Sta jij er wel eens bij stil welke momenten in je leven bepalend waren voor wie je nu bent? Wat de kruispunten waren waarop je een bepaald pad koos? En wat dat je bracht?

Life changing moments

Ik deed dat eerst ook niet, maar de afgelopen jaren werd ik me er bewuster van. Mede omdat mensen vaak vroegen hoe het kan dat ik zo positief en energiek in het leven sta (bruisdoos is my middle name). Het heeft alles te maken met wat ik meemaakte, wie ik ontmoette en wat ik daar vervolgens mee deed. Inmiddels vraag ik regelmatig aan mensen wat voor hen ‘life changing moments’ waren of wat hen gevormd heeft. Na even (lees: diep) nadenken levert dat de mooiste gesprekken op.

Inspireren en verrijken

Bij alles wat ik doe wil ik mensen inspireren. Of dat nu in mijn werk als communicatieadviseur is, in mijn passie voor food of in de contacten met vrienden. Het verrijkt mijn leven. Daarom deel ik met jou ook graag mijn 10 bijzondere momenten, in chronologische volgorde. Wie weet inspireren ze je…

 

Nummer 1: 1982

Het begon allemaal 35 jaar geleden. Op een winterse zaterdag (my favorite!) zag ik het levenslicht. Natuurlijk herinner ik me er geen ene mallemoer meer van (gelukkig, lijkt me niet fijn die persweeën en zo), maar het kan niet anders dan dat het een bijzonder moment was voor mijn ouders. Ik was hun eerste kindje.

Nummer 2: 1983

Nog geen anderhalf jaar later werd mijn zusje geboren. Elke dag ben ik dankbaar dat ik een zus heb. We hebben veel meegemaakt samen en in al die jaren – na heel veel ruzies en bekvechten als kind – veel steun gevonden bij elkaar. Zonder mijn zus had mijn leven er anders uitgezien. Haar bruiloft en de geboorten van mijn twee nichtjes zijn ook absoluut hoogtepunten uit míjn leven.

Nummer 3: 1996

In mijn jeugd waren er meerdere zaken die me vormden. Onze vader stierf in 1987 (ik was toen 5 jaar) aan een hartinfarct. Als papakindje had ik het daar erg zwaar mee. Daarbij werd ik op de lagere school ook veel gepest. Maar in 1996, de derde klas van de middelbare school, veranderde er eindelijk iets: ik kreeg steeds meer (echte) vrienden en was geen pispaaltje meer. Toen realiseerde ik me hoe waardevol vriendschappen in je leven zijn. En daarom koester ik mijn vrienden elke dag: ze maken, ieder op zijn eigen manier, mijn leven mooier.

 

Nummer 4: 2000

In mijn examenjaar werd onze moeder ziek. Ik was net begonnen met mijn studie toen bleek dat ze kanker had en niet meer beter zou worden. In november stierf ze thuis, na een kort maar heftig ziektebed, in het bijzijn van mijn zusje en mij. We waren 18 en 17 en wees. Bam. Toch hebben we het gered met zijn tweetjes. Ik ben mijn moeder nog elke dag dankbaar voor hoe ze ons heeft opgevoed. Hoe cru ook: haar overlijden heeft me veel wijsheid, kracht, maar bovenal positiviteit meegegeven. Ik weet als geen ander hoe kort het leven is en haal dan ook alles uit elke dag.

Nummer 5: 2007

Na het afronden van mijn studie werkte ik een paar jaar als projectleider in de zorg. In 2007 vroeg de bestuurder me of communicatie niets voor mij was. Het vertrouwen dat hij (Cees) in mij had en de kans die hij me bood bepaalden mijn carrière die daarna volgde. Dankzij hem rolde ik niet alleen in het vak, maar kreeg ik ook de mogelijkheid om te groeien. En mede dankzij hem geloof ik in het belang van het herkennen van de kracht en kwaliteit in mensen. Leuk detail: Cees is inmiddels met pensioen, maar elke kerst en met onze beide verjaardagen mailen we nog met elkaar.

Nummer 6: 2011

In 2007 leerde ik mijn ex kennen. Voor hem verliet ik Limburg om in Den Bosch een nieuw leven samen op te bouwen. In 2011 trouwden we. Hoewel we enkele maanden geleden gescheiden zijn, kijk ik nog steeds met heel veel plezier terug op onze trouwdag. Iedereen die belangrijk voor ons was, was erbij. We genoten met volle teugen van de ochtend tot diep in de nacht. Een bijzondere herinnering.

 

Nummer 7: 2014

Al van kinds af aan zei ik dat ik ooit voor mezelf wilde beginnen. Na een burn-out eind 2013 stelde ik mezelf de vragen: hoe lang wacht ik nog? Wanneer is ooit? En wat als ooit nooit komt? Ik ging weg bij mijn toenmalige werkgever en startte eind 2014 mijn eigen zaak, Zuiver C. Ja, het was spannend. En ja, tot op de dag van vandaag is het knetterhard werken. Maar nog nooit heb ik dat met zoveel plezier gedaan. Het verrijkt me als mens, omdat ik groei en zoveel kan betekenen voor mijn (veelal zorg- en onderwijs)klanten.

Nummer 8: 2016

In 2016 gebeurde er ontzettend veel in mijn leven. Zo hoorde ik dat mijn zusje en ik 50% kans hebben dat we het alvleesklierkankergen hebben. In de eerste helft van het jaar besloot ik dat ik nu voor mezelf ging kiezen en mezelf niet langer weg zou cijferen. Deze zomer dacht ik voor de allereerste keer in mijn leven: “Ik ben blij met mezelf”. Maar mijn ontwikkeling leidde ook tot een scheiding. Rond de feestdagen zeiden vrienden tegen me dat ze hoopten dat 2017 een beter jaar voor me zou worden. Maar weet je wat? 2016 was, ondanks vele zware momenten, misschien wel het beste jaar uit mijn leven. Ik vond eindelijk mezelf.

Nummer 9: 2017

Eind 2016 verhuisde ik naar een ontzettend mooi appartement. Hoewel ik niet in toeval geloof, prijs ik mezelf elke dag gelukkig dat dit op mijn pad kwam. Na een zware tijd zit ik strak… euh, beter in mijn vel dan ooit en straal ik als nooit tevoren. Mijn persoonlijke groei heeft me veel moois gebracht. Mijn zaak loopt erg goed en ik geniet elke dag. Daarnaast leerde ik een aantal bijzondere mensen kennen (thank God for Twitter!). Er volgden diverse borrelmomenten, er ontstond een waanzinnig intense vriendschap en ik vond ook nog eens een ongelofelijk fijne date. Blessed!

 

Nummer 10: de toekomst

Wat je van het leven maakt, heb je (in de meeste gevallen) zelf in de hand. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de toekomst nog veel meer bijzondere momenten gaat brengen. Als je maar je gevoel volgt, keuzes durft te maken, in jezelf gelooft, lieve mensen om je heen hebt, kunt genieten van kleine dingen maar bovenal: dankbaar bent. Omarm het leven met een glimlach!

Wat waren de bijzondere momenten die jouw leven veranderden?

6 reacties

 1. Joyce

  Wauw Andrea! Ik vind het heel bijzonder dat jij dit zo mooi kan verwoorden en al je ervaringen zo positief kan maken! Respect voor jou. Het inspireert mij om eens die 10 bijzondere momenten voor mijzelf op te schrijven want eigenlijk sta ik er nooit bij stil wat mij nu gemaakt heeft tot wie ik nu ben. Daar ga ik nu de tijd voor nemen. Bedankt voor je openhartigheid! Je bent een inspirerende en sterke vrouw!

  Beantwoorden
  • Andrea Hodzelmans

   Lieve Joyce, wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren. Dankjewel voor je mooie woorden. Wat fijn dat ik je inspireer! Ik kan het je echt aanraden, eens stil staan bij de momenten en mensen die jou gemaakt hebben tot wie je bent. En vraag het ook eens aan andere mensen; het zorgt voor mooie gesprekken!
   Liefs

   Beantwoorden
 2. Patty

  Stil van … zelfs bij het kennen van de geschiedenis en onderdeel uit makend van een aardig deel van Andrea’s leven. Sta inderdaad eens stil bij je 10 meest levensbepalende momenten of gebeurtenissen in je leven. Zoek ik een stil moment voor op…

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.