we are women

Home » Wat kijken we deze week: Roald Dahl

Wat kijken we deze week: Roald Dahl

Is de wereld beter geworden met de komst van streaming services zoals Netflix en Amazon Prime Video? Ik vraag het me regelmatig af. Maar terwijl ik het me afvraag, zap ik ook langs het eindeloze aanbod en ontdek soms pareltjes.

Soms hele nieuwe pareltjes en soms al wat oudere of meer obscure pareltjes. In deze rubriek krijg je van mij wekelijks een kijktip.

Deze week kijken we Netflix: The wonderful story of Henry Sugar

Wie opgroeide in de jaren ’80 las de boeken van Roald Dahl. De meesterverteller van net iets nare verhalen domineerde (naast alles van uitgeverij Lemniscaat) in elk geval wel mijn boekenkast.

Nu ben ik geen expliciete filmliefhebber of zeer betrokken televisiekijker, dus had ik totaal niet meegekregen dat Netflix met meneer Dahl aan de slag zou gaan.

Overigens is de hand van Netlfix niet altijd goed nieuws waar het gaat om verfilmingen. Naast successen zoals Stranger Things, Birdbox en The Sandman, zijn er ook matige producties waarvan de naam mij direct is ontschoten.

Het wonderlijke verhaal van Henrik Meijer (zoals dit korte verhaal in het Nederlands heet), behoort wat mij betreft tot de eerste categorie: goed gedaan!

Het verhaal

Henry Sugar is een verveelde en verwende kerel. Op een dag vindt hij een boek dat verhaalt over een man die kan zien zonder zijn ogen te gebruiken. Henry leest het in één ruk uit en besluit dat hij dat ook wil leren. Vanaf dat moment verandert zijn leven volledig.

Fascinerende stijl

Deze korte film (39 minuten) is gebaseerd op een kort verhaal van Dahl. En dat voel je tijdens het kijken. Alles gebeurt en wordt verteld in hoog tempo. En dat is niet onprettig, gezien onze aandachtsspanne van een goudvis (al schijnen goudvissen best goede aandachtsspannen te hebben overigens).

De stijl waarin het gefilmd en gemaakt is, is alsof je een boek leest. Hoewel de visuals simpel maar mooi zijn, is het vooral het verhaal dat je meeneemt en vasthoudt tot het einde. Ook omdat het (bijna) letterlijk het verhaal is dat Dahl schreef, met de stem van de verteller die de hoofdrol speelt, aangevuld door minimale dialoog van de acteurs.

Tel daarbij acteurs op als Ben Kingsly, Ralph Fiennes, Dev Pattel en Benedict Cumberbatch in de hoofdrol en je hebt een goede besteding gevonden voor die kleine drie kwartier.

En er is meer Dahl

Heb je na het zien van The wonderful story of Henry Sugar nog niet voldoende Dahl geconsumeerd? Kijk dan ook naar deze:

 • The swan (17 minuten)
  Over pestkoppen die te ver gaan
 • The Rat catcher (17 minuten)
  Over een zeer enthousiaste rattenvanger
 • Poison
  Een man ligt doodstil in zijn bed. Een zeer giftige slang is in slaap gevallen op zijn buik. Hoe komt dit nog goed?
 • Coming (not so) soon: The Twits
  In 2025 is het zo ver, dan komt de verfilming van De Griezels uit op Netflix. Duurt mij nu al te lang.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply