Soms zijn er van die dagen dat er niks uit je handen wil komen. Je weet dat je van alles af moet hebben, je bent er gestrest over, maar verder dan dat kom je ook niet. Laat ik daar nou een expert in zijn (een er-komt-niks-uit-mijn-handen-oloog zeg maar) en dit zijn de dingen die ik dan doe. Of jij er wat aan hebt weet ik natuurlijk niet. Maar je kunt het allicht proberen.

Tip 1: ruim op

Op mijn bureau staan momenteel vijf lege glazen. Laat ik specifieker zijn: twee koffiekopjes, drie glazen en nou oké,  twee borden. Tel daarbij op een stapeltje papier, een overvolle asbak en bakken geeltjes met belangrijke notities aan mezelf en de conclusie is simpel: ik ben een sloddervos. Da’s niet erg (heb ik na jaren interne strijd besloten), maar als je dingen gedaan wilt krijgen is een opgeruimde werkplek een goede investering van je tijd.

Natuurlijk zit het allemaal in je hoofd, maar je hoofd is een stuk rustiger wanneer je bureau dat ook is en je niet wordt afgeleid door de gedachte dat je eigenlijk zou moeten opruimen.

Tip 2: ga sporten

Van deze tip word ik zelf altijd erg boos. Kom op…sporten. Maar ja, het grote probleem is wel dat het werkt. Sporten is een prima manier om je hoofd leeg en vers te maken en in staat tot het creëren van mooie dingen. Geen zorgen, je hoeft niet meteen de marathon van New York te lopen, een stevige (!) wandeling van 20 minuten levert al een veel vrijer hoofd op.

Tip 3: doe even wat anders

Soms staar je je z0 hard blind op wat je Moet dat je niet meer ziet wat je ook alweer Kan. Dat is het beste moment om gewoon even pauze te nemen van die zware last. Pak een andere klus op waar minder druk op zit en die je wel gemakkelijk kunt afronden. Als jouw todo-lijst er een beetje uitziet zoals die van mij, dan is de kans groot dat je uit genoeg klussen kunt kiezen. En geef toe, het is heerlijk om daar wat van af te kunnen strepen. Dus doe wat streepklussen en gebruik dat goede gevoel om die ene lastige klus later weer op te pakken.

Tip 4: stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

In ons hart zijn we eigenlijk allemaal gewoon nog kids. Helemaal niet erg, daar kun je gebruik van maken. Beloofde jouw moeder je ook mooie dingen als je je huiswerk deed, je kamer opruimde, een goed cijfer haalde? Doe dan gewoon hetzelfde en spreek met jezelf af dat je die mooie schoenen mag kopen als je deze klus klaart of die slank-makende jurk wanneer je het todo-lijstje hebt afgewerkt. Dit kun je natuurlijk niet te vaak doen, maar een reep chocola werkt ook prima (als je van chocola houdt natuurlijk).

Tip 5: probeer het voor vijf minuten

Ik weet het, dit lijkt een slechte tip. Als je eraan kon starten, had je dat waarschijnlijk al gedaan. Toch geef ik je deze tip. Nee je hebt geen zin. Nee je hoofd wil niet meewerken. Maar soms moet je jezelf gewoon een schop onder de reet geven omdat dat best gezond is. Probeer het gewoon vijf minuten: push jezelf, probeer het, zweet erop. Als je niet binnen die vijf minuten de juiste mood krijgt mag je van mij naar tip 6.

Tip 6: Geef het op

Soms heb je gewoon je dag niet. Als dat samengaat met een keiharde deadline, dan kun je met deze tip natuurlijk niks. Maar als je nog wat speling hebt, dan is het nu gewoon tijd om het voor deze dag te laten gaan. Je bent maar een mens, niet elke dag hoeft een 10 te zijn. Zet een lekker kopje thee voor jezelf, pak er een goed boek bij en geniet van de rest van de dag. En dan bedoel ik echt genieten, zonder schuldgevoel. Dat mag ook best een keertje, wees niet zo hard voor jezelf!

Jij hebt vast ook een goede tip. Vertel, dan kan ik er mijn voordeel mee doen.

5 reacties

 1. annemiek

  Probeer het niet in één keer goed te doen. Doe maar wat, pruts, doe iets heel erg stoms. Als de eerste stap maar gezet is, dan komt de rest vanzelf, fouten kan je later wel weer goed maken.

  Beantwoorden
 2. @Mireille005

  Wat ik dan wel eens doe bij tip 3 is niet een andere taak maar iets héél anders, bijv. koffie halen (ook voor de collega's), als ik thuis ben iets in het huishouden (was erin doen of afwassen, vooral het laatste helpt), kortom iets doen waarbij je bezig bent met handelingen-zonder-nadenken. Dat laat je hoofd vrij om de indrukken van het probleem geheel zelf op een rijtje te zetten.

  Beantwoorden
 3. Wendy

  Wat mij wel helpt is dat ik besluit dat ik de klus vandaag niet hoef te doen. Maar ik moet wel het voorbereidende werk doen. Inderdaad het bureau opruimen, spullen en naslagwerken klaarleggen, telefoonnummers opzoeken en vast een plannetje in steekwoorden maken hoe ik het allemaal ga aanpakken. Als je dan niet vanzelf al begint, ben je er in ieder geval morgen helemaal klaar voor.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.