Iedereen kent het: tussen droom en daad staan bezwaren en (soms) angsten in de weg. Hoe zorg je dat je toch in actie komt en je niet laat weerhouden door je angst?

Ik schrijf dit niet omdat het zo onwijs goed met mij gaat en ik nu iedereen de les ga lezen over hoe ze daar ook kunnen komen. Ik schrijf dit, omdat ik emotionele pijn heb, maar inzie dat ik die pijn niet bén. Ik zie dat die pijn mij ook kracht kan geven. In plaats van alleen maar te denken aan wat ik niet wil (ik wil die pijn niet meer), maakt het mijn verlangen naar wat ik wél wil helderder. Wat ik wel wil is het tegenovergestelde van die pijn voelen. Ik wil mij gelukkig voelen. Hoe kom ik daar? Door aandacht te schenken aan wat ik wil, in plaats van aan mijn situatie en gedachten.

De angst om te delen (en het toch doen)

Geforceerd geïnspireerd door mijn mentale pijn, heb ik besloten mijn droom hier te delen. Wat ik vreselijk eng vind natuurlijk. Het delen van iets waar je naar verlangt maakt het beschikbaar voor kritiek en voor copycats. Maar het maakt het ook beschikbaar voor steun, meer ideeën en samenwerkingen. Aangezien deze droom te groot is om in mijn eentje voor elkaar te krijgen, hoop ik vooral op het laatste. Ok – tromgeroffel! – daar gaat ie…

Mijn droom

Het is mijn droom om een Mindfulness School te starten in Zuid-Frankrijk. Het woord “mindfulness” gebruik ik omdat het mij gaat om bewustzijn en bewust zijn van hoe je leeft. Het gaat mij om het uitdragen van een mindful manier van leven. Een leven waarin je je bewust bent van je omstandigheden en gedachten en waarin je je laat leiden door wat jou gelukkig maakt. Het is tegelijkertijd dus mind-emptiness: het leegmaken van je hoofd om open te staan voor hoe jij werkelijk gelukkig bent. Een school waar je leert betekenisvol te leven. Een school voor alle leeftijden en alle lagen van de bevolking. Een school waar yoga gegeven wordt, maar ook hoe je mindful je fietsband repareert.

Een wijsheid over vrijheid

Vrijheid is belangrijk voor mij. Tot voor kort had ik de overtuiging dat ik daarvoor afhankelijk was van anderen. De mensen in mijn omgeving moesten mij mijn vrijheid gunnen, mij vrij laten om te doen waar ik gelukkig van word. Niets is minder waar. De beperkingen die ik ervoer, waren beperkingen die ik mijzelf oplegde. Regeltjes die ik zelf had bedacht en oude overtuigingen waar ik mij krampachtig aan vastklampte. Sinds ik ben begonnen die los te laten, zie ik een wereld van nieuwe mogelijkheden. Dat wil ik delen! Voor mijn droom betekent dat bijvoorbeeld dat leraren van de Mindfulness School vrij zijn om te komen en gaan zoals dat in hun leven past. Geen vaste kern, alleen een vast gedachtegoed.

Hoe nu verder?

De regio die ik op het oog heb, wordt vooral ’s zomers dichtbevolkt door surfers, rijke, gepensioneerde Fransen en busladingen vol toeristen. In mijn ogen vormt die fantastische mix van mensen een vruchtbare bodem. De combinatie van die uiteenlopende groepen op één plek – Volkswagen busjes met bungelende surfboards die naast glimmende Mercedes cabrio’s staan – is voor mij een bron van inspiratie. Het is ook nog even een ver-van-mijn-bed-show, want we hebben het over Zuid-Frankrijk en ik woon nog in Amsterdam. Dus hoe nu verder?

Gewoon beginnen!

Als Dreambuilder coach heb ik geleerd gewoon te beginnen. Wat is de eerste, kleine stap die je te binnen schiet? En dat dan doen. Ik geef meteen toe dat het even duurde voordat die eerste stap in mij opkwam – ik heb ook nog nooit zo groots gedroomd! Mijn eerste stap bestaat uit twee maanden in die regio doorbrengen deze zomer. Er zitten, living like a local, rondkijken en mensen ontmoeten. Ik krijg al kriebels in mijn buik als ik eraan denk! Dat onderdrukt de pijn overigens niet. Zonder de pijn allesoverheersend te maken, vormt het net zo’n drijfveer als die kriebels in mijn buik. Ik leef. Daar hoort pijn bij, daar hoort geluk bij.

Zo, nu ik alles bekend heb, welke droom heb jij?

6 reacties

 1. HeleenBoender

  Hi Pauline, wat een tof idee! En knap dat je er twee maanden naartoe gaat. Mijn droom is als coach uitgebluste moeders te helpen weer energie en plezier in hun leven te krijgen. De komende tijd ga ik dat verder uitbouwen. Misschien niet zo’n drastische ommezwaai als de jouwe, maar toch. 🙂 Heel veel succes in Frankrijk!

  Beantwoorden
  • Pauline Siebers

   Zo Heleen, dat idee van jou is ook niet mis zeg! Super gaaf 🙂 Een droom is een droom he, en de invulling en eventuele obstakels verschillen per persoon. Dus jij heel veel succes met jouw droom gewenst!

   Beantwoorden
 2. Sharon

  Hoi Pauline, wat een mooie droom! En hoe tof als je over een tijd het voor elkaar hebt en terug kijkt naar hoe spannend het nu was! 🙂
  Ik ben zelf mijn droom om op een tropisch eiland te gaan wonen, achterna gegaan. Ik heb het gedaan! Maar het valt me nu best zwaar. Ongeveer alles gaat pas na drie keer goed en ik begin het steeds lastiger te vinden om mezelf niet met anderen te gaan vergelijken (‘zij hebben het allemaal beter’). Ik weet dat je zelf degene bent die het voor elkaar moet zien te krijgen en dat niemand je wat geluk kado kan doen. Ik merk dat ik mijn droom achterna ben gegaan, maar mijn volgende doel nog niet paraat heb en nu een beetje in een gat ben gekomen.
  Ik wens je veel succes en vooral ook veel plezier! En als je tips hebt om mijn droom weer droom te maken, dan zijn deze van harte welkom.

  Beantwoorden
  • Pauline Siebers

   Hi Sharon, wat dapper en knap dat jij je droom achterna bent gegaan!
   En toch kan ik mij ook voorstellen dat je nu het gevoel hebt in een gat terecht te zijn gekomen. Ik ben hier niet uitgebreid op ingegaan in de bovenstaande blog, en misschien weet je het al, maar de truc van het werken aan een droom is dat je dat doet vanuit dit moment. Vanuit het hier en NU. Daarom is mijn droom een richtingwijzer en is het niet zo dat ik wacht met gelukkig zijn totdat ik mijn droom bereikt heb. Dat is echter wel de valkuil: pas als ik mijn doel bereikt heb, dan ben ik gelukkig… Nee, ik volg de richtingwijzer van mijn droom omdat mijn hart daar een sprongetje van maakt. Wat het mij NU brengt, zijn heldere keuzes (draagt iets bij aan mijn droom: ja => doen! nee => niet doen!) en prachtige lessen en mensen die ik op het pad naar mijn droom tegenkom. Hoe en of ik mijn droom ook bereik, het is NU al leuk! (Niet de hele tijd natuurlijk, want ook pijn hoort bij die lessen…)
   De vraag is nu aan jou, Sharon: kun je de tegenslagen die je nu ervaart zien als lessen die nog steeds horen bij het verwezenlijken van je droom? Kun je oké zijn met hoe de verwezenlijking van je droom er nu uitziet, hoe dat er dan ook uitziet?
   Inderdaad, niemand kan je geluk kado doen. Maar je kunt jezelf ook niet forceren om geluk te ervaren (bijvoorbeeld omdat je je droom bereikt hebt). Het enige wat je hoeft te doen, is te accepteren wat je nu ervaart. Dus als je nu weerstand voelt omdat alles pas na drie keer goed gaat, dan is dat wat je ervaart en kun je proberen daar oké mee te zijn (dit wordt ook wel ‘liefdevolle vriendelijkheid’ genoemd). En als dat niet lukt, dan probeer je daar weer oké mee te zijn 😉 De rust die dat brengt in je hoofd, creëert vanzelf ruimte voor een gevoel van geluk…
   Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Stuur mij anders gerust een pm via Facebook of een DM via Twitter.

   Beantwoorden
 3. Iris

  Hi Pauline, we hebben elkaar laatst ontmoet bij Blendit in Rotterdam. Was een erg gezellige dag, vond je toen al een leuke meid en nu ik lees over je angsten en droom snap ik je helemaal! Mijn droom is om naar Mallorca te emigreren en daar een bed&breakfast/music studio te runnen. Op dit moment hebben we plannen om een muziekvakantie te organiseren voor een groep (familie of vrienden) vanuit ons bedrijf Allemaal Muzikaal. Dit is wat mij betreft de eerste stap.

  Succes met het najagen van je droom! Als het zover is kom ik wel een heerlijk wijntje bij je doen 🙂

  Beantwoorden
  • Pauline Siebers

   Hi Iris, wat leuk om zo van je te horen! Die muziekvakantie klinkt als een super goeie, én leuke!, eerste stap naar jouw/jullie droom. Hou je mij op de hoogte? Bij mij neemt het plan voor deze zomer ineens een enorme vaart, dus dat wijntje zou wel eens eerder gedronken kunnen worden dan je (nu) denkt 😉

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.