Hadden we niet allemaal idealen toen we gingen studeren? En vragen we ons niet allemaal zo nu en dan af wat er van die idealen geworden is? Sommige mensen jagen wél hun idealen na. De documentaire Congo Business Case gaat over zo iemand. 

Daniël Kroon werkt na zijn studie bij de Food and Agricultural Organization van de Verenigde Naties (FAO), maar hij kan in die grote, ambtelijke organisatie zijn idealen niet verwezenlijken. Door een eigen bedrijf op te zetten in Congo wil hij boeren leren over het verduurzamen van de landbouw, ze regelmatiger inkomsten geven en de productie verhogen. Zijn vriend Hans Bouma volgt hem gedurende het hele proces en maakt er een documentaire van.

De frustratie van Daniël

De projecten van de FAO in ontwikkelingslanden lopen vaak via de lokale overheid en ngo’s (non-gouvernementele organisaties). De grote frustratie van Daniël is dat er veel geld blijft hangen bij de organisaties die tussen de donoren (leden van de VN) en de uiteindelijke boeren zitten en dat veel van deze organisaties ook nog eens hun eigen politieke agenda hebben. Hij denkt dat het beter kan door die lagen ertussenuit te halen en zelf te gaan ondernemen.

De droom van Daniël

In de binnenlanden van Congo produceren de boeren eigenlijk alleen voedsel voor eigen gebruik. Door de burgeroorlog is de infrastructuur nagenoeg verdwenen, waardoor het onmogelijk is producten naar de hoofdstad te vervoeren. Daniël wil een bedrijf oprichten dat de lokaal verbouwde cassave verwerkt tot cassavemeel en dit meel vervolgens vervoert naar de hoofdstad, Kinshasa. Zijn uiteindelijke doel is dat de lokale boeren meer gaan produceren en dat zij door regelmatiger inkomsten ook duurzamer en milieubewuster zullen gaan produceren. Hij zet het bedrijf op met zijn eigen spaargeld, en het moet uiteindelijk gewoon een winstgevend bedrijf worden, waarmee hij (ook) in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.

Scene Bos klein from Hans Bouma on Vimeo.

De Congo Business Case

In de documentaire volg je Daniël vanaf het eerste idee en je ziet hem langzamerhand gefrusteerder raken. Ook is hij een soort cultureel anachronisme met zijn pianomuziek en de enige man die broeken van Afrikaanse stof draagt. Uiteindelijk mislukt het project, hij krijgt het niet voor elkaar winst te maken. En dat heeft niet zozeer te maken met zijn ondernemersvaardigheden, maar meer met verschillende verwachtingen, en uiteindelijk gewoon sabotage. In de bioscoop fluisterden twee meiden achter mij net iets te hard dat ze het wel sneu vonden dat het zo’n loser was. De vraag is natuurlijk of je een loser bent als iets mislukt, of ben je eigenlijk een loser als je iets niet probeert? Hij had ook bij de FAO kunnen blijven werken en daar erg succesvol kunnen zijn, maar als je je dromen verloochent, ben je dan niet juíst een loser? Het mooie is dat de documentaire geen pasklaar antwoord levert, maar vooral registreert.

Zelf zien

De documentaire wordt maandag 9 december om 22:55 uur op Nederland 2 uitgezonden door Human.

En de documentaire staat inmiddels ook op Uitzending gemist: Congo Business Case op Uitzending gemist

2 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.