we are women

Home » Maak werk van je wensen

Maak werk van je wensen

Als je ook maar licht in aanraking bent gekomen met enige minimale vorm van zweverigheid dan heb je absoluut al eens gehoord van manifesteren. Wacht….niet weggaan. We gaan niet zweven, we gaan juist de voeten planten.

het idee dat je enkel door je gedachten te focussen of je vibratie hoog te houden, in de stoffelijke wereld dingen kunt veranderen, klinkt nogal onzinnig. Ten eerste: wat is een vibratie en hoe meet ik die? Ten tweede, dat klinkt als wappie-taal.

Maar als we de principes een beetje afpellen en terugvertalen naar je dagelijkse realiteit, dan is het minder nonsens dan je misschien denkt. Laten we eens kijken naar hoe dat manifesteren dan in elkaar steekt.

Principe 1: de wereld is niet zoals het is, het is zoals jij bent/denkt dat het is

Er is op elk gegeven moment een chaotische brij van zaken om je heen aan de hand. Je ogen zien alles, je oren horen alles, je huid voelt van alles, je mond proeft van alles etcetera. Gelukkig ervaar je al deze dingen niet allemaal tegelijkertijd. Je brein filtert wat er wel en niet je bewustzijn binnenkomt.

Hoe dat proces van filtering exact werkt, is te complex voor een blogje op Urbanchicks. Maar de korte versie is dat het reticulaire activeringssysteem een belangrijke rol hierin speelt.

Het wat de wat nou?

Dit systeem is als het ware de bril die jij draagt en die bepaalt wat jou opvalt op een gegeven dag of moment. Die bril wordt gevormd door je ervaringen. Meestal in je vroege jeugd, wanneer je de wereld nog niet met logica kunt aanschouwen. Maar die bril is ook later nog onderhevig aan veranderingen ingegeven door nieuwe ervaringen.

Hoe werkt dat dan?

Laten we een simpel scenario pakken: je bent een jaar of 5, je stelt een vraag aan je moeder (waarom zijn bananen geel) en zij reageert supersjaggo. Als 5-jarige ben je nog in de periode van je leven dat je denkt dat alles over jou gaat. Je concludeert uit de reactie van je moeder dan ook direct: “Als ik vragen stel, houdt mijn moeder niet meer van mij” en stop direct met vragen stellen.

Je bent nu 28 en lekker op weg in je carriere. Een collega stelt vragen. Jij ergert je kapot aan de vragen die hij stelt. Je bespreekt het met een andere collega en die is verrast, het was haar nog nooit opgevallen.

Zéér simpel voorbeeld

Je ervaring ooit, heeft je bril zo gevormd, dat het stellen van vragen niet uitgefilterd wordt door je brein. Jou valt het dus op, maar iemand met een andere bril (gevormd door haar specifieke ervaringen en conclusies), ziet een heel ander beeld.

De bril waar je door kijkt, is dus uniek aan jou (al zijn mensen ook wel weer minder uniek dan we zouden willen) en bepalend voor welk deel van de wereld buiten jezelf je focus en aandacht heeft.

Wat heeft dat met manifesteren te maken

Manifsteren betekent letterlijk “zichtbaar maken” en dat veronderstelt dat iets er al is, maar jij het niet ziet of ervaart. je bent bezig met het manifesteren van iets, als je energie erin stopt om:

  1. Je bewust te worden van hoe jouw bril eruit ziet: welke overtuigingen heb je?
  2. Die overtuigingen uit te dagen en te vervangen door overtuigingen waar je meer aan hebt
  3. Herhalen van die nieuwe ideeën totdat ze ook echt overtuigingen zijn geworden

Want als de oude overtuigingen ervoor zorgen dat je wereldbeeld op de ene manier eruitziet, zorgen nieuwe overtuigingen ervoor dat dat wereldbeeld verandert.

Waarbij een overtuiging niks meer is dan een idee dat je vaak genoeg hebt herhaald totdat het absolute waarheid werd. Of een idee dat een extra sterke neurale verbinding in je hersenpan heeft veroorzaakt, omdat er veel emotie bij zat (zoals bijv. in het geval van trauma).

Oké, hoe manifesteer ik nu een vakantiehuis in Bali?

Elke goeroe, maar ook neuroloog, psycholoog en mindset pipo kan het je vertellen: het start allemaal met je gedachten. Van wát je wilt manifesteren, tot welke gedachten daarbij horen en het trainen van die nieuwe gedachten.

Of je dan aan het einde van dat pad een huis in Bali hebt, hangt nog steeds van jou af. Het leven bestaat voor een groot deel uit je binnenwereld (wat je denkt en voelt, je overtuigingen en ideeën), maar ook uit de fysieke wereld en de vrije wil die je daarop uitoefent. Als je al je gedachten rondom dat huis in Bali verandert om vervolgens elke cent die je hebt uit te geven aan andere zaken, dan wordt de kans al wat kleiner.

Dat klinkt te simpel

Het klinkt simpel, maar het ís niet simpel. Je hoofd doet een groot deel van wat het doet namelijk op de automagische piloot. Dat moet ook wel, want als je bewust zou moeten bedenken dat je moet ademen, met je ogen knipperen of je koffiebeker vast moet blijven houden, dan gaat dat erg ten koste van de rest van je todo-lijst.

Een verandering aanbrengen in de plaat die je hersenen zodra je je ogen opent, opzet, vraagt dus enige moeite en inzet. En hoe groter de blokkades zijn die jouw overtuigingen opwerpen (mensen zoals ik kunnen helemaal nooit een huis in Bali hebben), hoe lastiger het kan zijn om je einddoel binnen te halen.

Dit zijn de stappen:

  1. Weet wat je wilt bereiken/hebben/voelen/zijn. Door het concreet te maken is het gemakkelijker om er naartoe te werken.
  2. Ontdek welke gedachten/overtuigingen je hebt rondom je wens en vooral welke daarvan het hebben van je wens in de weg zitten.
  3. Formuleer – gebaseerd op waar je jezelf in de weg zit – gedachten die helpend zijn om je doel te bereiken
  4. Gebruik technieken om jezelf te vullen met die nieuwe gedachten (affirmaties, meditatie, visualiseren, schrijven enz).
  5. Herhaal, herhaal, herhaal
  6. Observeer of en wat er verandert, stuur bij als nodig
  7. Herhaal, herhaal, herhaal

Werkt dat?

Jaren geleden, toen iedereen die zweverig was maar beter uit mijn rationele buurt kon blijven, besloot ik op een dag dat ik spreker wilde worden op congressen.

Ik was totaal niet bezig met bewust manifesteren of op wat voor wijze dan ook mijn mindset veranderen om dat te bereiken.

Maar onbewust deed ik alle stappen hierboven. Ik wist wat ik wilde, als ik merkte dat mijn hoofd mij vervelende boodschappen influisterde (dat kán jij toch helemaal niet), stopte ik dat direct en draaide het om (ik ben supergoed daarin). Tegen misschien 3 mensen vertelde ik dat het mijn doel was, maar ik werkte er in praktische zin verder niet heel erg hard aan om het te laten gebeuren. Zes maanden later stond ik voor de eerste keer op het podium en in de jaren die volgde nog tientallen keren.

Inmiddels heb ik nog veel meer voorbeelden van momenten en ervaringen die ik “gemanifesteerd” heb. Waarbij mindset niet op zichzelf altijd (soms wel) de enige of doorslaggevende rol speelde, maar wel eentje die het had kunnen maken of breken.

En jij? Wat wil jij manifesteren?

Als je net zo anti-zweef bent als ik was, dan heb je het sowieso niet tot deze zin gered. Als je er nog bent, ga ik er vanuit dat je op z’n minst best eens wat experimentjes wilt doen met dit fenomeen.

In de komende maanden deel ik werkbladen met je die je helpen op weg naar je wens. Het werk doe jij natuurlijk, de werkbladen en opdrachten zijn slechts bedoeld om je richting te geven.

De eerste stap voor dit experiment is dus uitvogelen wat het is dat je wilt bereiken, hebben of ervaren.

Download hier de eerste werkbladen en laten we het samen uitvogelen.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply