Eerst was het roken, toen alcohol en nu is het de beurt aan suiker. Maar waarom is suiker nou zo slecht en zijn er gezonde alternatieven?

Als onze te hoge suikerconsumptie het nieuws haalt weet je dat er wat aan de hand is. Suiker is slecht, we worden er te dik van en het is verslavend. Alleen, kom er maar eens van af. Suiker zit namelijk ongeveer overal in: in brood, in pasta, in sauzen, in je ‘gezonde’ cruesli, in vruchtensap etcetera etcetera. Als je geen suiker meer wilt eten heb je dus een probleem. Suiker is namelijk een makkelijk product om iets meer smaak te geven en daarbij, mensen zijn nou eenmaal gek op zoetigheid. En dus wordt het echt overal ingestopt, ook in producten waar je het niet direct van verwacht. Al met al schijnen wij zo’n 40 kilo suiker per jaar per persoon binnen te krijgen. En dat is veel te veel natuurlijk.

small__930748935 (1)Waarom is suiker slecht?

Even een wat technisch verhaal. Suiker is een koolhydraat. Nu zijn koolhydraten op zich niet slecht. Je lichaam heeft ze nodig omdat ze energie leveren. Er zijn echter twee soorten koolhydraten: enkelvoudige en complexe. Geraffineerde (bewerkte) suiker is een enkelvoudig koolhydraat, wat wil zeggen dat het direct wordt opgenomen in het bloed. En wat het lichaam niet kan gebruiken wordt helaaas opgeslagen als vet, voor barre tijden zeg maar.  Alleen, die barre tijden breken (gelukkig voor ons) nooit aan. En omdat er zo’n beetje overal suiker in zit heb je al snel een probleem. Want niet alleen wordt het als vet opgeslagen, bewerkte suiker kan ook zorgen voor allerlei vage gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en moeheid, omdat je lichaam de suiker niet goed kan verwerken.

Bloedsuikerspiegel

Daarnaast zorgt bewerkte suiker voor een flinke piek in je bloedsuikerspiegel. Daarna zakt je bloedsuikerspiegel weer snel en dat gejojo is heel slecht voor je lijf. Uiteindelijk kun je er zelfs diabetes van krijgen. Misschien herken je wel, dat je heel moe wordt als je net iets gegeten hebt waar suiker in zit. Ik heb dat bijvoorbeeld met brood, dat heb ik dus ook maar uit m’n eetpatroon verbannen. Hoe lekker ik het ook vind.

Geen suiker meer dus?

Dat zou natuurlijk het beste zijn. Maar ik weet uit eigen ervaring hoe lastig dat is. Want omdat het overal in zit moet je zo’n beetje elk product dat je in de supermarkt wilt kopen bestuderen. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word daar niet echt vrolijk van. Mijn oplossing is om zo veel mogelijk zelf te maken (dan weet je tenminste wat er in gaat), om alleen volkoren producten te eten en om verder niet al te moeilijk te doen. Een beetje schipperen dus. En gelukkig zijn er goede alternatieven voor suiker op de markt.

Alternatieven

steviaStevia bijvoorbeeld is bezig aan een flinke opmars en je ziet het dan ook steeds vaker als ingrediënt op een etiket staan. Nou ben ik persoonlijk niet zo’n fan van Stevia omdat het een wat bittere bijsmaak kan hebben. Maar heel veel mensen hebben daar helemaal geen last van. Moeite waard om een keer uit te proberen en het is tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar.

Ik gebruik zelf palmsuiker. Dat smaakt eigenlijk precies hetzelfde als suiker en je kunt het ook voor dezelfde dingen gebruiken. Dus in je koffie, door het eten, als je iets bakt etcetera. Ideaal. Het enige nadeel is, dat het redelijk duur is en dat je het alleen kunt krijgen bij natuurvoedingswinkels.

Moraalridders

Er zijn nog meer alternatieven voor suiker en uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om wat bij jou past en waar jij je lekker bij voelt. Ik kan zelf in ieder geval niet zo heel goed tegen de moraalridders die ons van alles voor willen schrijven. Luister goed naar je eigen lijf en eet wat bij jou past. Volgens mij schiet je daar uiteindelijk het meest mee op!

Ik ben benieuwd hoe jij met suiker omgaat. Gebruik je suiker of spel je elk etiket in de supermarkt? En als je geen suiker gebruikt, welke alternatieven gebruik je dan? 

photo credit: bunchofpants via photopin cc

6 reacties

 1. Lucie

  Informatief stuk! Palmsuiker is trouwens ook elders verkrijgbaar, ik koop het bijv. bij de Turkse supermarkt of de Indiër. Sommige toko's hebben het ook. Weet niet of dat voordeliger is dan de biowinkel, maar er zijn in ieder geval alternatieven.

  Beantwoorden
  • Marca van den broek

   Dank! de palmsuiker die je bij toko e.d. koopt is vaak vermengd met rietsuiker en dus minder gezond. Wel goedkoper inderdaad 😉 De palmsuiker die je bij natuurvoedingswinkel koopt is biologisch…….

   Beantwoorden
 2. Elise

  (veel) suiker is inderdaad niet goed. In de jaren 70 is veel riet- en bietsuiker echter op grote schaal vervangen door 'high fructose corn syrup'. En volgens diverse onderzoeken loopt de massaconsumptie daarvan (via o.a. frisdranken) gelijk op met obesitas. Op Youtube is daarover de BBC-serie 'The men who made us fat' te vinden. Ik vond het boeiende materie.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.