De emancipatie heeft gelukkig in de loop van de jaren haar werk gedaan. Mede hierdoor zijn er in allerlei beroepen en verschillende lagen van het bedrijfsleven vrouwen actief. Toch zijn er nog enkele beroepen waardoor vrouwen extra stoer worden gevonden. Welke beroepen zijn dat?

Politieagente

Je ziet het steeds vaker op straat; een vrouw in een politie-uniform die de wet dient. Vaak stuiten ze op ongewenste opmerkingen, omdat de straatcultuur zich zogenaamd niet leent voor vrouwen. Toch staan vrouwen hun mannetje, omdat ze ook moeten voldoen aan de psychologische en fysieke test. Maak geen grapjes met de vrouw-in-het-blauw op straat!

Bankier

Het bankwezen was tot voor kort een echte mannenwereld. Je mag zelfs wel van een jungle spreken. Een wereld vol haantjes waar het gros van de werknemers één belang heeft, de eigen portemonnee. Een vrouw als bankier is een veelvoorkomend fenomeen. Dat heeft te maken met het feit dat vrouwen in staat zijn tactische keuzes te maken en een hoger verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Een job bij Defensie

Kameraadschap is in deze functie erg belangrijk, misschien wel het essentiële onderdeel van de functie. Je moet blind op de ander kunnen vertrouwen. De Nederlandse defensie gelooft in diversiteit en dus zijn ook de vrouwen steeds vaker te zien in het groene uniform. Ook moeten de vrouwen een psychologische en fysieke test ondergaan om entree te verkrijgen in deze mannenwereld. Zolang je slaagt voor de testen en kan omgaan met commando’s, is iedere vrouw een toegevoegde waarde voor defensie.

Een job bij Artsen zonder Grenzen

In tijden van oorlog zijn allerlei bevolkingsgroepen erg kwetsbaar en lopen de spanning en emoties hoog op. Sommige mensen hebben dringend medische noodhulp nodig. Er zijn veel vrouwen die hulp aanbieden aan slachtoffers van oorlogen, rampen en epidemieën. Dikwijls stappen er vrouwen bepakt en bezakt de grens over om hulp en ondersteuning te bieden. Er zijn vrijwel altijd vacatures beschikbaar op het gebied van public health, logistiek, medisch en niet-medisch personeel.  

Schrijver

Er is niets aantrekkelijker dan een vrouw die, bij wijze van spreken, in de pen klimt en haar mening of haar kijk op dingen ventileert. Schrijf je eigen roman, begin aan een column of start met het bedenken van een verhaal voor een kinderboek. Steeds frequenter staan vrouwen aan het begin van een leuk en origineel boek. Kijk maar naar Saskia Noort, Mensje van Keulen, Simone van der Vlugt en Isa Hoes.

Coach

Emoties die in het rond vliegen, gevoelens die verborgen zaten en nu tot uiting komen, daar heb je een dikke olifantenhuid voor nodig. Bovendien moet je over een sterk analytisch vermogen beschikken en een luisterend oor kunnen bieden. Nou dat zijn vrouwen in een notendop. Toch is zoiets een gave, die voor een deel trainbaar is. Voorbeelden van een coach zijn: assertiviteitscoach, psycholoog, loopbaanbegeleider, presentatiecoach… Het is ook prettig werk, omdat je mensen helpt die een obstakel ervaren zoals bijvoorbeeld alleen zijn, en dat is vervelend.

Fysiotherapeut

Krakende gewrichten, verzwikte enkelbanden en verschoven nekwervels. Steeds meer vrouwen zetten hun handen in het probleem en verhelpen alle pijntjes. Een lange tijd rustte er een taboe op vrouwen die fysiotherapeut waren. Gelukkig is dit taboe verdwenen en hoeven we daar niet langer meer spastisch over te doen. Fijn! Iedereen wil tenslotte geholpen worden als hij of zij fysieke pijn heeft.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.