Dat zeiden ze altijd tegen mijn oma die op haar zestigste nog steeds het liefst met een spijkerbroek en gympen rondliep. Blijkbaar ‘not done’ voor vrouwen van een zekere leeftijd: kleren aan trekken die je gewoon leuk vindt of waar je je lekker in voelt.

Ik weet wel dat mijn moeder in ieder geval al vanaf haar veertigste (of misschien was het zelfs al eerder) veelvuldig riep dat ze iets toch echt niet meer aan kon omdat ze er te oud voor was. Waarop mijn broer en ik dan steevast in koor riepen dat dat onzin was. Waar zij zich dan weer niets van aantrok natuurlijk. En dat terwijl ik best een hippe moeder heb.

Wat er dan allemaal niet meer kon?

small__5612033090

photo credit: ALL CHROME via photopin cc

De gekste dingen: een rok die boven de knie kwam, een T-shirt met korte mouwen, een ‘te’ jeugdige jas, een strakke broek. Noem maar op, het kon niet meer. Onzin vond ik dat altijd. En eerlijk gezegd vind ik dat nog steeds. Want waarom zou je, als je boven de 40 of 50 bent, je ineens anders moeten gaan kleden? Oke, misschien dat je geen naveltruitjes meer moet dragen (sowieso voor veel mensen niet zo’n heel goed idee), maar verder? Word je ineens een keurige mevrouw als je de 50 passeert? Ik niet in ieder geval. En eerlijk gezegd kan ik me ook niet voorstellen dat dat ooit wel gaat gebeuren.

 

Fabulous Fashionistas

Gelukkig zie je steeds meer vrouwen die er ook op ‘latere’ leeftijd goed uit zien. Die gewoon blijven dragen wat ze leuk vinden, zonder krampachtig jonger te willen lijken dan ze zijn. Maar ook zonder een soepjurk aan te trekken en een permanentje te nemen. De vrouwen in de documentaire ‘Fabulous Fashionistas’ hebben in ieder geval lak aan de modeconventies voor oudere vrouwen.

En daar word ik zo blij van! Niet alleen van hun kleding overigens, ook van hun levenslust.

Geen botox

Deze vrouwen met een gemiddelde leeftijd van rond de 80 jaar, trekken aan wat ze mooi vinden. Geen botox of plastische chirurgie voor hen. Plezier in het leven, daar draait het om. Of zoals één van hen het zo treffend zegt: “Ouder worden hoeft niet te betekenen dat je in het bejaardentehuis in een kringetje gaat zitten met je mond open.” Deze vrouwen laten het er niet bij zitten. Ondanks lichamelijke ongemakken werken ze bijvoorbeeld nog en hebben ze een doel in het leven. Volgens mij iets waar we allemaal het nodige van kunnen leren!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.