Een paar jaar geleden was het iets waar ik echt niks mee had: moestuinieren. Maar sinds een vriend – een echte moestuingek – mij de beste moestips gaf, ben ik om. En als je mijn 7 redenen leest voor een moestuin, kan jij misschien ook niet wachten!

Moestuinieren is gezond

Moestuinieren betekent bewegen, vaker buiten zijn en gezonder eten. Wetenschappelijk is bewezen dat mensen die zelf groenten en fruit verbouwen, dit ook vaak meer eten. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen van moestuinieren. Zo helpt moestuinieren bijvoorbeeld ook goed tegen stress!

En wist je dat moestuinieren ook een remedie is tegen artrose? Mensen met artrose hebben door de pijn de neiging minder te bewegen. Terwijl rustig en gestaag bewegen juist de pijn verlicht en de gewrichten en spieren soepel houdt. Precies de manier waarop je beweegt als je moestuiniert!

Geld besparen

Ik eet al jaren biologisch, want biologische voeding is goed voor je gezondheid én de natuur. Biologische voeding is wat duurder, dus als je zelf je biologische groenten en fruit verbouwt, bespaar je geld. Zeker als je gewassen verbouwt die in de winkel doorgaans wat duurder zijn, zoals aardbeien of blauwe bessen.

Vergeten groenten

Wie kent nog de raapsteel, de aardpeer of de gele komkommer? De gele komkommer was vroeger normaler dan de groene, maar weinig mensen kennen hem nog. Deze ouderwetse groenten horen oorspronkelijk hier thuis. Je hoeft ze dus niet van ver te halen en een kas is ook niet nodig. Heel duurzaam, want transport en stoken in een kas zorgen voor de uitstoot van CO2 en dat zorgt weer voor klimaatverandering.

Even googlen en je vindt de lekkerste recepten met groenten van vroeger. Met de zogeheten vergeten groenten zet je iets aparts op tafel. En lekker vers bovendien, want uit je eigen moestuin!

Nieuwe dingen leren

Een moestuin vraagt toewijding en kost tijd. Zeker in de zomermaanden. Het is dan ook een goed idee om samen met iemand een moestuin te beginnen. Weet je nog niets over moestuinieren? Met deze beginnerscursus moestuinieren leer je alles over telen, biologisch plaagdiertjes bestrijden en moestuinieren als het kurkdroog is in je tuin. Met als bonus lekkere recepten en leuke natuurweetjes.

Het is altijd goed iets nieuws te leren, dat houdt je hersenen jong. Leren moestuinieren is bovendien enorm waardevol. Lees de volgende reden maar.

Een rustmomentje

Een moestuin betekent niet alleen zaaien en oogsten, maar ook onkruid wieden. Tenzij je de bodem bedekt met bijvoorbeeld houtsnippers zal het onkruid regelmatig terugkomen. Laat je het gaan, dan wordt de hoeveelheid werk alleen maar meer.
Zie het wieden als tijd voor jezelf. Een meditatief moment waarop je tot de prachtigste ideeën en inzichten komt. Even tot rust komt. Of doe het gezellig samen met anderen. Met pauzes natuurlijk voor thee en wat lekkers.

Moestuinieren goed voor kinderen

Een moestuin is een leslokaal. Kinderen leren er alles over de natuur. Ze leren over bestuiving, de invloeden van het weer en over de cyclus van het leven. Veel kinderen weten niet dat aardappels onder de grond groeien en sommigen denken zelfs dat sperziebonen uit een zakje komen. In de moestuin leren ze hoe het zit.

Ook op andere gebieden ontwikkelen kinderen zich beter in een moestuin. Wist je dat wetenschappelijk bewezen is dat kinderen met een moestuin zich beter voelen en socialer worden?

Klimaatverandering en landbouwgrond

Klimaatverandering zorgt voor extreme weersomstandigheden (te droog, te nat) en daardoor tegenvallende oogsten. Door klimaatverandering en door schaarste van landbouwgrond wordt voedsel duurder. Onderzoekers verwachten een prijsstijging van maar liefst 30% in 2050.

Dus héb je een stukje grond, hoe klein ook, ga dan moestuinieren. Daarmee bespaar je in de toekomst veel geld. Tegels eruit, moestuin erin, zo gemakkelijk kan het zijn. En als je nu besluit te leren moestuinieren, heb jij het allang onder de knie als het écht nodig is.

Kriebelt het al en kan jij niet wachten om je eigen sla en worteltjes te telen? Lees dan vooral het volgende aanbod voor deze beginnerscursus moestuinieren!

Omdat moestuinieren zoveel positieve effecten heeft en zo belangrijk is voor nu en later, heeft Moestuinierenmetkinderen.nl een leuke actie speciaal voor lezers van Urban Chicks. Als je voor 10 mei instapt, krijg je maar liefst 50 euro korting! De hele cursus voor maar € 129,- . En dat is een koopje voor alle moestuintips, leuke natuurweetjes en recepten die je ontvangt.

Je hoeft het niet alleen te doen. Alle cursisten hebben toegang tot de besloten Facebookgroep waar deelnemers elkaar kunnen helpen en vragen kunnen stellen. Moestuinieren met Kinderen is daar actief aanwezig. Af en toe een foto posten van je moestuin is ook erg leuk 🙂

Doe je mee? Vul bij je bestelling van de online moestuincursus als naam van de kortingsbon appels&peren in. Voor je het weet heb ook jij groene vingers en geniet je van aardbeitjes uit eigen tuin! Lees snel verder voor meer info.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.