Google Bali en direct verschijnen de mooiste plaatjes. Vorige maand heb ik het eiland zelf bewonderd en ik ben verkocht. Staat Bali nog op je verlanglijstje? Dan zijn dit de plekken die je moet zien!

We (mijn vriend, schoonzusje en ik) zagen het helemaal voor ons: we verblijven in een appartementje in Bali op één plek en huren een auto om over het eiland te rijden. Niet wetende dat het verkeer in Indonesië een d-r-a-m-a is. Lees: continu in de file staan. Gelukkig werd het ons ook afgeraden. Bali is niet te vergelijken met een Europees land. Dat weet jij misschien (omdat je al eens in Azië bent geweest), maar ik als trouwe Europeaan had geen idee. Hoewel drie weken ons lang genoeg leek om rond te trekken, zijn er nog steeds plekken die we niet gezien hebben. Maar wat we allemaal wél gezien hebben, zijn aanraders.

Mocht je net als ik wereldvreemd zijn en nog nooit buiten Europa zijn geweest, dan kan ik je Bali zeker aanraden. Bezoek vooral deze 10 plekken:

1. De Monkeyforest in Ubud

Wij noemden het Apenheul 2.0. “Geen oogcontact maken, stop je handen niet in je zakken en let goed op je spullen”. Die waarschuwingen beloofden al wat. Deze apen zijn niet zoals de schattige aapjes uit de Apenheul. Het zijn wilde apen die lekker doen waar ze zin in hebben. Een superleuke ervaring, maar ze zijn ook best eng. Sommige apen zijn best groot, ze lopen overal los rond, zijn nog al gretig en kunnen zomaar op je springen. Wij hadden ze ook ‘s nachts op het dak van ons huisje zitten.

Schermafbeelding 2015-07-24 om 10.26.19

Sowieso is Ubud zeker een dorpje dat je gezien moet hebben als je in Bali bent. Huur een scootertje en toer lekker rond in de omgeving, dan zie je zo veel mooi dingen! Je hebt in Ubud ook al een goede manicure/pedicure vanaf € 3,- of een lekkere massage voor weinig geld.

2. De rijstvelden/Jatiluwih

Terwijl wij op de scooter toerden, zijn we na een paar tropische regenbuien (een poncho is geen slechte investering) veel rijstvelden tegengekomen. De een was nog mooier dan de ander. Mocht je geen idee hebben waar je naartoe moet, dan is Jatiluwih dé toeristische trekpleister als het gaat om rijstvelden. Hier betaal je ongeveer € 2,- entree en dan kun je er doorheen lopen. Maar als je er naartoe rijdt, kom je er ook al heel veel tegen – inclusief de lokale mensen met de typische hoedjes.

DSC_0948

3. Pura Besakih

Dit is de grootste tempel middenin Bali. Het wordt ook wel de moedertempel genoemd. Op de scooter was het een stukje rijden vanuit Ubud, maar het was de rit meer dan waard, het is een erg indrukwekkende tempel. Wij hadden een goede gids die ons begeleidde. Door het geloof is het wel verplicht om een sarong (een soort rok, zie foto) te dragen. De tempel bestaat uit diverse bouwwerken die over terrassen verdeeld zijn. Om sommige complexen binnen te komen, is het verplicht om vooraf te bidden. Dat is ook een erg bijzondere ervaring.

Schermafbeelding 2015-07-24 om 10.27.32

4. De kust van Bali

In het binnenland van Bali, zoals Ubud, is er veel bewolking en ook veel kans op regen. Na een week was ik dan ook erg blij dat we naar de kust vertrokken waar (bijna) altijd de zon schijnt. Wij verbleven in Nusa Dua, een plek met veel luxe resorts. Wij verbleven in Swiss-Belhotel Segara Resort & Spa en waren erg tevreden. Nadat we een week van alles hadden gedaan, konden we nu vier dagen languit aan het zwembad liggen en bruin worden. Vanaf het resort ging er ook een shuttlebus naar een mooi strand genaamd Geger Beach. Uiteraard kon je ook met de taxi naar andere plaatsen in de buurt. Maar vooral lekker relaxen kun je goed in Nusa Dua.

DSC_0973

5. Kuta – Seminyak – Legian

Zon, zon, zon! Kuta, Seminyak en Legian zijn drie plaatsjes naast elkaar aan een heerlijk strand zonder stenen en prachtige hoge golven. Ideaal voor surfers. Voor de shoppers onder ons heeft Kuta een groot en modern winkelcentrum met bekende winkels als Victoria’s Secret, Zara & Mango.

Na het shoppen moet je zeker een keer naar Cinema XXI gaan. Als je plekken vooraan hebt, lig je in een stoel. Je krijgt dekentjes en je wordt tijdens de film bediend. Medewerkers komen langs of je iets te eten of drinken wilt en komen dit ook brengen! Een film kijken op deze manier had ik nog nooit meegemaakt. Wat je ook kunt doen, is een keer in de avond op het strand een film kijken. Dan kun je vooraf eerst de mooie zonsondergang bewonderen.

Snapchat--6061378457650107029

6. Uitgaan in Seminyak

Er zijn genoeg leuke strandtentjes waar je wat kunt drinken in de omgeving van Seminyak. Maar er zijn er twee die iedereen ons aanraadde en die ik jullie nu ook aanraad: Potato Head & Ku De Ta. Het zijn eigenlijk grote openluchtclubs. Beide liggen aan het strand. Je kunt er eten, drinken, loungen en feesten, en zowel overdag als in de avond gewoon blijven liggen op de luxe bedden die uitkijken op het strand.

1044375_10151570712429480_1851405092_n_0Ku De Ta 

7. Karma Beach

Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Karma Beach is een prachtig strand in een klif in Ungasan. Met een liftje word je naar het strand gebracht. Je moet wel entree betalen (ongeveer € 30,-) en beneden aangekomen begrijp je ook wel waarom. De ervaring is super. Je betaalt met name voor de bedjes en handdoeken. Er staat lekkere muziek aan, je kunt er wat eten en hebt een geweldig uitzicht. De ervaring begint boven al, met een restaurant en zwembad die uitkijken over de zee. Mocht je een keer geld over hebben, dan kan je er ook een villa huren. Voor één overnachting kun je al zo’n 700 dollar kwijt zijn. Karma Beach geeft je het ultieme vakantiegevoel.

Schermafbeelding 2015-07-24 om 10.28.39

8. Luhur Uluwatu Tempel

Bali heeft veel tempels, maar er zijn er een paar die zeker de moeite waard zijn om naar te kijken. Zoals de Uluwatu tempel die op een klif staat. Dit zorgt voor adembenemend mooi uitzicht. Daarnaast valt er ook wat mee te maken. Er lopen wilde apen rond waardoor je goed op je spullen moet letten. Gelukkig is er een hond die samen met zijn baas achter de apen aangaat als een aap iets van een toerist gestolen heeft. Je hoeft er niet lang rond te lopen, maar als je een dagje rondtrekt, is het een stop wel waard.

Schermafbeelding 2015-07-24 om 10.29.24

9. Tanah Lot tempel

Nog één exemplaar en dan stop ik: tempels! De Tanah Lot tempel staat bekend om de mooie zonsondergang. Wij stopten vooraf bij een superluxe resort: Pan Pacific, dat uitkijkt op de tempel. Hier dronken we wat tot de zonsondergang begon. Bij Tanah Lot ben je niet de enige toerist die de zonsondergang wil zien, het zijn er namelijk erg veel! Wat deze zonsondergang nog bijzonderder maakt, is dat er duizenden vleermuizen uit de grotten komen als de zon onder is (als je goed naar de foto kijkt, kun je ze zien).

Schermafbeelding 2015-07-24 om 10.30.36
10. Gili-eilanden

Dit is een plek die nog op mijn to-see lijstje staat. Wij hadden hier helaas geen tijd meer voor. Maar typ het maar in in Google en je begrijpt waarom ik er heen wil. Vanaf Bali kun je met een boot naar de Gili-eilanden. Dit zijn er drie. Heel veel valt er niet te doen, maar als je van mooie stranden houdt, is dat al reden genoeg om erheen te gaan. Ze worden ook wel de tropische eilandengroep genoemd.

Gili-Trawangan-hotel

Conclusie? Ga naar Bali!

Natuurlijk moet je lekker zelf weten waar je heen gaat als je op vakantie bent in Bali, maar bovenstaande plekken kan ik je zeker aanraden. Sowieso is Bali al een hele ervaring als je er bent. De mensen zijn er superlief en behulpzaam, al heb je natuurlijk ook uitzonderingen. Maar ik heb vooral vol bewondering naar ze gekeken. Indonesië is een wereld van verschil en iedere dag valt er wel weer iets nieuws of bijzonders te zien. Bovendien kun je er ook heerlijk eten – ook erg belangrijk. Haal je reisboeken maar vast op bij het reisbureau en stippel je reis door Bali maar uit!

Heb je toevallig nog een leuke vakantietip voor mij? Ik kijk alweer uit naar mijn volgende vakantie namelijk.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.