Mijn oma kon een partij koken, daar kon niemand tegenop. Wanneer je ‘s ochtends bij haar binnenkwam, rook je meteen dat haar huishouden in het teken stond van lekker eten. Lekker eten en natuurlijk gezelligheid, want daar staan Surinaamse oma’s altijd wel garant voor.

Ik dacht dat mijn oma nooit zou sterven, zoals kleinkinderen horen te denken. Stom, want tegen de tijd dat ik me realiseerde dat ook mijn oma’s leven eindig was, was ze al aan het dementeren en was het bijna onmogelijk om de zo geliefde recepten nog uit haar te trekken. Een paar zijn er wel bewaard gebleven en dit is er eentje die ik graag met je deel. Wie weet kun jij het eten terwijl je je eigen herinneringen maakt, met jouw familie.

Fiadoe (gevulde deegtaart)

Fiadoe ontbreekt nooit op een Surinaams feest! Ik moet je wel waarschuwen dat het een taart is voor mensen met veel geduld en zin in een lekkere taart! Maar ik beloof je, het is absoluut de moeite waard.

Nodig:

 • 500 gr roomboter
 • 500 gr bloem
 • 175 gr suiker
 • 50 gram fijne suiker (voor het deeg)
 • 15 gr gist
 • kaneel
 • vanillesuiker
 • kwart liter melk
 • 4 eieren
 • 250 gr krenten (en/of rozijnen)
 • 50 gr gemalen zoete amandelen
 • indien gewenst: sukade (niet iedereen houdt daarvan!) rum
 • rond cakeblik

Voorbereiding:

Was de krenten (en/of rozijnen) en week ze een paar dagen in rum.

Deeg:

 • Meng de gist met de melk en een lepel (fijne) suiker.
 • Kluts de eieren met 3 lepels suiker en vanillesuiker en meng het met de opgeloste gist.
 • Voeg 2 lepels boter toe en roer alles goed door. Voeg dan de bloem toe en kneed het totdat je een soepel en rolbaar deeg hebt. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen in een kom die je hebt afgedekt met een theedoek.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

 • Rol een dun stuk deeg, zodat de bodem van het cakeblik bedekt is en het deeg over de rand hangt. (Hoeft niet té royaal over te hangen; het is bedoeld om later naar binnen te rollen en een mooi afgewerkte rand te krijgen.) Beboter het deeg (je kunt het best de boter zacht maken door verhitting) en bestrooi het vervolgens met kaneel, suiker en wat van de gemalen amandelen. De rest van de amandelen heb je later weer nodig voor de vulling.
 • Rol een deel van de rest van het deeg dun uit; hier worden de “roosjes” van gerold.
 • Besmeer dit deeg met dik boter, kaneel, suiker (eventueel sukade) en de rest van de amandelen. Rol het deeg in de lengte op tot vingerkootdikte. Snij de rol in stukjes van ca. 3 cm lengte en plaats deze “roosjes” met de open kant naar boven in het bekleedde cakeblik.
 • Dit herhalen met de rest van het deeg tot het deeg op is. Als de hele bodem bedekt is met de “roosjes”, vouw je de rand van het deeg dat  over de rand van het blik hangt, naar binnen, en maak je een mooie afgewerkte rand aan de bovenrand van de taart.
Bron van de afbeelding: Keuken van de liefde

Bron van de afbeelding: Keuken van de liefde

Nu kun je de fiadoe plaatsen in de hete oven. Als de taart halfgaar is tijdens het bakken besprenkel je de taart met en mengsel van melksuiker en kaneel. In ca. 30- 50 minuten goudbruin en gaar bakken.

Houd een satéstokje paraat. Daarmee kun je namelijk steeds even controleren wanneer de taart gaar is: prik het stokje in de taart. Als het stokje droog is, dan is de taart gaar! Smakelijk! Enne vertel: wat maakte jouw oma waar je nu nog wel eens van smult?

3 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.