Tijdens een sollicitatiegesprek klap je dicht omdat je weet dat jij jezelf niet overtuigend kan verkopen. Diep in je hart weet jij toch dat je goed genoeg bent en je dat hebt laten zien in alles wat je doet. Heb je instemmend geknikt bij het lezen van deze twee zinnen, dan is het Boek “Succesvol solliciteren voor introverte mensen” jou op het lijf geschreven.

Sleutel tot succes

De sleutel van succesvol solliciteren voor introverte mensen is niet proberen  jezelf te verkopen met de vlotte babbel van een extrovert, maar op de bedachtzame manier die de introvert eigen is.

“Er was een tijd dat ik sollicitatiegesprekken zo eng vond dat ik dacht dat ik ze nauwelijks zou overleven. Aan het begin van mijn loopbaan was ik ervan overtuigd dat het voor mij niet was weggelegd om een succesvol sollicitatiegesprek te voeren. [..] Gaandeweg mijn  loopbaan merkte ik namelijk dat ik heel goed begon te worden in sollicitatiegesprekken. Sterker nog, ik begon ze zelfs leuk te vinden. Deels kwam dat doordat ik er ervaring in kreeg, maar het belangrijkste was dat ik anders tegen gesprekken aan ging kijken. Als ik werd uitgenodigd, dacht ik niet meer: laat het me in vredesnaam deze keer wel lukken om mezelf te verkopen. In plaats daarvan dacht ik: ik ben benieuwd of deze baan bij mij past.”

Over de auteur

Auteur Eline sluys heeft haar eigen ervaringen als introvert én haar ervaringen met het coachen van introverten verwerkt in het boek “Succesvol solliciteren voor introverte mensen.

Wat kan je verwachten van dit boek?

Succesvol solliciteren voor introverten

Succesvol solliciteren voor introverten bespreekt in 4 hoofdstukken de kenmerken van introverten en de verschillende stappen van het sollicitatieproces. Tot slot wordt in hoofdstuk 4 besproken waarom extraverten altijd een voorsprong op de introverten lijken te hebben. Het boek is praktisch ingericht en neemt de introverten niet alleen aan de hand mee langs de verschillende fasen van het sollicitatieproces, het zet ook aan het denken over het eigen introvert-zijn en daagt uit tot het zetten van concrete stappen.

Wat is introvert zijn?

In hoofdstuk 1 lees je wat het precies betekent als je introvert bent. Hoe functioneert jouw brein, zowel mentaal als chemisch, hoe beïnvloedt dat je gedrag en welke eigenschappen zijn jouw sterke punten. Iedereen moet uitkijken voor de valkuilen van zijn/haar sterke punten, vooral tijdens een sollicitatiegesprek. In dit hoofdstuk worden deze specifieke valkuilen voor introverten genoemd en onder de loep gehouden. Met oefeningen en voorbeelden leer je alvast je introverte zelf beter kennen.

Voorbereiding

Hoofdstuk 2 helpt je met datgene waar introverten eigenlijk heel erg goed in zijn: voorbereiding. Hoe bereid je je voor zodat je optimaal kan functioneren tijdens een sollicitatiegesprek. De auteur heeft hiervoor een 7-stappen-plan opgesteld met duidelijke uitleg en flink wat praktische oefeningen. Samengevat probeert de auteur van de natuurlijke denker die de introvert is, een introverte doener te maken, zonder de eigenheid van introverten uit het oog te verliezen.

Goede indruk maken

Hoe zet je al die voorbereiding om in een succesvol sollicitatiegesprek? In hoofdstuk 3 krijg je hiervoor de handvaten aangereikt. De hele voorbereiding doe je thuis in je veilige omgeving maar je moet er wel op uit en je kunstje doen in een omgeving die onveilig aanvoelt. Hoe maak je als introvert een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek zonder dat je jezelf moet forceren.

Profileren

Hoofdstuk 4 sluit het boek af door kort in te gaan op de manier waarop onze (werkende) maatschappij functioneert, waarom extraverte mensen altijd een voorsprong lijken te hebben op de arbeidsmarkt en hoe je als introvert jezelf toch zal moeten profileren.

Aanrader

Als introvert en hsp’er (die twee leunen erg dicht tegen elkaar aan) spreekt dit boek mij erg aan. Het is een mix van begrijpbare uitleg, praktische oefeningen en herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Uit de tekst spreekt herkenning en acceptatie. Het zegt “Je bent niet alleen en ik zal je helpen.” Dit is iets waar introverte mensen vaak bang voor zijn: niemand begrijpt hen, dus waarom zouden ze de moeite doen standaard sollicitatietrainingen te volgen.

Heb je het gevoel dat je jezelf in de weg zit met solliciteren en wil je graag op jouw eigen manier onzekerheid overwinnen in een hectisch arbeidsmarkt, dan kan ik dit boek zeker aanraden! Het boek komt 25 februari op de markt via onder andere Uitgeverij Lannoo. Wie graag meer wil horen van de auteur zelf, kan op 4 maart in het radioprogramma van Paul van Liempt, BNR Nieuwsradio, 10:30, naar een interview luisteren.

 

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.