Heerlijk! Alle fashion magazines knisperend nieuw en vol trends voor het nieuwe seizoen. Maar voordat je je over geeft aan bloemenjurken en kleurige tops, check of je deze 10 basics in je garderobe hebt hangen.

Nu kun je denken: “is dat niet saai?” Vond ik ook altijd. Ik heb die lijstjes wel vaker voorbij zien komen. Maar ik ga toch geen platte ballerina’s aan doen? En een witte blouse? Ja, die heb ik wel. Maar het is voor mij eerder een ‘af en toe als ik netjes moet’-kledingstuk dan een basic. Daarom heb ik voor jou een goede en bruikbare lijst met 10 basics. Met tips en suggesties vanuit een niet-al-te-truttig oogpunt gezien. Met foto’s uit eigen kledingkast als bewijs. Dubbeldik, want wat bleek? Ik heb van deze basics niet één, maar twee of vaker nog drie stuks in mijn garderobe! Dat kan geen toeval zijn.

1. LBD

De beroemde Little Black Dress: het korte zwarte jurkje. Je hebt er zomer- en winterversies van; twee stuks heb je al snel nodig. In de zomer mooi bij zowel een blanke als donkere huid. In de winter combineer je naar hartelust met gekleurde of zwarte, bewerkte panty’s. Een trui erover kan ook prima. Voor elk feestje of begrafenis onmisbaar overigens. Dus waar wacht je op? Kies voor een klokkend model, een aansluitend model of voor een casual doorknoop-safari-stijl jurkje. Of neem ze allemaal.

2. Zwarte pumps

Op één schoen kun je niet lopen, dus koop je er twee. Liefst meer! Persoonlijk kan ik geen genoeg krijgen van gekleurde schoenen, maar ik grijp altijd en continu weer naar die zwarte. Een paar voor zakelijk, een paar killer heels voor een feest, een paar praktische voor het shoppen, een peeptoe in de zomer en een hoog gesloten model voor de winter. En ook wil ik het liefst nog een gewaagd model met studs (tja, mijn lievelingspaar is overleden) voor bij mijn jeans.

3. Blue jeans

Jeans dus! Daar hoef ik toch niets aan toe te voegen? Het leuke van deze basic is dat je veel verschillende stijlen kunt kiezen én kopen! De donkere voor netter, met gaten voor de stoere bui, de flared jeans uit de jaren 70, de hoge taille jeans uit de jaren 80, baggy, skinny. O, wat zijn jeans fijn! Soms vergeet ik wel eens dat ik ook andere broeken in mijn kast heb hangen.

4. Wit t-shirt

Een wit shirt staat iedereen. Wel even kijken hoe strak ie zit! Een lekker los shirt, met taille, leuk mouwtje, mooi boordje of fijne stof is lekker op een mooie jeans, maar ook op een mooie donkergroene (cargo)broek, een zwarte broek, een witte broek in de zomer en op je trainingsbroek. Let wel goed op je BH eronder!

5. Topkwaliteit BH

Ik kan voor deze basic niet genoeg benadrukken: investeer in kwaliteit! Dat is niet alleen duurzamer, je merkt ook het verschil in pasvorm als je je goed laat adviseren in een lingeriezaak. En in de kwaliteit na jarenlang wassen. Vergeet niet in de laatste plaats het koopgenot: het voelt als verwennerij wanneer jij met zo’n mooi pakketje lingerie naar buiten loopt. Ik doe er bijna vreugdedansjes bij. De must have basic geldt overigens voor alle kleuren bustehouders, maar een zwarte BH is natuurlijk 100% onmisbaar! En de huidkleur ook: kies deze niet te licht! Anders schijnt je BH nog veel te veel door. Kies liever een tint iets donkerder dan je huid. Handig als je een donker huidje hebt: dan kom je met zwart altijd weg!

Basics

6. Zwart hemd

Als we toch over zwart bezig zijn: het zwarte hemd is ook onmisbaar. Met een mooie ronde hals of V-hals. In de winter onder je trui, blouse of vest. In de zomer gewoon los gedragen, met een leuke shawl erover, een gilet of nog een hemd, van kant bijvoorbeeld. Zwarte hemden heb ik eindeloos veel van nodig in mijn garderobe!

7. Zwarte skinny

Echt verslaafd ben ik aan de zwarte skinny. Ik heb er eentje in motorstijl met veel naden. Die draag ik al jaren bij concerten met een wijd shirt of in de zomer met een luchtige blouse of tuniek. Maar ook gerust met een colbert. En ik heb een ‘nettere’ jeansversie, waar alles op past. Van mijn hoodie tot en met leuke tops en shirts.

8. Donker vest

Donker? Eigenlijk gewoon zwart. Hoewel ik ook blauwe en donkergrijze heb, zijn zwarte vesten onmisbaar. Het hele jaar door! Op killere zomeravonden, om toch dat leuke shirt er onder te doen in de winter, over een mouwloos jurkje en om op de bank in weg te kruipen. Kort, lang, dik en dun. Ook hier is kwaliteit zeer belangrijk! En een beetje origineler dan een vestje met knoopjes mag ook wel, maar dan als tweede optie.

9. Zwarte blazer

Ietsje netter dan de vestvariant, iets warmer, iets zakelijker wanneer nodig en gewoonweg tijdloos! De zwarte blazer. Ik heb een dikke velours versie voor de winter, een dunnere met witte voering voor het hele jaar door. Maar ik mis nog een echt mooi smoking jasje. Liefst draag ik er een t-shirt onder met opdruk, heel soms een blouse, maar liefst niet te standaard.

10. Leren broek

Klinkt misschien niet als een basic. Je komt hem ook niet in alle standaard lijstjes tegen. Maar geloof me: een zwarte (nep)leren broek is tijdloos en je kan er zowel stoer als netjes mee uit de voeten. Hij verkleurt nooit, wordt helemaal naar jouw lijf gevormd en is was-vriendelijk (luchten is voldoende). En weet je wat ik het fijnst vind? Als ik in de winter in een regenbui beland: mijn benen blijven warm en droog!

Zie je: basics hoeven niet saai te zijn! Ze heten niet voor niets zo, maar je kunt ze wel zó kiezen dat ze bij jouw stijl passen. Ik verzeker je: basics heb je nodig. En je zult zien: je blijft ernaar grijpen! Soms baal je dat die ene basic weer in de was zit, want hij past zo goed bij al die leuke tops. Of wat ik recentelijk zelf meemaakte: je favoriete basic is stuk! Op jacht naar een goede nieuwe dus.

Basics als trend

Nog een gouden tip: investeer eens in wat duurdere, kwalitatief hoogwaardige basics. Zeker als je merkt dat je echt al jaren naar dezelfde grijpt en je in paniek raakt bij de gedachte dat je die ene basic moet missen. In deze duurzamer wordende wereld is dat ook een trend; kijk maar naar de collecties van ST.Studio (voorheen SuperTrash) en naar de kwalitatievere basics van H&M (getuige David Beckham).

De ‘minder hype, meer mooie basics’-trend zet zich ook door op hoger designer niveau. Zo kondigde Burberry onlangs aan om naar slechts twee shows per jaar te gaan en de stukken ter plekke in de verkoop te gooien. Consument voorop, rare creatieve uitstapjes worden gematigder gebracht. Minder seizoensafhankelijke mode – dat klinkt als meer basic, toch?

Mis jij nog iets in deze lijst? Of heb je al die jaren deze basics gewoon in je kast hangen? Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. En als je klaar bent met je garderobe te voorzien van de basics die jij nodig hebt: sla dan nu die fashion magazines maar open en laat de trends lekker over je heen komen. Happy fashion!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.