“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Nu vroeg ik mij af, wat is normaal? Is normaal zijn als je aan verwachtingen voldoet van de maatschappij? Is normaal zijn, een kloon van ons allemaal? Lijken we dan niet heel veel op elkaar? Terwijl wij unieke wezens zijn, maar dan niet meer uniek? Doe dan maar niet normaal.

Anders

Ik geloof dat ik dan niet meer onder de noemer “normaal” val. Vanaf jongs af aan ben ik al anders. Toen vond ik het echter niet leuk om anders te zijn. Toen was ik niet sterk genoeg om anders te durven zijn. Toen werd ik gepest omdat ik anders was. Ik was de kleine Friese Indo in een Fries dorpje, waar weinig kleurlingen woonden. Een kleurling die vloeiend Fries sprak. Ik werd opgevoed met de waarden en normen van de Nederlandse cultuur.

Aandacht

Niet zo heel lang geleden, ontdekte ik dat ik niet normaal wil zijn. Ik bén anders en wil helemaal niet volgens het keurslijf leven. Daarnaast vind ik het dodelijk saai. Nu ben ik iemand die van aandacht houd. Wie houdt er niet van aandacht? Maar aandacht vragen wordt soms gezien als opvallen. Wat is er mis met opvallen? In mijn ogen verdient iedereen de aandacht die men nodig heeft. Het leven en waarderen van elkaar bestaat uit aandacht.

Angst

Afgelopen jaar kwam ik vrouwen (ook mannen, maar voornamelijk vrouwen) tegen, die zich herkenden in mijn verhaal. Dat zij in een keurslijf zitten waar ze eigenlijk niet in willen zitten.  Vrouwen die mij aanhoorden en het toejuichten, maar er vervolgens zelf niets mee deden. Omdat er angst heerst: Wat als? Hoe zouden anderen erop reageren?

Gewoon doen!

Jij verandert je in jezelf, in iemand die je eigenlijk altijd al had willen zijn. Hoe mooi is het, dat je schaamteloos dingen durft te zeggen, te voelen of te doen en dan voornamelijk te doen! Wij wonen tenslotte in een land waar jij je mening mag uiten. Daar is jammer genoeg  lef voor nodig. Het “hoort” namelijk niet zo dat je kritisch bent tegenover diegene die, bijvoorbeeld, dicht bij je staat. Ik heb het dan niet over respectloze uitingen of iemand bewust kwetsen.

Authentiek

Ik ben van mening dat er nog te veel vrouwen (ook mannen) zijn die zich nog niet volledig durven te profileren. Die zich in een traditionele situatie verkeren en niet authentiek durven te zijn. Terwijl er in die authenticiteit zoveel kracht zit. Een kracht waardoor je een ander weer kan inspireren, een kracht die jezelf verder brengt in je ontwikkeling. We leven in een negatieve denkwereld, terwijl ik denk dat we het juist om moeten draaien. Daarnaast ben ik van mening dat het niet erg is om je kwetsbaar op te stellen. Vanuit kwetsbaarheid, ontstaat vaak herkenning. Er ontstaat een gevoel, een gevoel dat raakt.

Blijf bij jezelf

Elke dag komen de bekende quotes voorbij. Blijf bij jezelf. Wanneer ben je dan jezelf? Dat is een vraag die ik mezelf het afgelopen jaar vaak heb gesteld. Ik weet dat ik nog niet bij mijn onderste laag ben geweest. Je hele leven bestaat uit een ontdekkingsreis. Ik dacht, zo stoer als ik was, dat ik het allemaal wel wist, maar niets is minder waar. Door dingen te doen die je “normaal” gesproken nooit zou doen, kom je tot ontdekking wat wel of niet goed voelt. Je valt, soms hard. Je staat weer op en leert. Je ontdekt je grenzen. Zelf heb ik enorm veel geleerd van andere mensen. Door o.a. te gaan reizen door de wereld van Twitter. Ik kwam met de meest bijzondere mensen in contact en ontmoette ze in het echt. Iedereen heeft een verhaal. Aan iedereen stelde ik dezelfde vraag. “Wie ben je, wat doe je en waarom doe jij de dingen die je doet?” Ik kwam tot de ontdekking dat ik niet de enige was die ergens in het leven is gestrand om te ontdekken wat daadwerkelijk bij je past. Stapje voor stapje kwam ik steeds dichter bij mezelf.

Doe maar NIET normaal

Doe maar niet normaal, wees nieuwsgierig om te leren. Jij voelt zelf wel aan wat je leuk vind of niet, voel bewust. Deel dingen met andere mensen, maak je wereld groter. Durf fouten te maken, durf te leren. Denk niet in problemen, sommige problemen lossen zich vanzelf op. Zoek mensen op waar je van kan leren. Help elkaar waar het nodig is. Je zult zien, wat je geeft, is wat je krijgt. Als het maar vanuit jouw hart komt. “Don’t live on the edge, live over the edge”

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.