Als je hard bezig bent met solliciteren naar die ene topjob, ontvang je ‘weleens’ een afwijzing. In deze tijden van werkloosheid vind je namelijk eerder een nieuw type zoogdier dan een leuke, normaal betaalde baan.

Je ziet die ene functie waar je al jaren naar uitkijkt. Toffe werkzaamheden, geweldig salaris en ook nog eens lekker in de buurt. Je verstuurt je sollicitatiebrief met cv en je denkt bij jezelf dat je toekomstige baas wel gek is als hij je niet aanneemt. Je hebt al een shoplist gemaakt van wat je gaat aanschaffen van je eerste salaris en vol zelfvertrouwen wacht je het telefoontje af. Het valt dan natuurlijk rauw op je dak dat je niet dat langverwachte belletje krijgt, maar gewoon een ijskoude afwijzing in je mailbox. Als dit pas je eerste afwijzing is, zou ik me nog niet teveel zorgen maken. De banen liggen niet bepaald voor het oprapen en als we de nieuwsberichten mogen geloven, zijn er met jou nog miljoenen mensen die bezig zijn met een carrièreswitch.

Welcome to my world!

Was dit niet je eerste, maar ongeveer je 75ste afwijzing die je in korte tijd hebt ontvangen? Welcome to my world! Je bent nu waarschijnlijk, net als ik, zo’n beetje op het punt beland dat elke afwijzing, hoe klein of groot ook, je kan doen belanden in een gigantische depressie. Het mislukte gevoel begint vol genot in je onderbuik te wroeten en je bent bang dat je eigenlijk nergens echt goed in bent. Toch is dit niet het moment om op te geven. Zoals Rocky in de gelijknamige film bovenaan de trap al liet zien: de aanhouder wint!

Doemdenken versus dagdromen

Nu ben ik zelf ook meer het type dat liever doemdenkt dan dagdroomt. Je moet dus wel sterk in je schoenen staan om na de zoveelste afwijzing meteen je ego weer van de grond te rapen. Het is belangrijk om te weten dat de afwijzing niet persoonlijk is. Ik herhaal: de afwijzing is niet persoonlijk! Ga dus niet zitten kniezen dat je boss to be je afgewezen heeft, omdat hij je karakter niet zo gezellig vond. Dit is, bij een beetje fatsoenlijke baas, namelijk niet het geval. Ga goed na waarom je dan wèl afgewezen bent. Is het iets waar je zelf wat aan kunt doen, zoals bijvoorbeeld een spelfout in je brief, een slordig cv of extra scholing? Pas dit dan zo snel mogelijk aan en doe er alles aan om de volgende droombaan wel binnen te slepen! Ik kreeg bijvoorbeeld vaak te horen dat ik te weinig ervaring had. Als antwoord hierop ben ik stage gaan lopen als tekstschrijver bij een online boekingsbureau. Het resultaat? Een bak aan ervaring èn een betaalde baan!

Eerste indruk

Soms, heel soms, heb je het geluk dat je sollicitatiebrief toch de massaslachting heeft overleefd. Je mag op gesprek komen! Je kan er nu alles aan doen om een afwijzing te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je eerste indruk onvergetelijk is. Dan bedoel ik niet door naar het eerste gesprek gekleed te gaan in je onesie. Dit is ook onvergetelijk, maar dan kan je die afwijzing net zo goed zelf schrijven. Ga netjes gekleed in schone kleding (jurkje, rokje, dasje, jasje!) en zorg er voor dat je jezelf er prettig in voelt. Hierdoor straal je meteen veel meer zelfvertrouwen uit. Daarnaast is op tijd komen ook best wel een dingetje. Je kan geen slechtere indruk maken dan tien minuten na aanvang aan te komen zetten. Ook voor jezelf is dit superirritant. Je bent waarschijnlijk al zenuwachtig en door al dat gehaast wordt de stress en het zweten alleen nog maar erger. Wees dus netjes op tijd!

Bereid je voor

Nadat je de interviewer met je fantastische eerste indruk overrompeld heb, ga je hem nu overdonderen met je kennis! Op de vraag: ‘Waarom wil jij deze baan?’ moet je een ijzersterk antwoord hebben. Met reacties als ‘omdat ik het leuk vind’ of ‘ het is zo lekker aan te rijden’ ga je de baan echt niet binnen slepen. Het is belangrijk dat je goed weet te vertellen waarom je de baan zo leuk vindt. Nog belangrijker is om uit te kunnen leggen waarom je persé voor dat ene bedrijf wilt werken. Verdiep je dus in de keuze voor het logo, de gedachte achter het motto of misschien zelfs wel de jaarcijfers. Als jouw gesprekspartner ziet dat jij er echt tijd in hebt gestoken, levert dat hoe dan ook pluspunten op!

Blijf positief

Tijdens het gesprek krijg je ongetwijfeld de vraag voorgelegd wat jouw minder sterke kanten zijn. Deze vraag kan je meteen pareren door aan te geven dat je liever spreekt van verbeterpunten, omdat jij altijd bezig bent jezelf te ontwikkelen. Ik geef toe dat hij een beetje cheesy is maar het is echt niet nodig om al je negatieve eigenschappen op tafel te gooien. Natuurlijk ben je weleens chaotisch en vind je soms moeilijk om netjes te blijven tegen een vervelende klant. Het gaat je echter niet aan een baan helpen door dit meteen tijdens het eerste gesprek bekend te maken. Zeg niet dat je eigenlijk geen mindere kanten hebt, want ook dit is ongeloofwaardig, maar een beetje opscheppen kan geen kwaad.

Laat het los

Bovenstaande adviezen zijn dus een stap in de goede richting maar soms zit het er gewoon echt niet in. Er is dan nog maar één tip die echt belangrijk is: LAAT HET LOS! Zorg ervoor dat dat ene lullige zinnetje niet aan je gaat knagen en laat dat andere stomme commentaar er niet voor zorgen dat je nachtenlang plafonddienst heb. Heb je een topbrief afgeleverd, maar ben je het toch niet geworden? Dan is het gewoon niet meant to be. Blijf positief, hou vol en bedenk dat Rocky ook nooit zoveel films had gemaakt als hij niet dat hele pokke-eind naar boven was gerend!

2 reacties

  1. Joris

    Absoluut! Vooral het loslaten is zeer belangrijk. De standaard afwijzingen kunnen een behoorlijke invloed op je humeur hebben. Toch heeft doorzetten zin. En blijf focussen op functies die je echt aanspreken.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.