Hoge hakken? Ik ben er verslaafd aan. Daar waar de meeste vrouwen al meer dan tevreden zijn met een hak van 5 cm, ga ik steevast voor minimum van 10 -12 cm. De gemiddelde hakhoogte in mijn schoenkast ligt ook rond die 10cm. Mijn ‘bijnaam’ is – en dat zal je niet verrassen – ‘Born with high heels on’.

Hoge HakkenIk zie nu al jullie gefronste wenkbrauwen en dat is meestal de reactie van mijn collega’s en vrienden. De meest gestelde vraag: “Hoe kan je daar nu op lopen? En heb je geen pijn?” Mijn antwoord: “Nee! Het vraagt gewoon training, jarenlange dagelijkse training.”

Lange ik

Een ander fenomeen dat zich regelmatig herhaalt is het volgende: zelf ben ik 1.73, slechts 5 cm kleiner dan mijn man.  Jullie raden het al, wanneer ik mijn hakken draag steek ik ‘torenhoog’ boven hem uit. Vaak vragen mijn vrienden en vriendinnen: ‘Vind je man het niet erg dat je met die hakken dan groter bent dan hij?’ Ik ben zeer blij dat ik kan antwoorden dat mijn man a) even zot is van mijn hoge hakken als ikzelf en b) dat zijn ego groot genoeg is om zich hierdoor niet bedreigd te voelen.

Als je hak maar goed zit

Over de ‘ideale’ hoogte van een hak ga ik het nu niet hebben. Naar mijn mening is die voor elke vrouw verschillend. Ik voel me zeer comfortabel bij die 10-12 cm, terwijl andere tevreden zijn met 3 cm. En daar is niets mis mee. Het is belangrijk om je goed te voelen bij de schoen die je draagt.

Maar ik moet het toegeven, er zijn ook nadelen aan het dragen van hoge hakken. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Nadelen!

 • Verhoogde kans op artrose aan de knie
 • Verkorte kuitspieren waardoor het pijnlijk wordt om terug op platte schoenen te lopen, omdat de kuitspieren dan opnieuw uitgetrokken worden
 • Grotere kans op hamertenen, likdoorns, teenkrampen en blaren
 • Verhoogde kans op kwetsuren omdat je minder stabiel staat op hakken
 • Forse pijnen in de onderrug

Nu niet in paniek raken! Je hoeft die high heels nog niet uit je kast te verwijderen! Er zijn (gelukkig) ook heel wat voordelen verbonden aan het dragen van hoge hakken.

Voordelen!

 • Hoge hakken laten je benen langer lijken
 • Je krijgt een betere, rechtere houding
 • Met hoge hakken lijk je  vrouwelijker én schiet  je sexappeal meteen de hoogte in. Letterlijk. (zeker eens proberen)
 • Hakken = goede work-out voor je bekkenbodemspieren.
 • Je zelfvertrouwen neemt toe, zeker voor de kleinere vrouwen onder ons. Het is fijn om dankzij je schoenen even groot te zijn als andere vrouwen in je omgeving.

Genieten!

Het is dus van belang een goed evenwicht te vinden tussen hoge hakken enerzijds, en platte schoenen zoals sneakers, ballerina’s en slippers anderzijds. Laat je humeur hiervoor een bepalende factor zijn! Ben je een beetje down en heb je net dat tikkeltje meer zelfvertrouwen nodig? Ga dan voor die hoge hak en kick ass. Of wil je even een lekker dagje uit en helemaal ontspannen? Ga dan steevast voor mooie of stoere comfortabele schoenen die je de vrijheid geven om echt helemaal tot rust te komen.

Het is eigenlijk heel simpel: van een schoen moet je genieten, hoe hoog of laag hij ook is.

 

 

4 reacties

 1. S.B.

  Het is wel een beetje verontrustend dat de voordelen bijna allemaal slaan op het verbeteren van je uiterlijk, terwijl de nadelen allemaal te maken hebben met (permanente) problemen met je gezondheid.

  Beantwoorden
 2. Irene Boersma

  Met mijn 1.63cm ben ik ook een high-heeled girl 🙂 Nog een voordeel in de categorie 'sporten voor luilakken': lekker gaan traplopen met je heels aan, goed voor de bilspieren!

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.