Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. En geloof me, het loont echt de moeite om ze zelf te bakken. Vers gebakken bagels zijn veel en veel lekkerder dan die je bij de supermarkt koopt. 

Even een kleine geschiedenisles: bagels komen van oorsprong uit Oost-Europa en zijn door Joodse immigranten in Amerika geïntroduceerd. Deze immigranten vestigden zich onder meer in New York, zodat je op zondag (terwijl alle andere winkels dicht waren) bij de Joodse bakker bagels kon kopen. Vandaar dat de bagel nog steeds met New York geassocieerd wordt. De klassieke manier om een bagel te eten is met zalm, cream cheese en ui. Heel lekker, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met andere manieren van beleggen. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld bagels met humus, of met mozzarella, tomaat en basilicum.

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 bagels?

2 koppen lauw water

5 koppen bloem

1 eetlepel gist

2 eetlepels agave siroop

zout naar smaak

Een grote pan kokend water (met 2 eetlepels agavesiroop er in)

Bereiden:

Allereerst meng je het lauwe water met de siroop in een kom. In een aparte kom meng je alle droge ingrediënten (bloem, gist en zout). Daarna meng je alles door elkaar. En dan kneden! Ik ben lui, dus ik laat de keukenmachine het werk doen. Als je zelf wilt kneden moet je er ongeveer tien minuten voor uit trekken om een goed deeg te krijgen. Als je de keukenmachine gebruikt laat die dan twee tot drie minuten draaien. Als je deeg nog te plakkerig is, kun je nog wat extra bloem toevoegen.

 

BagelsOngekookt

 

 

Verdeel het deeg in tien gelijke stukken. Maak er bolletjes van en druk dan met je duim een gat in het midden. Je bagels moeten nu ongeveer 25 minuten rijzen. Zet na een kwartier alvast een (grote) pan met water en agavesiroop op.

 

 

BagelsKoken

 

Als je bagels goed gerezen zijn moeten ze eerst gekookt worden voordat je ze kunt bakken. Laat je bagels voorzichtig in het kokende water glijden (ongeveer vier bagels tegelijk, hangt natuurlijk ook af van de grootte van je pan) en laat ze drie tot vier minuten koken. Na twee minuten draai je ze even om, dat gaat het makkelijkst met een houten lepel.

 

 

BagelsKlaar

 

Na het koken van de bagels kun je ze naar smaak nog met wat maanzaad of sesamzaad bestrooien. En dan zijn ze eindelijk klaar om te bakken! 20 minuten op 220 graden, dan zijn ze klaar. laat ze even afkoelen voordat je ze belegt, maar wacht ook weer niet te lang want bagels zijn echt het lekkerst als ze net uit de oven komen.

 

 

Ik ben benieuwd of jij het aandurft om zelf bagels te gaan bakken. Ik weet één ding zeker: daarna koop je nooit meer bagels in de supermarkt!

2 reacties

  1. Wilma Phillipson

    Hmmmm, maar ik ben meer een koker dan een bakker. Wel net een Oostenrijkse notentaart gemaakt. De vorige keer is echt al jaren geleden.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.