We hebben in mijn familie een lange ‘traditie’ als het over alcoholisme gaat. Mijn opa was er in ieder geval één en ook mijn ex-partner, de vader van mijn zoon, kijkt -eufemistisch gezegd – net iets te vaak te diep in het glaasje. 

Nou ben ik geneigd om er nog even snel bij te zeggen dat het bij mijn ex pas echt fout ging toen we uit elkaar waren. Dat was ook zo, maar het geeft eigenlijk al gelijk één van de grootste problemen aan rondom alcoholisme: schaamte. Alsof jij, als partner, kind, ouder of vriend van ook maar enige schuld zou hebben aan het alcoholisme van de ander.

Schaamte

Moeilijk te overwinnen die schaamte. Het voelt toch een beetje alsof het alcoholisme van mijn ex-partner op mij afstraalt. Alsof ik een sukkel ben die op verkeerde mannen valt. Misschien is dat laatste overigens wel het geval, maar toen ik verliefd werd op mijn ex dronk hij weliswaar veel, maar was hij absoluut nog geen alcoholist.

Ook alcoholisten zelf schamen zich overigens voor hun alcoholgebruik. En die schaamte lijkt misschien wel terecht, maar is in ieder geval behoorlijk contraproductief. Zo blijkt bijvoorbeeld dat schaamte ervoor zorgt dat het voor een alcoholist moeilijker is om van de fles af te blijven. Een terugval ligt al snel op de loer als hij/zij niet dealt met die schaamte. Logisch ook wel, het is vaak niet makkelijk onder ogen te zien wat je met je alcoholmisbruik allemaal veroorzaakt hebt. En dan lijkt de vergetelheid die de fles biedt een welkome uitweg.

Brokken door drank

Verbroken relaties, uit elkaar gevallen gezinnen, beschadigde kinderen, verloren banen, schulden. Het zijn allemaal problemen die kunnen ontstaan als je te veel drinkt. Niet dat van de ene op de andere dag alles om je heen in puin valt, het is een sluipend proces. En soms is het ook lastig om te zien waar “normaal” drinken eindigt en alcoholisme begint. Er wordt wel gezegd dat de grens ligt bij 2 glazen per dag. Maar hoeveel mensen drinken niet elke dag een wijntje bij het eten en dan ‘s avonds nog één? Zijn die dan allemaal verslaafd? Volgens mij niet. Sowieso zijn er verschillende fasen in alcoholmisbruik te onderscheiden en is er, in mijn beleving, meestal wel meer aan de hand dan alleen overmatig alcoholgebruik.

Gevolgen

De gevolgen zijn in ieder geval niet mis. Niet alleen help je je eigen gezondheid naar de filistijnen, ook beschadig je je omgeving. Geloof mij, een relatie onderhouden met iemand die verslaafd is aan alcohol is bijna onmogelijk. Laatst zag ik overigens een interessante TedTalk, die ervoor pleit om mensen die verslaafd zijn niet te isoleren (wat wij in het Westen geneigd zijn te doen), maar juist te omringen met liefde, werk, een sociaal vangnet etc. Vanuit de gedachte dat isolement de verslaving alleen maar verder voedt. Een logische gedachte op zich, maar voor de omgeving bijzonder moeilijk in praktijk te brengen.

Kapotte relaties (in a nutshell)…

De gevolgen in mijn eigen leven liegen er in ieder geval niet om. Een korte samenvatting (ietwat kort door de bocht). Mijn opa was alcoholist, wat als resultaat had dat mijn moeder als klein kind emotioneel verwaarloosd werd. Afschuwelijk natuurlijk. Dat heeft ook zo z’n weerslag op onze relatie gehad, waardoor ik op mijn beurt ook weer het nodige te verstouwen heb gekregen. Dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat mijn moeder en ik geen contact meer hebben. En als ik nog even door mag gaan: mijn ex-partner werd dus ook alcoholist. Als gevolg daarvan heeft mijn zoon nogal wat trauma’s opgelopen. Ook zij hebben nu geen contact meer. Dieptriest natuurlijk.

Niet dat ik zielig ben overigens, en dat geldt ook voor m’n zoon. Het heeft ons weliswaar gevormd en beschadigd, maar we zijn er ook allebei sterker uitgekomen.

Hulp zoeken

Wat moet je doen als je het vermoeden hebt dat iemand te veel drinkt? Ga er in ieder geval niet vanuit dat jij het probleem op kunt lossen. Dat kun je namelijk niet. Probeer ook niet alle problemen glad te strijken die ontstaan door het alcoholmisbruik. Klinkt misschien hard, maar daarmee maak je het voor de alcoholist alleen maar makkelijker om door te blijven drinken. Wat je wél kunt doen? Stel grenzen, zorg goed voor jezelf en praat erover met andere mensen. Loopt het echt de spuigaten uit? Probeer dan eens met je huisarts te praten, misschien kan die iets doen. Vind je dat moeilijk, dan kun je ook altijd nog (anoniem) bellen met de druglijn. Ook zijn er speciale groepen waar je met andere “partners van” kunt uitwisselen. Op de site ‘Verslaafd aan jou‘ kun je tips en informatie vinden. Probeer in ieder geval, ik zei het al, je eigen grenzen goed in de gaten te houden. Soms zit er niks anders op dan (tijdelijk) afstand te nemen. Niemand heeft er iets aan als jij er ook aan onderdoor gaat!

En mocht je aan je eigen alcoholgebruik twijfelen, praat er dan eens over met je naaste familie of vrienden, je huisarts of doe een online test. Hulp vragen is geen schande!

photo credit: Bottle chandelier via photopin (license)

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.