Kroket: u bent er vast gek op. Ik niet. Voor mij is de Nederlandse kroket een soort vleessoep met een korstje. Klinkt dat lekker? Nee! De ‘Surinaamse’ kroket daarentegen is het ab-so-lu-te einde. Ik doe ‘Surinaamse’ even tussen aanhalingstekens. Want toen ik ooit een YouTube-filmpje maakte waarin ik uitlegde hoe je Surinaamse Bruine Bonen maakt, kreeg ik hele volksstammen over me heen die me ervan beschuldigden géén Surinamer te zijn (ze zeiden het iets onvriendelijker). Wat klopt. Maar mijn oma – die mij het recept leerde – was dat wel. Pffff

Maar goed, terug naar de kroket.

Geschikt voor borrelavonden

Mijn versie van de Surinaamse kroket is er eentje die een gaatje in je ziel brandt. Geen zorgen, je wordt er niet evil van, maar om het te kunnen eten moet je wel tegen peper kunnen. Sambal is een belangrijk ingrediënt en dan het liefst van de toko of zelfgemaakt. Ook niet onbelangrijk: van de Surinaamse kroket word je moddervet. Bewaar het dan ook voor speciale feestjes óf voor je schoonouders – als zij niet goed tegen heet eten kunnen én jij niet tegen hen kan.

Voor mij hoort het bij elk thuisfeestje: lekkere cocktails en hete snacks.

Ingrediënten

 • 500 gram gehakt
 • Aromat (1 eetlepel)
 • Madame Jeanette sambal van de toko (géén Appie)
 • Nootmuskaat (1 theelepel)
 • 3 eetlepels Franse uiensoep in poedervorm
 • Boter
 • Bloem
 • Paneermeel
 • Ei

De vulling

Doe wat bakboter in een pan en laat het smelten (+/- 2 eetlepels). Doe er bloem bij en roer het zodat het een soort papje wordt (roux). Doe nu het gehakt erbij en laat het gaar bakken. Gooi er intussen aromat, de uiensoep-poeder, nootmuskaat en een royale hoeveelheid Megahete sambal bij. Gooi er overigens ook méér sambal bij dan dat je denkt te kunnen verdragen. Je gaat de kroketten straks namelijk van een korstje voorzien en frituren en de smaken worden daardoor wat gedempt.

Haal het vlees wanneer het gaar is van het vuur en laat het afkoelen.

De korst

Kluts een ei en schenk het op een bordje. Doe de paneermeel op een ander bordje. Rol van het afgekoelde vlees kleine kroketjes. Niet te dik en niet te lang. Ongeveer even lang als je wijsvinger (tenzij die heel klein zijn) en even dik als 3 vingers (tenzij die heel dik zijn of veel te dun). Rol de kroketjes nu door het ei en dan door paneermeel. Dit kun je twee keer doen voor extra stevigheid en een lekker krokante korst.

Doe wat zonnebloemolie in een pan en wacht tot het megaheet is. Nu kan je de kroketten erin frituren!

Als je die vooruitziende blik hebt en je wil ze bewaren dan doe je dat laatste natuurlijk niet. Dan doe je de kroketten in plaats van in de pan eerst in de vriezer!

Eet smakelijk. Zorg dat je water hebt. En laat maar weten of je het wat vond.

6 reacties

 1. Walter de Jongh

  Vlammenwerpen!

  Lijkt mij heerlijk! Maakt het trouwens nog uit welk gehakt je neemt? koe, varken of half-om-half?

  Beantwoorden
 2. Xaviera

  ik doe eigenlijk altijd koe. Denk niet dat het heel erg uitmaakt. Half-om-half zal wat vetter zijn, dan kun je minder boter gebruiken denk ik zo,

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.