Een van de leukste dingen aan het moederschap vind ik toch wel voorlezen. Ik beperk me daarbij niet tot bedtijd. Voorlezen kan immers altijd. Ik bespaar nog liever op boodschappen dan op kinderboeken. Daarom kon een tiplijst met kinderboeken – en in het bijzonder voorleesboeken – dan ook niet ontbreken.
Ik ben die vriendin waarvan niemand verwachtte dat ze ooit moeder zou worden. Maar ach, dat ik ooit zou stoppen met het drinken van alcohol lag ook niet in lijn der verwachting. Toch zijn de kinderen er, gelukkig maar. Inmiddels hebben mijn man en ik twee zoontjes, Willem en Karel, die op moment van schrijven 2 en 3 jaar oud zijn, en een (stief)dochter, Betty, van 10 die ik ook járenlang heb voorgelezen.
Hier zijn nieuwe én oude boeken, gejureerd en gecureerd voor mijn kinderen.
1 – Wiebelbillenboogie – Guido van Genechten
Bereid je voorop energieke kinderen en veel lachen, want bij dit boek moet gedanst worden. Ook door de ouders. Op eigen risico dus, maar absoluut een van de favorieten bij ons in huis.
2- Het Muizenhuis – Karina Schaapman
Het Muizenhuis gaat over Sam en Julia, die met hun familie in het muizenhuis wonen. Het hele huis is geknutseld en gefotografeerd. Waanzinnig. Wij wonen in de Jordaan in Amsterdam, waar de eerste winkel van het Muizenhuis stond en het daardoor niet kan ontbreken op onze lijst.
Alles aan het Muizenhuis is fantastisch en naast boeken zijn er knutselpakketten en nog veel meer voor kinderen. Het was vaak een activiteit op zichzelf om alleen al in de winkel te kijken.
Alle scenes uit de boeken worden namelijk zelf geknutseld en zijn in de winkel te bekijken. De winkel zat bij ons in de buurt, maar werd zo succesvol dat ze zijn verhuisd naar een groter pand, meer in het toeristische centrum. Dat maakt het niet minder leuk. Ik kan overigens niet kiezen voor een specifiek deel, dus ik tip alle boeken.
Vuilnisvarkens Job en Bob – Tjibbe Veldkamp
Mijn jongens vinden dit boek hilarisch en we lezen het altijd bij opa en oma. Het verhaal gaat over twee varkens die in de stad vuilnis ophalen en steeds per ongeluk een hondje tussen het vuil de wagen in gooien. Spoiler alert: het loopt natuurlijk goed af met het hondje Rob.
Wim is weg – Rogier Boon
Een Gouden Boekje. Wie kent ze niet? Soms met nog heerlijk ouderwetse en vaak ongepaste teksten. Wim is weg gaat over een jongetje dat met zijn nieuwe fiets naar Spanje wil fietsen en als vermist wordt opgegeven. De hele stad gaat op zoek naar Wim. Ook dit loopt goed af. Het is vooral leuk als er appraten en techniek gebruikt worden die kinderen van nu nooit meer gaan meemaken, of überhaupt herkennen.
Karel in de herfst – Liesbeth Slegers
Over Karel bestaat een hele serie boekjes, maar Karel en de herfst trekt mijn Karel geregeld uit de kast. Niet geheel objectief natuurlijk. Educatief, leuk en herkenbaar. Need I say more?
Het grote voorleesboek van Vos en Haas – Sylvia Vanden Heede
Alle boeken van Vos en Haas zijn leuk, maar staat bij ons met stip op 1. Deze bundel bevat de verhalen ‘Een buur voor Vos en Haas, Vos en Haas op zoek naar koek, Vos en Haas en het feest van Uil en Blauw is saai.’ De illustraties zijn van de alom geroemde Thé Tjong-Khing en maakt de knusse sfeer compleet.
TBR: Bobbie Botje
To be read. Mijn eigen lijst is lang, maar de lijst met boeken die ik nog wil voorlezen is zo mogelijk nóg langer. Met stip bovenaan deze lijst is Bobbie Botjes van Marcel van Driel. En dit piratenmeisje zoekt extra lezers. Zoek je dus nog een cadeau of wil je zelf gewoon een leuk mee naar huis nemen. Dan is dit een dikke tip.
Dit was het lijstje voor nu, maar ik sluit een tweede lijst niet uit, want man, man, man wat was het lastig om die andere toppers die in de kast staan niet te noemen. Wat zijn jullie favoriete titels? Laat het weten, dan heb ik weer een reden om te shoppen.
Onze top 7 voorleesboeken, voor en dóór (mijn) kinderen