The King is back! Na de gematigde recensies op zijn vorige boek Joyland, publiceerde hij in september 2013 Dr. Sleep. Een spannende meeslepende fantasythriller zoals alleen Stephen King ze schrijft.

Dr. Sleep is het vervolg op The Shining (1977), waarin het jongetje Danny zijn paranormale gave ontdekt tijdens een verblijf in het schemerduistere Overlook Hotel. Heb je The Shining (nog) niet gelezen? Dat hoeft niet, ik heb het ook (nog) niet gelezen, maar kon Dr. Sleep toch prima volgen.

Geesten uit het verleden

Danny groeit op tot de volwassen Dan. Hij wordt regelmatig achternagezeten door de geesten uit zijn verleden. Hij probeert ze te verdrinken met drank, maar zodra hij een punt achter zijn alcoholverslaving zet, keren ze terug. Hoewel zijn paranormale gave hem behoorlijk in de weg zit, weet hij er ook iets goeds mee te doen. Hij werkt in een hospice waar hij letterlijk met de bewoners meeloopt op hun weg naar de dood. Stervensbegeleiding 2.0, zeg maar. Hier dankt hij de bijnaam Dr. Sleep aan.

Magische verhaallijnen

Het volwassen leven van Dan is een van de drie verhaallijnen die King in dit boek met elkaar verweeft. De andere verhaallijnen gaan over De Ware Knoop en over Abra. Ze wisselen elkaar in rap tempo af, maar toch is het steeds duidelijk waar je in het verhaal zit.

De Ware Knoop

De Ware Knoop bestaat uit een groep mensen die hun onsterfelijkheid voeden met stoom. Stephen King - Dr. SleepDeze stoom staat voor de levenskracht van paranormale kinderen en komt vrij wanneer zij hen doodmartelen. De Ware Knoop reist voortdurend rond door de Verenigde Staten, op zoek naar nieuwe stoom.

Paranormale Abra

Abra is een jong meisje. Ze weet als baby de aanslagen op het Word Trade Center te voorvoelen. Als kind leert ze haar paranormale gave te onderdrukken, om haar ouders te ontzien. Haar ouders geloven misschien dat ze ‘normaal’ is, maar dat geldt niet voor iedereen…

Het plot

De drie verhaallijnen komen langzaam maar zeker via telepathische verbindingen bij elkaar en dat is niet zonder gevaar. Het plot is zinderend, maar tegelijkertijd voorspelbaar en bevat zelfs enige soap-elementen.

Een echte King

Telepathie, onsterfelijkheid, geesten, mensen die zich voeden met stoom: zweverig gedoe? Nee, King weet als geen ander het gewone met het ongewone te versmelten. Met zijn onnavolgbare vertelwijze, in spreektaal, neemt hij je mee. Als lezer zie je de wereld volgens King als de wereld zoals zij is met al haar gangbare gruwelijkheid. Dát is de magie van King!

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.