Krijg je kriebels van insecten, hoofdpijn van kwetterende vogels en wil je geen vogelpoep op je terras? Asfalteren dan die tuin! Geniet je van fluitende vogels en kleurrijke vlinders? Dan mag het best wat rommeliger.

Stenen tuin
Een paar maanden terug was ik op een housewarming party. “We zijn zo bij, we hebben eindelijk een tuin”, zei de gastvrouw. Ik keek uit het zolderraam en bekeek zes tuinen, allen geheel betegeld, met een verdwaalde trendy pot met een exotische plant als ‘natuur’. Steigerhouten of synthetische tuinmeubels van rotanstructuur, misschien als partij opgekocht. Waarschijnlijk met de nieuwste bladblazer in de schuur. Ik miste alleen nog een bouwlamp voor de nacht, dat scheelt weer een hoop dierenbezoek.  Ieder zijn eigen smaak, maar bij een tuin denk ik persoonlijk toch aan groen. Zelfs als je je tuin asfalteert of versiert met plastic gras, ontkom je niet helemaal aan onkruid, vogelpoep en kriebelbeesten.

Meer dieren in je tuin?

800px-2010-02-04-Vogelhaus-1

In mijn tuin staan kruiden, struiken met bessen en er is een fonteintje. Tijdens het schrijven kijk ik naar de vogels die de laatste druiven opeten of zich even wassen. Van de mieren en de vogels tot de egels, het houdt elkaar in balans. Ik geniet daarvan. En met een paar kleine aanpassingen deel je samen een stukje natuur. Dieren willen een schuilplaats, eten en water. Per soort kun je daar verschillende dingen voor doen. Een voedertafel is leuk in een tuin. Vogelvoer kun je zelfs aan het raam van je studentenkamer ophangen. Een vogelhuisje kan ook in een stadstuin en een insectenhotel hangt prima op je balkon. Solitaire bijen kruipen in een van de gaatjes van je insectenhotel en leggen daar een eitje. Heb je een grote tuin, offer dan een deel van je gras op voor een klein bloemenveld. Verschillende vlinders, libellen, bijen en kevers worden daar vaste bezoekers. Wil je meer vlinders in de tuin? Neem dan een vlinderplant! Er zijn verschillende planten en struiken die vlinders aantrekken. Er zijn twintig soorten dagvlinders die je regelmatig in je tuin kunt verwachten. Wil je ’s morgens door de vogels gewekt worden in plaats van door je wekker? Lees dan de tien tips voor meer vogels in je tuin en ga aan de slag. Voeder de vogels in je tuin en hang nu alvast nestkastjes op, dan kunnen de vogels schuilen in de winter. Of maak  je tuin of balkon bij-vriendelijk. Genoeg tips dus om van je tuin een biotoop te maken.
bijen in je tuin

Lekker lui

Zie je je tuin als een thuis dat je deelt met de dieren? Ruim dan zeker in de herfst niet teveel op. Laat een paar rommelige plekjes intact. Zo krijg je veel verschillende soorten dieren in je tuin Dus je tuin winterklaar maken? Ruim het maar een klein beetje op en gebruik de rest van de tijd om ervan te genieten. Om met een jas aan in je tuin het boek tuinieren voor (wilde) dieren te lezen. Of om lekker in de natuur te wandelen.

Wat is jouw favoriete soort tuin? Lekker wild of liever strak? Zijn dieren welkom? Wat doe jij om insecten en vogels naar je tuin te lokken? Deel je tips!

3 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.