Leuk om te doen: een stad of plaats bezoeken waar je favoriete film is opgenomen. En je hoeft er niet per se ver voor te reizen, want in Europa is al genoeg te zien!

Dat besefte ik toen ik in Kroatië overspoeld werd met Game of Thrones merchandise. Op elke hoek van de straat kon je shirts, mokken, tassen, etc. scoren. Ik ben niet zo’n fan van de serie, dus kwam ik er ter plekke pas achter dat een groot deel van de serie hier is opgenomen. Afgelopen juni werd er zelfs nog gefilmd in o.a. Dubrovnik. Ook in Spanje, Malta, Ierland en IJsland zijn er al scenes opgenomen.

Mocht Game of Thrones niet zo je ding zijn, dan vind je onderstaande filmlocaties misschien wel een bezoekje waard.

Paleis van Versailles – Marie Antoinette (2006)

Deze film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Marie Antoinette, is ook daadwerkelijk opgenomen in het paleis waar de keizerin geleefd heeft. Grappig: ze liet daar ooit een dorpje bouwen om het Franse boerenleven na te kunnen spelen. Dit dorpje, een immense tuin en het paleis zelf zijn te bezichtigen, het ligt net buiten Parijs en je kunt het met de trein bereiken.

versailles

Santorini – Sisterhood of the Travelling Pants (2005)

Wij vroegen ons thuis altijd af waar in Griekenland toch die mooie witte huisjes met blauwe daken te vinden zijn. Nou, dat is dus op het eiland Santorini. In Sisterhood of the Travelling Pants bezoekt personage Lena hier haar Griekse grootouders, maar het eiland stond ook decor voor bijvoorbeeld Lara Croft and the Cradle of Life.

Filmlocatie of niet, het eiland is sowieso prachtig om te bezoeken. Er rijden nauwelijks auto’s, het is dan ook gebruikelijk om per ezel naar je bestemming te reizen. De dorpjes zijn opgebouwd uit verschillende terrassen en je vindt er veel kerken en grotwoningen.

santorini

Christ Church College, Oxford – Harry Potter (2001)

Verschillende scenes uit de Harry Potter films werden hier opgenomen; de eetzaal is hier bijvoorbeeld te vinden. Later is deze nagebouwd in de filmstudio waar de meeste scenes werden opgenomen.

Christ Church College is een onderdeel van de universiteit van Oxford. Deze werd tussen de 13e en 15e eeuw gesticht en is nog steeds in gebruik. Onder andere Rowan Atkinson, Hugh Grant, Bill Clinton en Tolkien studeerden hier af.

Door heel Engeland zijn er meerdere kathedralen en kastelen waar stukjes van de filmserie zijn opgenomen. Deze zijn met verschillende tours te bereiken. Je kunt ook de Leavesden Studios net buiten Londen bezoeken. Daar vind je allerlei rekwisieten maar bijvoorbeeld ook de originele WegisWeg, de Grote Zaal en de Ligusterlaan. Harry Potter fans, eat your heart out!

1_christ_church_hall_2012

Cortona, Toscane – Under the Tuscan Sun (2003)

Het stadje Cortona is maar te zien in een klein gedeelte van de film. Eigenlijk gaat het natuurlijk om de villa Bramasole die de Amerikaanse hoofdpersoon spontaan besluit op te knappen. De villa is een paar jaar later daadwerkelijk gerenoveerd en is te huur als vakantiehuis.

Het plaatsje Cortona werd na de film natuurlijk iets drukker bezocht (vooral door Amerikaanse toeristen), en de waarde van ontroerend goed hier is fors gestegen. Cortona was o.a. ook het decor voor enkele scenes uit La Vita é Bella.

bramisole4-under-the-tuscan-sun-villa-cortona-italyszd

Er zijn natuurlijk nog vele andere filmlocaties in Europa. Ook leuk: citytrips en de bijbehorende films. Topsteden onder de filmlocaties zijn natuurlijk Londen en Parijs, waar talloze films werden opgenomen (denk bijvoorbeeld aan Bridget Jones en Inception). En het is natuurlijk nooit weg om een leuke stedentrip te doen!

Ken jij nog filmlocaties die je gezien moet hebben? Deel ze hier!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.