Hakkendraagsters opgelet (en de rest trouwens ook): onderzoek wijst uit dat hoge hakken de sleutel zijn tot extra hulp en aanspraak van mannen. Reden genoeg om de pijn te verbijten?

Meer zelfvertrouwen, een betere houding en een groter sexappeal: deze voordelen van hoge hakken kennen we nu wel. Helaas denken velen van ons bij het zien van prachtige stiletto’s ook aan de helse pijnen die ermee samen gaan. Een avondje uit op deze pareltjes gaat dan gepaard met een setje ballerina’s in onze handtas. Dit benadrukt onze haat-liefdeverhouding met het hooggehakte schoeisel maar weer eens als we onhandig in een hoek in de kroeg de wisseltruc aan het uitvoeren zijn.

Frans onderzoek biedt ons nu een extra reden om de pijn toch te onderdrukken. Uit dit onderzoek blijkt dat hoe hoger de hak van een vrouw, hoe behulpzamer mannen zijn.

Mannen helpen de gehakte vrouw

Onderzoeker Nicolas Guéguen voerde een aantal experimenten uit en kwam zo tot deze conclusie. Voor het onderzoek werd door verschillende dames op elegante pumps aan mannen gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Vervolgens lieten dezelfde dames ‘geheel per ongeluk’ verschillende keren een zakdoek vallen, alleen deden ze dat dit keer op onze geliefde flatjes. Je raadt de uitkomst al. Mannen waren sneller bereid om de hooggehakte hinde te helpen met hun vragenlijst dan de hulpeloze vrouw die lager bij de grond stond.

In een derde scenario werd er nogmaals een beroep gedaan op het initiatief-nemend vermogen van de man. De vrouwen werden op dezelfde manier ingezet maar dit keer waren ze alleen in een bar. Waar stappen de mannen eerder op af? Precies. Volgens de onderzoeker bewijst dit dat de hoogte van de hak van de vrouw een krachtig effect heeft op het gedrag van mannen. Logisch.. Toch?

Hakken maken aantrekkelijk

Maar waarom helpen mannen liever vrouwen op pumps en stiletto’s? Is het, zoals eerder onderzoek uitwees, omdat ze deze vrouwen simpelweg aantrekkelijker vinden?

Guéguen zelf is voorzichtig met het trekken van conclusies over de daadwerkelijke oorzaak van de resultaten, maar oppert wel dat in de media, hoge hakken vaak gelinkt worden aan (welwillende) sexy vrouwen. De associatie van hakken met de seksuele bedoelingen van de draagster, is door mannen dan ook snel gemaakt.

Daarnaast blijkt een vrouw er meer hulpbehoevend uit te zien wanneer ze een paar centimeter boven haar originele lengte uit balanceert. En wie is dan een meer aangewezen kandidaat om te hulp te schieten dan een grote sterke man?

Dat vrouwen hier anders tegenaan kijken blijkt uit het feit dat de hoogte van het schoeisel van de vrouw geen invloed had op de mate waarin andere vrouwen behulpzaam waren. We’ve all been there!

En jij?

Wat vertelt dit onderzoek jou? Wil je direct op zoek te naar een paar killer heels om de proef op de som te nemen (al is het maar om te kijken of het werkt, toch?), of grijp je deze herfst toch liever naar je sneakers?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.