Met veel bombarie is het boek ‘De wraak van Prada’ aangekondigd. De duivel is terug! staat zelfs op de voorkant van het boek. Herinner jij je het boek en de film ‘The Devil wears Prada?’ (TDWP) Een van de grappigste chicklit boeken en verfilmingen aller tijden! Bijna beter dan Gooische Vrouwen haha. Geloof mij ik ben geen diehard chicklit liefhebber maar deze film heeft mij wel wat lachstuipen opgeleverd. Dat belooft wat, mijn verwachtingen zijn uiterst hooggespannen. Ik wil het weten! Hoe gaat het nu met Andy en Miranda?

Even terug naar waar het allemaal mee begon… The Devil Wears 

Andrea Sachs, vers uit de collegebanken, is net aangenomen als de nieuwe assistent van de alom gevreesde en bewonderde hoofdredacteur van het tijdschrift Runway, Miranda Priestley. Runway is hét blad op modegebied, de lieveling van alle ontwerpers. Op de redactie komen de bekende namen van alle kanten op je af: Prada! Armani! Manolo’s! Versace! Er lopen alleen maar heel magere, zeer stijlvolle vrouwen rond. En mooie mannen in strakke zwarte coltruien en strakke leren broeken. En met een haast kinderlijk gemak weet Miranda al deze succesvolle, hippe mensen te reduceren tot trillende kleine kinderen. Andrea vertelt op een frisse, ontwapenende manier over het leven van hen die aan de top staan, en over hoe iemand die aan de top staat het leven van ondergeschikten tot een hel kan maken en alle gevoel voor realiteit verliest.

Verleden-heden gedoe = leesmoe

Na een paar bladzijdes lezen voel ik dat dit boek niet gaat waar maken wat het mij belooft. Namelijk een geweldig hilarisch vlot geschreven vervolg op deel 1! Een somber gevoel doemt in mij op. Ten opzichte van haar voorganger (het origineel TDWP) leest dit boek stroef en onhandig. Lauren Weisberger schrijft veel in flashbacks (brrr verleden tijd vind ik zo vervelend lezen) en mezelf onderdompelen in de verhaallijn wil maar niet lukken. Eerlijk is eerlijk, veel boeken gooi ik hierdoor half gelezen aan de kant omdat ik het dan de moeite niet waard vind door te lezen. Maar ok, mijn verwachtingen zijn hoog. Dus ik lees verder op zoek  naar het duiveltje dat is teruggekeerd én ik wil weten wat er met Andy en Miranda gebeurt!

Over angst, manipulatie en een bruidsglossy

Het boek begint 8 jaar na Andy’s ontslag bij Runway. Ze is inmiddels 30 jaar. Samen met haar aartsrivale en inmiddels new BFF Emily runt ze het tijdschrift The Plunge, de hotste bruidsglossy van het moment. Andy staat op het punt te trouwen met Max. Verwarring alom want waar komt Max vandaan waar is Alex gebleven (Andy’s vorige lover) en hoe zit dat met Emily? De flashbacks in het boek leren je (te) langzaam waardoor Alex uit beeld is en Emily in beeld. Miranda is nog steeds een van de meest invloedrijke personen in de tijdschriftenwereld. En, hoe kan het ook anders, zij heeft haar zinnen gezet op het trouwmagazine van Andy en Emily. Miranda zou Miranda niet zijn en manipuleert Emily door haar welbekende trucjes. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige problemen tussen de vriendinnen. Andy ziet helemaal niets in de overname. De complete hilariteit en absurde situaties waarin Andy terecht komt het originele boek  mis ik overigens in dit verhaal. Het boek leest soepeler en vlotter op het moment dat Miranda een grotere rol krijgt in het boek. Maar dan moet je het wel volhouden tot de tweede helft van het boek 😉 De laatste hoofdstukken wilde ik wel echt graag in één ruk uitlezen. Waarom? Dat mag je helemaal zelf uitvinden!

De wraak van Prada

Return of the devil…. tsss

De verwachtingen zijn hoog, mede dankzij Lauren Weisberger zelf. De titel zet je op het verkeerde been en het boek vind ik voorspelbaar. Waar is de wraak van Prada? En waar is die duivel? Helaas, tot een echte pittige confrontatie tussen Andy en Miranda komt het niet. Met de verfilming van het origineel nog vers in mijn achterhoofd stelt dit boek mij teleur. De verhaallijnen vind ik slap en de karakters onvoldoende uitgewerkt. Andy is nog steeds naïef en teruggetrokken. En na acht jaar heeft ze nog steeds slapeloze nachten van haar ex-ladyboss terwijl ze zelf een erg succesvol fijn leven heeft opgebouwd. Klinkt als een paradox. Lauren had dit psychologische stuk meer mogen uitwerken. Het karakter van Andy in de verfilming van het origineel is overigens veel minder naïef, deze dame staat haar mannetje aan het einde van de film. Schril contrast om dan nu een karakter voor je voeten te krijgen vol onzekerheden en angsten. Ik heb het boek gelezen met een ‘er klopt iets niet gevoel’. Miranda maakt haar verwachtingen wel waar. Nog net zo hautain en manipulatief als we haar kunnen herinneren. Helaas komt dat pas aan het einde van het boek tot zijn recht.

Niet lezen is ook een optie

Al met al is mijn conclusie; ten opzichte van deel 1 is het vervolg een slap aftreksel van het originele verhaal. Inhoudelijk een niet bijzondere chicklit en door het gebruik van verleden tijd in de flashbacks leest het ook niet lekker weg. Het uiterlijk van het boek vind ik een pareltje. Heerlijk zwart met duivels rood! Ben je erg nieuwsgierig naar deel 2 van Prada? Tsja dan zal ik je aanraden eerst op marktplaats te snuffelen voor een tweedehands exemplaar of in je vriendinnenkring te vragen wie dit boek op de plank heeft liggen. En ga je toch de Wraak van Prada lezen, stel dan je verwachtingen bij naar nul!

Wat vind jij van de Wraak van Prada?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.