Ok. Ik ben dus aan het leren om goed te kunnen bakken. Ik begon daarom met het bakken met pakjes. Koopmans zal vast heel blij met mij zijn, want zeg nou eerlijk: Je kan niet genoeg oefenen om chocoladecake of taart te bakken en vooral te proeven natuurlijk. 

Het knaagt bij deze beginnende bakker

Nu knaagt het dus. Niet de taart natuurlijk, maar in mijn hoofd. Helemaal na dit artikel van Annemiek. Ik moet nu daadwerkelijk gaan beginnen met ‘echt’ bakken. Zonder de hulp van Koopmans, maar met de hulp van Meester Patissier  Rudolph van Veen. Met hulp van zijn bakboek. Onderdeel van Rudolphs Bakery op 24Kitchen is “De beginnende bakker” en ik ben eerlijk gezegd onder indruk wat hij onder beginnende bakker schaart. Dat schrikt mij toch wel wat af.

En nu?

De afgelopen periode heb ik dus heel veel appeltaart en chocolade cake gegeten om vooral maar te kunnen oefenen met bakken. Met behulp van Koopmans dus.  Het is tijd voor een nieuw project! Niet omdat ik de appeltaart en de chocolade cake zat ben (tssss dat kàn toch helemaal niet!), maar omdat ik verder wil met leren bakken.

Wat moet dan nu mijn nieuwe project zijn?  Mijn oog valt regelmatig op de verschillende vormen van “Death by Chocolate” (al was het alleen al vanwege de titel) of de Missisippi Mud Pie (Waarschuwing: Foodporn!!) en dit wil ik dus eigenlijk heel erg graag leren maken. Had ik trouwens al verteld dat ik dol op chocolade ben? En op Nutella?

Vrienden maakten voor mijn verjaardag een heerlijke taart, een Portugeese Bolo de Bolacha, oftewel de Portugese koekjestaart. Naast dat ik het een geweldig lief cadeau vind, vind ik de taart ook echt zo enorm lekker! Die staat dus ook op mijn lijstje om te leren bakken.

Echter, of dit nu de volgende stap moet zijn? Ik kan misschien beter proberen om de appeltaart en chocoladecake te bakken, zonder hulp van een pakje. Lastige keuze.

De comments onder de artikelen!

Ik vind de comments onder de artikelen altijd erg leuk om te lezen. Zo kreeg ik de tip om sinaasappel te combineren met chocoladecake en wat een goede combinatie is dit! Teveel sinaasappel is echter minder lekker. Verder geeft Annemiek mij toptips! Ik had bijvoorbeeld een probleem met het deeg voor de bovenkant van mijn appeltaart. En de oplossing was eenvoudiger dan ik dacht: Het deeg was te warm!

Door die laatste tip van Annemiek realiseerde ik mij dat ik ook echt theoretische kennis nodig heb om te leren bakken. Ik ben nu dus op zoek naar een goed bakboek en ik beoordeel elk bakboek op de criteria die Annemiek in haar artikel noemt. Dan bedoel ik niet een boek met daarin vooral foto’s van de heerlijkste recepten, maar waar je om die recepten te kunnen maken, echt al moet kunnen bakken.

Nee, ik ben op zoek naar een boek waarin heel eenvoudig beschreven staat hoe je moet bakken en bijvoorbeeld wat ingrediënten doen in een recept. Kortom, een boek waarin staat waarom je iets moet doen zoals het staat beschreven. Het bakboek van Rudolphs Bakery geeft wel wat goede tips. Zo staat er wat ik als bakker allemaal nodig heb. Dat is ook nog wel een aandachtspuntje. Voor mijn verjaardag heb ik van mijn zusjes een mixapparaat gekregen, ze vonden de handmixer die ik had (aanschafprijs 10 euro) echt niet kunnen voor iemand die echt wil leren bakken.

Allemaal vragen dus..

Wat vinden jullie nou echt goede basis bakboeken? En waarom vindt je dit goed? Websites waar je leert bakken mogen natuurlijk ook. Wat zijn nou echt de basics die je als bakker nodig hebt? Het liefst zonder daar een fortuin aan uit te hoeven geven.

Dan de belangrijkste vraag: Wat moet nu mijn volgende stap in mijn leerproces zijn? Mij wagen aan de heerlijke recepten die ik noem? Of toch maar eerst de basics leren en zonder pakjes te leren bakken?

16 reacties

 1. Cristiano Ronaldo

  Bolo de Bolacha is een heerlijk en wellicht te makkelijk recept – ook is het zo dat het niet echt een bak taart is, er komt geen oven aan te pas, alleen een koelkast. Deze link is m.i. een stuk beter voor een originele bolo – het is ook een video, stap voor stap met Portuguese uitleg, altijd handig: http://www.saborintenso.com/f23/bolo-bolacha-707/

  Beantwoorden
 2. Walter de Jongh

  Het is echt een heerlijke taart!
  Ondanks dat ik geen woord Portugees spreek en versta: heerlijk filmpje! Kon het zelfs redelijk volgen. Thanks! uhm.. Obrigado!

  Beantwoorden
 3. Walter de Jongh

  Hoi Marko,

  Het is maar hoe je het ziet… je kan iemand 'kneus' noemen, maar je kan iemand ook aanmoedigen, helpen of steunen… want ik zie dit als een poging om iets te leren wat ik nog niet beheers. Mijzelf ontwikkelen zeg maar. Ontwikkeling…. ik kan het je echt van harte aanraden!

  Beantwoorden
 4. xellen

  Hummingbird bakboek! mijn absolute bakbijbel! Die laat je stao voor stap de heerlijkste recepten maken, ook die waarvan je dacht dat het niet zou gaan!
  En ja, een beetje goed gereedschap in je keuken kan geen kwaad 🙂 veel bakplezier nog!

  Beantwoorden
 5. Tamar

  Hoi Walter,

  Wat top dat je zo aan het bakken bent geslagen. Het is bij mij ook een virus 😉
  Mijn favo bakboek is bakken van James Peterson € 19,95
  Dit boek is praktisch ingedeeld, geeft veel basisrecepten en geeft verderop in het boek ook combinatie recepten waarin diverse basistechnieken samenkomen. Ook vertelt hij in aparte info stukjes wat de werking is van de verschillende ingrediënten. Zodat je ook begrijpt waarom iets is mislukt 😉 Succes met bakken!
  Misschien dat je nog wat inspiratie kunt opdoen op mijn blog toetenzo.nl ☺️

  Beantwoorden
 6. Tamar

  Hoi Walter,

  Wat een goed idee om je koopmans baksels eerst te leren maken zonder koopmans:)
  Wanneer je de basis van het bakken enigszins onder de knie hebt kun je die basisrecepten weer combineren en uitbreiden. Ik ben net als jij ook aan het leren bakken en heb een paar maanden geleden Bakken van James Peterson aangeschaft. In dit boek behandelt hij de basis van het bakken, degen, vullingen, koekjes etc. Ook geeft hij recepten om een taart samen te stellen met de basisproducten, heel overzichtelijk en handig. Daarnaast schrijft hij steeds stukjes over de werking van ingrediënten, wat doen meel, suiker, boter en ei. Voor mij is dit een uitkomst omdat ik nu beter begrijp wat er misgaat, wanneer het misgaat 🙂
  Ik hou zelf ook een bakblog bij toetenzo.nl misschien leuk om eens te bezoeken. Succes met bakken!

  Beantwoorden
  • Walter de Jongh

   Hoi Tamar,

   Wat een leuk en goed boek lijkt mij dit! Echt een basis bakboek als ik het zo online lees. Hij staat op mijn lijst!
   Leuke site heb je trouwens!

   Veel bakplezier! Oh… en proefplezier natuurlijk 😉

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.