Kalkoen eet je alleen met kerst? Welnee! Met dit recept smul je het hele jaar rond.

Met de afgelopen kerstdagen heb ik de kalkoen verzorgd. Het was heel lekker en iedereen heeft ervan gesmuld. Ik bedacht toen: waarom niet ook eens door het jaar heen klaarmaken, bijvoorbeeld voor een zondagavond? Het is een makkelijk recept, maar wel één waarbij je erbij moet blijven. Hierbij dus het geheim van de kok.

Ingrediënten

 • 2x kalkoendij, liefst bij een echte slager gekocht
 • Peper, zout en paprikapoeder
 • Vloeibare boter, 1 fles
 • Spekblokjes, pakje van 250g (zijn 2 bakjes aan elkaar, 1 bakje is genoeg voor 2 bouten per keer)
 • 1 à 2 ons ontbijtspek

 

Bereiding

 1. Bestrooi de kalkoendijen met het zout, de (witte) peper en het paprikapoeder. Goed inmasseren (ja jákkie, maar wel nodig), omdraaien en herhalen. Laat even intrekken.
 2. Zet een grote braadpan op hoog vuur. Doe er de helft (= 1 bakje) v.d. spekblokjes in. Wacht tot de spekblokjes wat gesmolten zijn en doe dan een 3/4 tot een hele fles vloeibare boter erin. Ik heb zelf Becel vlees en jus gebruikt. Gebruik geen olie want dat geeft een ander resultaat. Wacht tot er een flinke laag schuim in de pan zit.
 3. Doe de kalkoenbouten in de pan. Laat het vuur nog hoog staan. Braad de kalkoen aan: 2 à 3 minuten na het in de pan doen draai je de bouten om. Dan nog 2 à 3 minuten die kant braden en dan het vuur laag zetten.
 4. Kijk of de jus wel wat pruttelt maar niet te veel. Doe er anders wat warm water in, maar let op dat je geen water op het vlees zelf giet.
 5. Bedek alles van de kalkoenbouten wat boven de boter uitsteekt met het ontbijtspek. Gemiddeld is dat 2 plakjes spek per dij.
 6. Volg dan het volgende schema: ieder half uur tot kwartier bedruipen. Daarbij minstens ieder uur de bouten omdraaien (eerst het spek eraf, omdraaien, spek erop, weer bedruipen). Hier is je eigen drukte ook mee gemoeid; na een paar uurtjes vond ik ieder kwartier bedruipen wel belangrijk. Als het wat snel gaat, kan je ieder half uur draaien om aanbranden/hard worden te voorkomen. Indien nodig kan je nog wat afblussen met warm water. Let er wel op dat het een beetje ‘aan de pruttel’ blijft maar niet te veel.
 7. Ga met dit schema een uur of 4 à 5 door. De kalkoendijen zijn klaar als het letterlijk van het bot valt.

Je zou denken dat met al het spek en het bedruipen de kalkoen erg vet wordt. Dat is echter niet het geval, het voorkomt wel dat het heel droog van binnen kalkoenwordt. Als het vlees van de dij afvalt, kan je de dij met een schuimspaan uit de jus halen. Dan het bot en eventuele andere minder geslaagde friemeldingetjes eraf halen en serveren met groente en bijv. aardappelpuree.

Mocht je het recept uitproberen, bijv. op een rustige zondag, dan hoor ik graag in de reacties of het gesmaakt heeft.

Succes!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.