we are women

Home » Feelgood, een zwaar ondergewaardeerd genre

Feelgood, een zwaar ondergewaardeerd genre

In de hectiek van het leven is even onderuit met een boek soms alles wat je nodig hebt. Alle sores aan de kant, geen to do’s, maar een verhaal dat al voor je is geschreven. Bovendien is lezen een seizoensoverstijgende hobby: op het strand, in de trein of onder een deken. Mijn favoriete genre? Feelgood natuurlijk, wie houdt er nou niet van een happy ending?

Als kind verslond ik al alles wat me maar werd voorgeschoteld. Zowel aan eten, als boeken. Alle genres nam ik in me op en ook het schrijven kwam al vroeg op mijn pad. Als millenial liep ik voorop op mijn leeftijdgenootjes met games, internet en andere digitale tools dankzij een vader met een grote interesse in software. Zo had ik een programma waar ik kranten mee kon maken, een stripmaker en had ik als eerste in de klas een e-mailadres.

Boekenwurm

In de stad waar ik vandaan kom, maar niet meer woon, zaten meerdere bibliotheken, die ik allemaal bezocht. Daarnaast had de wijk ook nog een biebbus met een vast moment in de week waar ik steevast op af fietste. Het is denk ik wel duidelijk: ik zat en zit graag met mijn neus in de boeken. Een echte boekenwurm. In de pubertijd fan van Harry Potter en in mijn studententijd gek op chicklit. Die term paste bij de leeftijd en de fase, tegenwoordig is het vooral ‘feelgood’ dat de klok slaat op mijn Kobo e-reader.

Druk, druk, druk

In de afgelopen drie jaar kreeg ik twee kinderen (binnen een jaar!), ging ik van freelancer naar een vaste baan, ben ik getrouwd en hadden mijn man en ik drie jaar lang gebroken nachten. En ik kan nu uit ervaring vertellen: van te weinig slaap word je een ander mens. Lichamelijk en geestelijk is slaap essentieel. Ik viel af, verloor haar, dronk sloten koffie en minder alcohol. Het was bij tijd en wijlen overleven. Maar – even afkloppen – sinds een paar maanden zijn de nachten stil. Meestal. En is er ruimte gekomen voor interesses en hobby’s die ik even in de koelkast had gezet. Ik heb bovendien weer inspiratie om te bloggen. Vooral zin om te bloggen.

Ontspannen en ontsnappen

Boeken zijn wel een constante factor in mijn leven gebleven. Voor mij is lezen een manier van ontspannen, mijn gedachten naar een andere wereld sturen. Even geen boodschappenlijstjes, to do’s en planningen die op willekeurige volgorde door mijn hoofd blijven dansen. Ik zou het bijna een massage voor de geest willen noemen. Bijna. Als ik op een dag te maken heb met twee peuters, een baan en bijbehorende deadlines, spitsuren en bedtijden, dan wil daarna vooral genieten en even ontsnappen. Thrillers kan ik ook waarderen, maar ik durf niet eens meer naar de wc bij het lezen van een goed exemplaar. Het einde van een feelgood verhaallijn is vaak voorspelbaar, maar alles wat daartussenin gebeurt is genieten. Soms te zoetsappig naar mijn smaak, maar meestal is het vooral lekker onderuit met een boek. Ik wissel de feelgood wel eens af, maar toen ik laatst een boek las waar een kind in overleed, kreeg ik vooral stress. En als ik iets al genoeg heb ik mijn leven, is dat het wel.

Ook feelgood vergt talent

Toch wordt feelgood nog vaak gezien als een guilty pleasure, iets waar je je eigenlijk voor moet schamen. Literatuur, de groene Amsterdammer en het Volkskrant Magazine (heb ik ook!) moet je lezen. Ik vind dat dus onzin. Ook om een goede feelgood te schrijven heb je  talent nodig. Ook in feelgood staan levenslessen, interessante weetjes en vaak een diepere boodschap. Ik geniet er enorm van en ik schaam mij er niet voor.

Tip:

Wil je graag meer weten over het genre? Luister dan de podcast ‘Liefteratuur’ van feelgoodauteur Susan Muskee op Spotify. Met in elke aflevering een ‘ode aan de feelgood’. Ik weet zeker dat je daarna ook alleen nog maar feelgood wil!

Floortje

Floortje Stroeve-Vink (1986) woont in Amsterdam met haar man, twee zoontjes en stiefdochter. Ze werkt als communicatiemanager bij een portfoliobedrijf, maar begon haar carrière als journalist. Dat schrijfgemis wordt nu opgevuld middels dit blog. In haar vrije tijd gaat ze vooral graag uit eten en naar reformer pilates, maar wil ook graag nog eens een boek schrijven.

More Reading

Post navigation

1 Comment

Leave a Reply