Het komende jaar ga ik leren bakken. En ik wil net zo goed worden als Meesterpatissier Rudolph van Veen. Hier beschrijf ik mijn bakavonturen.

Ik ben dol op taart. En sinds dit jaar ook op het bakken. En dat is allemaal de schuld van  het programma Rudolph’s Bakery op 24Kitchen en de kijkcijferhit van afgelopen zomer: Heel Holland Bakt. En dat is een gevaarlijke combinatie, want alles wat ik bak, moet natuurlijk ook opgegeten worden. In mijn vorige blog schreef ik over mijn pogingen om chocoladecake te maken. Maar ik ben naast dol op chocolade dus ook dol op appeltaart. Maar een echt lekkere appeltaart bakken vind ik moeilijk, zelfs met een pakje.

 

Wat heb je nodig?

 • Pakje Appeltaart – ik heb die van Koopmans
 • 175 gram roomboter
 • 1 ei
 • 1 kg zachtzure appels bijvoorbeeld Goudreinet of Elstar (ik weet eigenlijk nooit of ze hiermee geschild of ongeschild bedoelen)
 • 50 gram suiker
 • 75 gram rozijnen, maar iets meer mag ook wel
 • 2 a 3 theelepels kaneel

Maar deze ingrediënten vind ik wat karig… en daarom:

 • 75 gram krenten, mag ook iets meer zijn
 • Citroenrasp, het sap van de citroen kan je weer gebruiken om ervoor te zorgen dat de appels niet bruin worden. De citroenrasp kun je trouwens ook in een potje kopen voor als je opziet tegen dat raspen.

Volg de bereidingswijze die op het pakje staat.

 

En dan gaat het mis…

En dan gaat het bij mij mis bij het vullen van het bakblik. Nou ja mis… De bodem vullen met het deeg lukt mij nog wel. De zijkant van het bakblik gaat al wat moeizamer, maar de bovenkant is een ramp. Ik heb dus telkens ruzie met het deeg. Alles blijft plakken en de reepjes voor bovenop de appeltaart die… tja… dat ziet er dus niet uit. Ik heb trouwens ook te weinig deeg over om genoeg reepjes te maken, maar dat komt denk ik omdat mijn springvorm 26 cm is in plaats van de voorgeschreven 24 cm.

Waar ik bij de chocoladecake een overdosis chocolade toevoeg, ben ik bij de appeltaart zuinig met extra ingrediënten. Op de verpakking staat ook nog om verkruimelde beschuiten of paneermeel over de bodem te strooien, maar dat durf ik eigenlijk niet aan omdat ik denk dat de appeltaart dan naar beschuit gaat smaken.

Alles bij elkaar smaakt de appeltaart dus best lekker, maar ik heb het idee dat het veel beter kan. Denk jij dat ook?

 

Wat is mijn plan?

Het komende jaar wil ik gaan gebruiken om te leren bakken als een baas. En elke maand ga ik een recept nabakken van 24Kitchen. Want wie kan mij nou beter leren bakken dan Meesterpatissier Rudolph van Veen? En daar ga ik hier op Urban Chicks over schrijven. En dat recept wil ik dan met jouw hulp gedurende de hele maand steeds beter maken. Jouw tips, variaties en opmerkingen zijn dus belangrijk!  En om af te sluiten zoals Rudolph van Veen dat ook doet: Bakken hoeft niet altijd moeilijk te zijn, maar maak het vooral lekker!

 

18 reacties

 1. @Angeliekjuh

  Het maken van de perfecte stroken deeg voor de bovenkant is inderdaad lastig! Ik heb een soort roller gekocht (eigenlijk gemaakt voor fondant) en dan kun je de breedte van de reepjes instellen. Gewoon even over het deeg rollen en klaar! Alle reepjes precies gelijk! Verder een kwestie van genoeg bloem op het aanrecht en natuurlijk gaat het elke keer iets makkelijker!

  Zo'n soort roller dus > http://www.backerenco.nl/product-detail.html/prod

  Beantwoorden
  • Ellen

   goede tip Angelique!
   Ik moet voor zondag een creeper (minecraft) taart maken…. allemaal groen(ige) blokjes, ik vroeg me al hoe ik dat moest gaan doen zonder dat het al te veel tijd kost! Op naar de leukste taarten 🙂

   Beantwoorden
   • @Angeliekjuh

    Leuk!

    Ik zou voor minecraft even op zoek gaan naar simpele vormen om koekjes mee uit te steken.
    Zijn in verschillende maten verkrijgbaar en dat werkt voor het maken van al die leuke blokjes het snelst én het makkelijkst! Als uitstekers voor koekjes in het vierkant niet te vinden zijn > garneerringen zijn vaak wél in vierkant verkrijgbaar en ook prima geschikt!

 2. Ellen

  PS Wakter, als je die rudolf zat bent, kan ik je het hummingbird bakboek adviseren voor je volgende doelstelling 🙂 echt…. góddelijke recepten!

  Beantwoorden
 3. Walter de Jongh

  The Fabulous Baker Brothers! die heb ik wel eens gezien op televisie. Vaak wel erg experimenteel qua wat ze maken.

  Beantwoorden
 4. Annemiek

  Heb je koude boter gebruikt in plaats van op kamer temperatuur? Bij zandtaartdeeg is het belangrijk dat je boter koud is en dat je met koude handen het deeg snel kneedt. Je moet ervoor zorgen dat de boter niet olieachtige wordt, dan krijg je een plakkerig deeg. Het best is om het deeg ook nog een uurtje te laten rusten in de koelkast. Dan is het deeg steviger en kun je het mooi uitrollen en zo in de vorm laten zakken. Is de foto van je eigen baksel? Vindt het raster er erg mooi uit zien!

  Beantwoorden
 5. Walter de Jongh

  Nee, ik heb juist de boter zo zacht mogelijk laten worden, dan mixt het makkelijker. Ik mix trouwens niet met mijn handen, maar met een mixding.

  Goede tip. Deeg even een uurtje laten rusten in de koelkast. En nee, de foto is niet van mijn eigen baksel, maar meer een voorbeeld voor mij: het ziet er inderdaad prachtig uit!

  Beantwoorden
 6. Annemiek

  Ik ken het boek van Rudolph van Veen niet. Maar zorg voor een boek met goed onderscheid tussen de basisdeegsoorten. Je kan dus niet bij elk deeg boter op kamertemperatuur gebruiken. Dat soort dingen wil je snel gaan (her-)kennen.

  Beantwoorden
 7. Walter de Jongh

  Hoewel het boek van Rudolph van Veen ook ingaat op beginnersvragen ben ik toch erg nieuwsgierig naar een heul goed basis bakboek.

  *Gaat op zoek naar een goed basis bakboek*

  Beantwoorden
 8. peterreiters

  Gebruik per taart 3 goudrenetten die je zacht stooft met wat boter, citroensap en een vanillestokje.
  Dat meng je dan op het laatst door de rest van de vulling.
  Gebruik in plaats van gewoon panneermeel wat panco.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.