Ah, kijk nou: het Tihalo fest in CAPSLOC komt er weer aan! Oei… Dat doet me denken aan de blog die allang af had moeten zijn. Gelukkig hebben mijn snuffelstage bij CAPSLOC en Desiree zelf nogal indruk op mij gemaakt. Hierover schrijven is dus easy peasy.

In de auto onderweg naar Capelle aan den IJssel vertelt Desiree Bellaard hoe het zo gekomen is dat ze artistiek leider is van CAPSLOC: “Muziek is één van mijn grote liefdes. Toen ik een vacature zag voor een vrijwilligerscoördinator bij Baroeg in Rotterdam, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik gereageerd. Dat was het begin van een stormachtig avontuur!” Ik gniffel, want daar kan ik me alles bij voorstellen. Vroegah, toen ik nog ruig was, kwam in regelmatig in Baroeg. Ik herinner me de heerlijke chaos en het opwindend anarchistische sfeertje. En daar heeft Desiree dus gewerkt. Respect!

Bikkelstand

“Meteen op mijn eerste dag begon het al: een maand later stond er een festival op het programma, maar er was nog niets geregeld qua vrijwilligers of personeel . Ik schoot meteen in mijn ‘bikkelstand’. En hoewel ik nog niemand kende en de weg nog niet wist, is het festival er gekomen.” Die bikkelstand bleek een niet vermoed talent te zijn: van niets iets maken. Dat is in de jaren daarna nog vaak van pas gekomen. Met vallen en opstaan wist Desiree overal het beste van te maken.

“Na een aantal jaren was ik wel toe aan een stapje verder. Ik deed wat ik leuk vond, maar ik miste het sociaalpedagogische element, waarvoor ik gestudeerd had. Ik wilde dat mijn werk er meer toe deed. Dat ik kon bijdragen aan mensen uit hun sores halen en hen weer een positief perspectief op de toekomst geven. Alsof het zo moest zijn, zag ik een vacature voor artistiek leider voor een cultuurpodium met maatschappelijke functie in wording in Capelle aan den IJssel. CAPSLOC werd mijn nieuwe thuis.”

Wat is dit voor een tent?

Intussen zijn we aangekomen bij het huis van Chris, hij rijdt met ons mee. Chris is de organisator van het festival Saboah, dat die avond in CAPSLOC plaatsvindt. Saboah, wat tent van bamboe betekent, is een Moluks muziekfeest. Dit is de tweede editie. Chris is zenuwachtig, maar lang niet zo zenuwachtig als bij de vorige editie. Ik gok dat dit komt omdat Desiree de productie doet en hij weet dat dit bij haar in goede handen is.

Terwijl Desiree heen en weer vliegt om de avond in goede banen te leiden, praat ik met wat vrijwilligers en collega’s. Zo ontstaat een mooi beeld van CAPSLOC en van Desiree. Toen Desiree begon, was het gloednieuwe pand net opgeleverd en bestond de stichting al een paar jaar. In de jaren voor haar komst was het verloop van personeel en vrijwilligers echter enorm en kwam het podium moeilijk van de grond. “Desiree bracht rust en structuur, waardoor het eindelijk ging lopen. Ik geef toe: in het begin keek ik de kat uit de boom en maakte ik het Desiree niet gemakkelijk. Ik dacht namelijk dat ze toch zo weer weg zou zijn.” biecht één van de collega’s op.

Zonder wrijving geen glans

Maar Desiree bleef en ze maakte van CAPSLOC een bloeiende plek, waar mensen uitgedaagd worden om eigen talenten te ontdekken en kunt genieten van talenten van anderen. Naast gevestigde namen op vrijdag- en zaterdagavonden, is het doordeweeks een plek voor plaatselijke jonge talenten. Desiree werkt in opdracht van gemeente Capelle aan den IJssel / Welzijn Capelle. CAPSLOC biedt nu, onder begeleiding van een jongerenwerker/talentcoach, een veilige plek waar jongeren kunnen ontdekken wat hun talenten zijn. Tijdens workshops en inloopactiviteiten kunnen zij alles leren over hiphop, beat making en lyric writing.

Maar er moet ook gerelaxt worden

De zaal loopt vol en er hangt een vrolijke, ongedwongen sfeer. De Molukse muziek is uitgelaten en exotisch. Mensen zingen de liedjes mee en dansen op eentje. Iedereen laat zich de heerlijke verse hapjes goed smaken. Saboah is opnieuw een succes. Aan het begin van de nacht, maar niet voordat met alle vrijwilligers is getoast op de mooie avond, rijd ik met Desiree terug naar Gouda. Ik kijk opzij en zie een nieuwe vrouw. Ik kende Desiree al een beetje, maar nog niet op deze manier: als de powervrouw die ze is.

Naast het hectische bestaan als artistiek leider vol touwtrekken, praten, netwerken, beleid maken én uitvoeren, heeft Desiree nog kans gezien een yogaopleiding af te ronden (hoe dan?). Naast dat ze er zelf veel baat bij heeft, want er moet ook gerelaxt worden, geeft ze af en toe les. Haar favoriete leerlingen zijn juist de mensen die níet lenig zijn. Vaak doordat ze lichamelijke beperkingen hebben. “Zij kennen hun lichaam het best, omdat het elke dag, de hele dag alle aandacht opeist. Zij begrijpen daarom ook het beste het zinvolle van yoga. Ik leer veel van hen. Nederigheid en dankbaarheid voor alles wat wél kan, bijvoorbeeld.”

Powervrouw

Ik wil als Desiree zijn. Haar talent voor organiseren, plannen, luisteren en het respect voor mensen, daar heb ik heel wat voor over. Ook ik heb een knop die ik om kan zetten als er nood aan de man is. Bijvoorbeeld bij het naderen van een deadline of het echt niet meer kunnen uitstellen van een administratieve klus. Ik heb hem voor het schrijven van deze blog ook om gezet. Maar mijn knop is geen bikkelknop. Het komt meer in de buurt van een door-uitstelgedrag-nu-in-paniek-ik-sla-vast-en-ik-heb-hulp-nodig-maar-die-durf-ik-niet-te-vragen-knop. Mijn vrienden en vriendinnen zijn aangesloten op die knop en komen me bij gebruik te hulp. Vriendinnen zoals Desiree.

Desiree weet wat ze in huis heeft, zonder arrogant te zijn. Zonder ook te denken dat ze alles al heeft geleerd en gezien. Ze staat open voor nieuwe ervaringen en de bijbehorende mensen. Ze is aan onzekerheid grenzend bescheiden, maar doet geen concessies. Ze is wie ze is, ze kan wat ze doet en ze doet wat ze wil. Van dit spiegeltje kan ik nog veel leren. Aan de slag, dus!

Mijn zoektocht

Sinds september 2018 ben ik op zoek naar de baan die bij mij past door snuffelstages te lopen bij mensen die een gave baan hebben. Ik leer wat hun baan zo gaaf maakt en kom er achter hoe belangrijk werken is op hun schaal van het leven.

Wil je meer weten over mijn zoektocht naar de beste baan voor mij? Lees mijn vorige blogs alhier en vind me op LinkedIn.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.