we are women

Home » Oksober: hoe ik alcoholvrij de herfst in ga

Oksober: hoe ik alcoholvrij de herfst in ga

Oktober wordt voor mij een maand zonder alcohol: oksober. Niet de mooiste naam, maar Stoptober was al geclaimd door de rokers. Het was een spontane actie, maar mijn man en ik hebben meteen de daad bij het woord gevoegd.

Ik speel al langer met het idee om zelfs helemaal te stoppen met drinken, maar dan komt de geboren en getogen Brabander in mij in opstand. Want: carnaval zonder alcohol? Liever niet. Een alcoholbewust leven past misschien beter bij mij.

Handdoek in de ring

Nu ruim een week verder heb ik het nog geen enkel moment ‘moeilijk’ gehad, ook mijn eerste horeca-bezoek was alcoholvrij easy-peasy. Mijn man had het iets zwaarder en gooide na welgeteld twee hele dagen de handdoek in de ring. Hij is half Engels en dat is zijn excuus in dit soort zaken.

Mocktails en theesommeliers

Gelukkig is het non-alcoholische aanbod tegenwoordig steeds uitgebreider en niet minder lekker dan de alcoholische opties. En dan te bedenken dat je een stuk frisser wakker wordt.

Tijdens onze honeymoon afgelopen voorjaar op Mallorca heb ik de eerste en lekkerste mocktail – vreselijk woord – van mijn leven op. Regelmatig denk ik terug aan die Baby Basil bij Patiki Beach in Sóller (sowieso een enorme tip voor wanneer je op het eiland bent). En een interview met de general manager van hotel The Grand Amsterdam leerde mij dat zij in hun restaurant zelfs over een theesommelier beschikken.

Geen verkeerde tijd dus om alcohol aan de kant te schuiven, al is het maar voor even. Alcoholvrij is in opmars.

Borreltje hier, borreltje daar

Al zo’n twee jaar drink ik een stuk minder dan daarvoor. Mijn man, toen nog vriend, en ik dronken altijd graag wijn bij het eten, bier bij een portie bitterballen en eigenlijk was ieder vrij moment wel een reden om een borreltje te doen.

Niet dat we altijd uit de bocht vlogen, maar ook van een paar wijntjes kan ik de day after last hebben. Nog steeds kan ik enorm van een glaasje genieten, maar de katers worden erger en het herstelproces duurt langer. Dagen met kinderen én een kater zijn al helemaal verschrikkelijk en lijken meer op overleven dan leven. Sporten schiet er vaker bij in, meer trek in een vette hap, geen zin om gezond te koken.

Het is dus niet alleen de alcohol die je laat staan, ook de negatieve gevolgen verdwijnen. Ik heb energie om een dag met of zonder de kinderen op pad te gaan en ervan te genieten, ik kook graag, uitgebreid en meestal gezond. En daarna heb ik ook nog puf over om naar pilates te gaan. Ik zeg: win-win-win.

Even kijken hoe ik daar eind oktober over denk. Nog 21 dagen te gaan. Wie doet er mee?

Floortje

Floortje Stroeve-Vink (1986) woont in Amsterdam met haar man, twee zoontjes en stiefdochter. Ze werkt als communicatiemanager bij een portfoliobedrijf, maar begon haar carrière als journalist. Dat schrijfgemis wordt nu opgevuld middels dit blog. In haar vrije tijd gaat ze vooral graag uit eten en naar reformer pilates, maar wil ook graag nog eens een boek schrijven.

More Reading

Post navigation

1 Comment

Leave a Reply