Amerikaanse trouwbeloftes bezorgen me standaard urenlang zwijmelplezier. Ik wil ook zo’n tranentrekker met gegarandeerde waterval voor de hele zaal op mijn bruiloft!  

Daarom vroeg ik aan mijn toekomstige man of hij al had nagedacht over zijn verhaal. Hij keek me een beetje meewarig aan, schudde zijn hoofd en zei toen een tikje onzeker dat hij daar nog niet echt over na had gedacht. Of, om eerlijk te zijn, hij ging er eigenlijk vanuit dat wij dat niet zouden doen, die trouwbeloftes zelf schrijven en uitspreken.

Mij lijkt het juist superromantisch, zo’n verhaal recht uit én in het hart van je geliefde. Maar hoe schrijf je een van de belangrijkste verhalen uit je leven eigenlijk? En waar moet het allemaal aan voldoen? Ik zocht het voor je uit en zette de belangrijkste tips op een rijtje!

Tip 1 – kies de juiste style

Na het bezoeken van de diepste krochten van het wereldwijde web ben ik tot de conclusie gekomen dat de tone of voice misschien wel het belangrijkste is van de hele trouwbelofte. Het is namelijk niet leuk als jij de meest romantische zinnen voorleest terwijl je geliefde de grappige momenten in jullie relatie opnoemt (inclusief jouw dronken dansjes op de bar). Bespreek dus van tevoren wat jullie van elkaar benoemen en zorg ervoor dat jullie de toon van het verhaal op elkaar afstemmen.

Tip 2 – doe een belofte

Je zou kunnen zeggen dat dit een open deur is, maar ik wil hem toch nog even benoemen: vergeet geen belofte te doen in je verhaal! Daar draait immers die hele toespraak om. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ik beloof je te steunen bij alles wat je doet en bij iedere keuze die je maakt;
  • Ik beloof dat ik je de ruimte geef om jezelf te zijn, je altijd te stimuleren om jezelf te ontwikkelen en onvoorwaardelijk achter je te staan;
  • Ik beloof dat ik altijd voor jou klaar zal staan en jouw lichtpuntje zal zijn op momenten dat je het nodig hebt.

Tip 3 – raak, nee, beuk die persoonlijke noot!

Voor mij is een trouwbelofte pas geslaagd als minimaal de halve kerk en de dominee in huilen uitbarsten. Maar ja, hoe raak je die emotionele snaar zonder dat het lijkt alsof je een script voor Goede Tijden Slechte Tijden hebt geschreven?

Simpel, door zo persoonlijk mogelijk te zijn. Beschrijf bijvoorbeeld het moment dat je voor het eerst zeker wist dat je de ware had gevonden. Vertel over het meest romantische dat hij/zij ooit voor je heeft gedaan en hoe je je daar bij voelde. Of leg uit waarom hij/zij echt diegene is waar je oud mee wil worden.

Ook humor is iets wat zeker niet mag ontbreken in een trouwbelofte. Een extra tip voor sommige mannen: humor is iets anders dan je aanstaande voor een volle zaal voor lul zetten. En een grappige noot kan er ook zeker voor zorgen dat jouw verhaal over jullie liefde nog meer diepgang krijgt. Want wat is er nu fijner in een relatie dan samen kunnen lachen?

Praktische zaken

Als je bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, kan je trouwbelofte eigenlijk al niet meer misgaan. Maar om je nog meer handvatten te geven, heb ik nog een aantal praktische zaken op een rijtje gezet:

  • Vind je iets vertellen over je relatie belangrijk, maar gaat een trouwbelofte je toch te ver? Kies dan voor een persoonlijke toevoeging bij het ja-woord: “Ja, ik wil met je trouwen, omdat….”
  • Maak er geen compleet epistel van. Een trouwbelofte van 1 tot 3 minuten is lang genoeg. Het moet voor je gasten ook een beetje leuk blijven.
  • Twijfel je of je aanstaande een bepaalde opmerking kan waarderen? Haal hem er dan uit. Je wilt niet dat dat het enige is wat blijft hangen.
  • Bespreek van tevoren met de trouwambtenaar wat je plannen zijn. Zo kunnen jullie samen een mooi moment inplannen voor deze belangrijke woorden.
  • Kom je er echt niet uit? Kies dan voor een mooi gedicht of een standaard trouwbelofte.

Heb jij zelf een trouwbelofte geschreven of ben je dat van plan te gaan doen? Ik ben benieuwd!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.