Waarschijnlijk heb je het programma wel eens gezien: “Extreme Home Make-over”. Een huis wordt helemaal ge-redesigned. Eigenlijk krijgt het gezin een totaal nieuw huis met alle nieuwste snufjes cadeau van het programma. Dat krijgen ze omdat zij een rottijd hebben gehad of zich erg inzetten voor de gemeenschap, maar nooit aan zichzelf denken.

Zoiets is zelf haast onmogelijk voor elkaar te krijgen, tenzij je geld overhebt of bereid bent een zoveelste hypotheek af te sluiten. Maar mini make-overs kunnen altijd: net even een nieuwe look geven aan een  ruimte die dat verdient. Bij mij is het  de keuken die een kleine make-over kan gebruiken.

Mini make-over voor de keuken

Hoe begin ik er aan? Dat was – eerlijk is eerlijk – ook mijn eerste vraag. Ik was namelijk niet van plan mijn hele keuken te vervangen. Ik heb daarom eerst het internet afgestruind om wat inspiratie op te doen en ben toen pas van start gegaan.

Stap 1: de kastdeurtjes

Allereerst het gedeelte dat de grootste verandering teweegbrengt in de keuken: de kastdeurtjes. Je kan ervoor kiezen om nieuwe kastdeurtjes te kopen, maar als je de mogelijkheid hebt en je vindt het leuk, kun je er ook voor kiezen om je huidige deurtjes te updaten.

Het eerste wat ik heb gedaan, is een kleur kiezen. Dat werd olijfgroen, want dat kleurt mooi bij de vloer die ik in mijn keuken heb.

Toen ik eenmaal de juiste kleur te pakken had, heb ik de deurtjes goed geschuurd om ze daarna weer op te lakken. Doe dit niet één, maar twee keer voor het beste resultaat.

Om een nog originelere look te creëren heb ik vervolgens ook de deurknopjes eraf gehaald en nieuwe gekocht. Online, maar ook bij winkels als de Xenos kun je deurknoppen (voor kastjes) vinden in alle soorten en maten. Ik heb in dit geval gekozen voor vrij neutrale, ecru, ronde deurknopjes, omdat dit het beste bij mijn interieur past. Een contrastkleur of iets geks was natuurlijk ook leuk geweest, maar dat durfde ik dit keer niet.

Kastjes zijn erg bepalend voor je keuken en zo kun je dus heel gemakkelijk en snel een geheel nieuwe look creëren. Maar je kan nog meer doen.

Stap 2: Nieuwe keukenmeubels

Dit kun je zo zwaar opvatten als je zelf wilt. Heb je een tafel en stoelen in de keuken staan, dan is  het misschien leuk om deze te vervangen of gewoon een nieuw likje verf te geven. Heb je dit niet, dan kan je het een en ander opleuken door iets aan de muur te hangen. Denk hierbij aan een rek waar je de pannen, pollepels, etc. aan kan hangen. Of door de kastjes te customizen die los in je keuken staan. Zo had ik in mijn studententijd mijn koelkast goudkleurig  gespoten. Ik geef natuurlijk direct toe dat dit ná je studententijd misschien niet de beste optie is!

Stap 3: Accesorize!

Je keukenspullen mogen er heus zijn hoor! Die prullenbak hoeft echt niet meer in het kastje verstopt te zitten en ook mag er best permanent een mooie braadpan op het fornuis staan. Wees niet bang voor accessoires, die maken de keuken vaak juist heel erg ‘eigen’! Kies bijvoorbeeld voor een mooie roestvrijstalen Touch Bin, waardoor je met je handen de prullenbak niet eens meer hoeft aan te raken of een andere opvallende prullenbak. Je kunt ze  inmiddels vinden in alle soorten en maten. Ik heb in ieder geval een mooie uitgezocht, die zeker niet misstaat in mijn interieur.

Ik moet zeggen, met deze, toch niet zo grote stappen heeft mijn keuken een heel nieuw uiterlijk gekregen. Zonder dat ik daar veel tijd en veel geld aan heb moeten uitgeven.

Heb jij nog tips over hoe je een ruimte snel kunt opfleuren?

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.