Terwijl heel veel mensen vooral proberen af te vallen en als eerste de taart en cake van het menu schrappen, wil ik juist leren deze te bakken. Hier beschrijf ik mijn bakavonturen.

Verslaafd

Ik zal het gelijk maar toegeven. Ik ben verslaafd. Aan de televisiezender 24Kitchen. Het begon met die ene keer tijdens het zappen. Ik was nog een beetje brak en toen gebeurde het… 24Kitchen kwam voor het eerst mijn woonkamer binnen. Vlak daarna kwam – om het nog iets erger te maken – Heel Holland bakt op televisie. En nu wil ik dus ook leren bakken en dan natuurlijk gelijk net zo goed als Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen. Eerst begon ik voorzichtig met de kant en klare mixen van Koopmans. En, chocolade-liefhebber die ik ben, begon ik met het bakken van de chocoladecake. Maar dat werd toch een beetje een teleurstelling. Want waar was de chocolade?? Een paar kilo later heb ik nu een goed recept. Nou ja ‘recept’… als beginnende bakker nog wel met behulp van een pakje.

Wat heb je nodig?

 • Een pakje chocoladecake van Koopmans (of een ander merk, ik doe niet zo moeilijk)
 • 4 eieren
 • 200 gram ongezouten roomboter, en dus geen margarine: het smaakt gewoon echt veel beter met roomboter

Tot zover de standaard ingrediënten die ook op het pakje staan, maar nu de noodzakelijke bonus:

 • 200 gram pure chocolade (wat meer mag best)
 • 3 volle eetlepels met Nutella (wat meer mag best)

Volg de bereidingswijze die op de verpakking staat. Snij de pure chocolade in heel kleine stukjes (ongeveer 3-5 millimeter). Wanneer je de stukjes groter maakt,  zakken ze naar de bodem tijdens het bakken. Na het toevoegen van de cakemix en de eieren, voeg je ook de stukjes chocolade en de Nutella toe en dan mixen maar! Eerst een minuut om alles goed te mengen en daarna 3 minuten om het luchtig te krijgen.

Tip

Wanneer je het bakblik hebt ingevet met roomboter (negeer de opmerking op het pakje dat je ook margarine kan gebruiken) doe dan op de bodem wat bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je de cake een heel stuk makkelijker uit het blik krijgt straks. En dat weet ik inmiddels na een hoop gedoe.

Droog & schoon

Wanneer alles gemixt en al in het bakblik zit, kan het in de oven. Als je aan het eind van de baktijd wilt controleren of de cake gaar is, dan staat op de verpakking dat de prikker er droog en schoon uit moet komen. Door de hoeveelheid chocolade kan het voorkomen dat je net in een stukje chocolade prikt. Je prikker komt er dan niet droog en schoon uit. En ja… de reacties op deze cake zijn tot nu toe erg positief. Maar een Rudolph van Veen word ik er dus niet mee. Dussss…..

Wat is mijn plan?

Het komende jaar wil ik gaan gebruiken om te leren bakken als een baas. En elke maand ga ik een recept nabakken van 24Kitchen. Want wie kan mij nou beter leren bakken dan Meesterpatissier Rudolph van Veen? En daar ga ik hier op Urban Chicks over schrijven. En dat recept wil ik dan met jouw hulp gedurende de hele maand steeds beter maken. Jouw tips, variaties en opmerkingen zijn dus belangrijk! En nu ren ik naar de sportschool om alvast wat kilo’s buik weg trainen.

36 reacties

 1. Jesse

  Zo te lezen weet je al een heleboel en hoeft men jou niks uit te leggen. Je schijnt te weten wat mensen voor benodigdheden moeten hebben, schrijft een heel recept en geeft ook nog tips. Als je meesterbakker wilt worden moet je een opleiding gaan doen en niet zieltjes gaan winnen op een vrouwnforum.

  Beantwoorden
  • Walter de Jongh

   Hoi Jesse, ondanks de wat negatieve reactie, vind ik het toch leuk dat je de moeite neemt om te reageren! En stiekem krijg ik ook nog een compliment van je, want ik ben toch echt een beginnende bakker. Kennelijk kan ik het recept dat achterop het Koopmans pakje zo goed opschrijven dat ik hiermee jou op het verkeerde been hebt gezet.

   Maar ehm.. 'zieltjes winnen op een vrouwenforum'? Ik schrijf dit blog omdat het mij heel erg leuk lijkt om te bakken en om daar over te schrijven, verder heb ik geen intenties met jouw ziel, die mag je houden.

   Oh.. en meesterbakker willen worden moet je natuurlijk met een knipoog zien, wel wil ik leren om waanzinnig lekkere taarten te kunnen bakken.

   Beantwoorden
  • Walter de Jongh

   Hoi Simone,

   Sinasappelsap? Echt? Ga ik proberen! hoeveel ongeveer? Het mag denk ik niet te nat worden of verdampt het vocht in de oven?

   Dank voor je tip!

   Beantwoorden
 2. Marca van den Broek

  Ik ben gek op mannen die taarten bakken, en al helemaal als het om chocoladetaarten gaat! Eén tip: de chocoladetaarten van Nigella zijn het aller lekkerst! Daar hoef je ook geen extra chocola bij te doen, ever 😉

  Beantwoorden
 3. Walter de Jongh

  Hoi Matthijs,

  Youtube is toch een briljant medium! ik krijg er gelijk trek van 🙂
  Maar ja… Rudolph van Veen is toch een eindbaas!

  Dit Youtube kanaal wel gelijk in m'n favorieten gezet! Thanks!

  Beantwoorden
  • @matthijsedelman

   Zijn we het daar gewoon knetterend over eens: Rudolph van Veen is DE eindbaas… en dat is dan ook meteen mijn probleem… Ik ben nog slechts "Level 2 bagger bakker pappa" en er zijn van die kleine handigheden die Rudolph met de draai van een pink en het schudden van een enkel voor elkaar krijgt die mijn keuken in een met bloem bestoven Fukushima doen veranderen.

   Die stap voor stap aanpak helpt dan wel heel erg 🙂

   Beantwoorden
   • wadejongh

    Level 2 al! Ik weet eerlijk gezegd niet of ik al in aanmerking kom voor level 1. Fukushima is wel een herkenbare vergelijking. Heel herkenbaar zelfs.

 4. Walter de Jongh

  Hoi Marca,

  "gek op mannen die taarten bakken" oh… *rent gelijk naar de keuken om taart te gaan bakken*

  Nigella is inderdaad ook Geweldig! Met hoofdletter. Ik vroeg mij wel eens af of het kon, teveel chocolade…. maar het kan dus 😉

  Beantwoorden
 5. Walter de Jongh

  En dat terwijl ik alleen maar lekker taart wil eten. Liefst met veel chocolade. Zieltjes kan ik niet eten, lijken mij ook niet lekker trouwens.

  Beantwoorden
   • wadejongh

    Die cake ziet er lekker uit! Ik mis alleen echte hoeveelheden en tijden oh en plaatjes. Ik ben heel erg beginnende bakker he?

   • Amiek

    Ik ben op blogs altijd wat voorzichtig met het letterlijk overnemen van recepten uit kookboeken: ik weet niet precies hoe het zit met auteursrecht en copyright. Zal ik een keer een fimmeltje voor je maken als ik hem maak?

   • wadejongh

    Ik heb dat dus nog nooit gegeten: glutenvrij, Vind het sowieso beetje een vies woord: gluten geen idee waarom eigenlijk

  • wadejongh

   Als ik dat artikel zo lees over speltbrood, is spelt dus eigenlijk hetzelfde als tarwe maar dan nog niet aangepast door de industrie? En dan gebruik je spelt dus hetzelfde als tarwe? Of moet ik dan ook recepten aanpassen? Ik ga mij eens verdiepen in spelt, klinkt interessant genoeg!

   Beantwoorden
 6. Amiek

  Maar Walter… Een pakje is echt, en dan bedoel ik ook écht echt, niet nodig. Cake bakken is niet moeilijk en een pakje maakt het nauwelijks makkelijker. Een cake bestaat uit bloem, boter, eieren een snufje zout en evt smaakmakers (vanillesuiker of geraspte citroenschil). Dus eigenlijk zit er in pakje van de koopmans gewoon bloem, een snufje zout en wat vanillesuiker: het is de prijs echt niet waard!

  Beantwoorden
 7. Walter de Jongh

  Is dat echt zo? Oh wow! moet er ook niet iets van gist oid in zitten? Ik ben wat huiverig, maar ik ga het binnenkort proberen om te bakken zonder pakje! *ik ben nu al een beetje zenuwachtig*

  Beantwoorden
  • Amiek

   Nee, je eieren zijn het rijsmiddel. Vuistregel: of eieren of een chemisch rijsmiddel (bakpoeder, bakingsoda of gist). Hij gaat niet helemaal op: sommige broden gebruiken naast gist ook een ei voor de structuur. Met de eieren maak je je baksel luchtig. Wil je het nog luchtiger maken? Scheidt dan eigelen en eiwitten, gebruik de gelen "gewoon" voor het deeg en schep het deeg op het laatste moment snel door het stijfgeslagen eiwit.
   Bakken is zo leuk…

   Beantwoorden
   • Walter de Jongh

    Kijk! dit zijn goede tips! gelijk opgeschreven in mijn bakschriftje waarin ik recepten en baktips wil gaan verzamelen. Dank je wel!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.