Verstandig boodschappen doen is verschrikkelijk. Verschrikkelijk verstandig, dat wel, maar op essentiële momenten heb je dan geen chips of chocola in huis. Bij onverwacht bezoek heb ik met wat producten die ik eigenlijk altijd in huis heb, zelf borrelhapjes gemaakt.

Ik ben dol op de bladerdeeghapjes met kaas, met pitjes, de vlinders, de staafjes met zout. Heerlijk! Als ik ze dan kocht keek ik ernaar en dacht “Maar zo moeilijk kan het toch niet zijn?” Ik kan je vertellen: zo moeilijk is het ook niet en met wat bladerdeeg, een ei en wat kruiden en/of kaas heb je in een handomdraai een heerlijke snack. Een andere persoonlijke favoriet zijn de feta-rolletjes.

Bladerdeeghapjes

Haal een paar plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Ik werk altijd met één basis-ei, en bedenk vervolgens per plakje bladerdeeg wat voor smaak ik eventueel toe voeg. Ik kluts dus één ei en voeg peper en eventueel wat zout toe. Pak een eerste plakje bladerdeeg en bestrijk het met ei. Hierna doe je twee dingen: je bepaalt welke smaak of smaken je wilt toevoegen en welke vorm je zoutje moet gaan hebben. Elk idee is een goed idee, en uitproberen is de regel. Gebruik geraspte of heel fijn gesneden ingrediënten.

Smaken:

 • Kaas met (gerookt) paprikapoeder
 • Blauwe kaas met pijnboompitten
 • Sesamzaadjes
 • Komijn
 • Knoflook met peterselie
 • Kaas met gember
 • Ham en kaas
 • Spek met rozemarijn
 • Olijf met feta

Vormen:

 • Blokjes of reepjes: als je je borrelhapjes in blokjes of reepjes wilt snijden, kunt je het best twee plakjes bladerdeeg op elkaar leggen: met zowel ei als smaak ertussen als erboven op. Dan worden ze wat hoger.
 • Rolletjes: rol het plakje bladerdeeg met het ei en de smaak naar binnen op en snijd in plakjes. Rol het een beetje luchtig op zodat het bladerdeeg kan rijzen.
 • Vlindertjes: leg twee bladerdeeg plakjes net over elkaar heen en druk de naad stevig aan. Bestrijk met ei en je smaakmaker en rol beide bladerdeegplakjes naar de naad toe op. Snijd hier vervolgens plakjes van.

Bak de bladerdeeghapjes ongeveer 10 minuten op 200 graden.

Feta-rolletjes

Ingrediënten:

 • Filodeeg
 • een ei
 • 250 gr. feta
 • fijn gesneden verse munt
 • peper en zout

Prak de feta en meng het met het ei en de kruiden. Het geheel moet op hoopjes neer te leggen zijn. Vouw een velletje filodeeg dubbel, leg een het uiteinde een hoopje (ongeveer twee theelepels) van het ei-feta mengsel. Maak alle randen van het filodeeg nat met water en vouw er nu een mini-loempiaatje van: eerst de lange zijkanten over het deeg vouwen en dan oprollen. Leg alle rolletjes op een bakblik en doe ze ongeveer een kwartier in een oven van 200 graden. Het ei kan er wat uitlopen, dat is niet zo mooi, maar laat wel direct zien dat je ze zelf gemaakt hebt.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.