We doen allemaal ontzettend ons best om zo gezond mogelijk te leven. Maar misschien hoeft dat helemaal niet, want heb je er wel eens bij stilgestaan hoe gezond het is om lief te hebben? Liefde doet niet alleen wonderen voor je humeur, ook je lijf vaart er wel bij!

Zo ben ik zelf bijvoorbeeld niet alleen een stuk vrolijker en energieker wanneer ik verliefd ben, ook zie ik er jonger uit en raak ik meestal spontaan een paar kilo’s kwijt (heel fijn!). Ingebeeld? Of doet liefde echt iets met je fysieke toestand? Ik zocht het uit en kwam er achter dat liefde echt super gezond is.

Knuffelen

Knuffelen bijvoorbeeld werkt heel goed tegen stress. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de bloeddruk en het cortisolgehalte (cortisol is het stresshormoon) bij vrouwen omlaag gaat door knuffelen. Ook verhoogt knuffelen je weerstand. Laatst las ik ergens (kan het helaas niet meer terugvinden) dat je minimaal vier keer per dag zou moeten knuffelen om gezond te blijven. Misschien wat overdreven, maar knuffelen is dus wel heel goed voor je. En wanhoop niet als je geen partner hebt, knuffelen met huisdieren en/of vrienden telt gelukkig net zo hard mee!

photo credit: Sean Molin Photography via photopin cc

Zoenen

Ook zoenen werkt stressverlagend. Hoe spannend die eerste kus misschien ook is, daarna doet het wonderen voor je stresslevels. Daarbij verhoogt kussen het ‘gelukshormoon’ oxytocine, waardoor je je nog veel beter gaat voelen. Je kunt zelfs beter tegen pijn als je regelmatig zoent en zoenen heeft ook een positieve invloed op depressie en angst. En dan hebben we het er nog niet eens over dat het fijn is om te zoenen en dat het je weerstand verhoogt, wat wil je nog meer?!

Verliefd

Als je verliefd bent maakt je lichaam allerlei hormonen aan: adrenaline, dopamine, phenylethylamine (PEA) en norepinephrine. Die zorgen er niet alleen voor dat je je zo goed voelt wanneer je verliefd bent, maar ook dat je barst van de energie. Verliefd zijn is ook nog eens goed voor je nachtrust, je schijnt er beter door te gaan slapen. Dat geldt dan denk ik niet als je net verliefd bent, ik merk in ieder geval aan mezelf dat ik dan meestal maar korte nachten maak. Veel te veel energie! Dat zou ook de reden kunnen zijn dat je afvalt als je verliefd bent: de verbranding in je lichaam ligt een stuk hoger doordat je hart sneller klopt.

Hart

Sowieso is het heel gezond om bij je geliefde te zijn. Er even vanuit gaande dat alles pais en vree is tussen jullie natuurlijk. Samen zijn, en je emotioneel verbonden voelen met iemand, is goed voor je hart en voor je bloeddruk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek dat in Amerika is gedaan, waar in één dorp veel minder hart- en vaatziekten voor kwamen, terwijl de bewoners bovendien ook nog eens ongezonder aten dan hun buren. Wat bleek, het dorp bestond uit een Italiaanse kolonie waarin liefde en het sociale leven binnen de familie een belangrijke rol speelde. Liefde schijnt zelfs een positieve rol te spelen bij ernstige ziektes zoals kanker.

Ik vind het prachtig om te zien waar liefde toe in staat is en wat het voor je gezondheid kan betekenen. We wisten allemaal natuurlijk wel dat liefde goed is voor je humeur en voor je ziel, maar dat het zo veel invloed heeft op je lichaam wist ik niet. Jij? 

photo credit: Sean Molin Photography via photopin cc

4 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.