Toen ik een jaar of 14 was, vond mijn moeder het tijd dat ik ging koken. Mijn eerste gerecht was kip met kerriesaus (daar heb ik mijn hele studietijd op geleefd). Mijn tweede gerecht was zuurkoolschotel; een pittige variant met banaan. Deze schotel maak ik nog steeds op dezelfde manier. Het is zeker niet culinair, maar wel makkelijk en lekker (vind ik zelf).

Zuurkool met… banaan?!

43d0abd5e8d8b594b96a51b4111cf30d

Als mensen bij mij blijven eten en ik de zuurkoolschotel neerzet met de melding dat er banaan in zit, is de reactie standaard: “banaan!?”meestal gevolgd door “getver…”. Nou hou ik zelf ook niet van fruit in warm eten, maar in deze zuurkoolschotel is het heerlijk. En laten bananen momenteel nou ook nog eens even enorm in zijn.

Banaan dus, wat heb je verder nodig?

  • Gehakt
  • Pittige marinade (bijvoorbeeld satehmarinade)
  • Zuurkool (bij voorkeur verse)
  • 3 Bananen
  • Aardappelpuree (vers of uit pakje)
  • Geraspte kaas

Verder heb je nodig: een ovenschaal en natuurlijk een oven. De oven zet ik altijd op 200 graden.

Gaan met die banaan

Alles bij de hand? Aan de slag. In mijn versie ga ik uit van aardappelpuree uit een pakje. Ik ben niet zo van de aardappels schillen en koken, maar zelfgemaakte aardappelpuree is natuurlijk wel lekkerder! Het gehakt bak je in de pan (rul noemen ze dat, raar woord trouwens) en je doet er de Ketjapmarinade bij (komt uit een fles van Conimex). Ketjapmarinade hebben ze niet in elke winkel. Je kunt ook zelf marinade maken met ketjap en sambal of marinade voor sateh gebruiken.

Laagjes op elkaar

Ondertussen kook je de zuurkool kort. Terwijl alles bakt en kookt, zet je de ovenschaal klaar. Het gehakt gaat op de bodem, daarbovenop leg je een laagje zuurkool, dan komen plakjes banaan, weer een laagje zuurkool en tot slot bedek je alles met aardappelpuree. Als top de geraspte kaas erbovenop. Het geheel gaat ongeveer 40 minuten in de oven. Voor mij is de ovenschotel klaar als de kaas een knapperige korst is geworden.

Ik vind het zelf nog steeds erg lekker door de gekke combinatie van pittig en het zoete van de banaan. Het is snel klaar en je kunt het heel makkelijk van tevoren maken. De dag erna nog lekkerder trouwens.

Durf jij het aan? Smakelijk eten 🙂

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.