Ik ben gezegend met een hele kudde neefjes en nichtjes. Er lopen er maar liefst 12 rond op deze mooie aardbol en nummer 13 is onderweg. De oudste was vijf toen ik in de (schoon)familie kwam en inmiddels rondt zij bijna haar basisschool af. 

Met andere woorden: ze groeien de pan uit. Zo fietsen ze op een meisjesfiets 16 inch en voor je het weet sjezen ze op een meisjesfiets 22 inch de straat uit. Ik word er bijna een beetje melancholisch van.

Houten billen, gemiste paddenstoelen en kilo’s ijs

Als klein meisje fietste ik ook veel, alhoewel dat niet helemaal vrijwillig was. Met het gezin gingen we altijd in Nederland op vakantie en dan moesten we natuurlijk wel wat van de omgeving zien. Vaak gebeurde dat lopend (wandelingen van 16 km waren een peulenschil), maar meestal werd de fiets gepakt. Ik zie mezelf nog zweten op mijn fietsje. Op een of andere manier hadden we altijd wind tegen en gebeurde het ook meer dan eens dat we net een ANWB-paddenstoel misten. Gevolg? Een omweg van minimaal 20 km en enorm houten billen.

Toch was het niet allemaal geklaag en gemekker. Tijdens iedere tocht aten we een ijsje en ik ontdekte op deze manier dat Nederland verrassend mooi is. Wie gaat er nou 24 uur in de auto zitten naar de Spaanse Costa’s als je hier kunt genieten van de prachtige Veluwe?

Regenpak-ellende

Een tikje tragisch werd het toen ik op de fiets naar de middelbare school moest. Ik kan niet ontkennen dat ik de keuze voor mijn Havo mede gebaseerd heb op de afstand die ik moest fietsen. En alhoewel het maar een kleine 30 minuten trappen was, vond ik het af en toe zwaar afzien. Zo heb ik in die 5 jaar geen enkel regenpak kunnen vinden dat volledig waterdicht was. Wat ik ook aantrok en hoe erg ik, verkleed als een soort menselijk condoom, ook voor paal fietste, ik kwam altijd verzopen aan op school.

Een fiets speciaal voor jou!

Maar niet getreurd, sinds kort heb ik het licht weer gezien! Toen ik nog in Rotterdam woonde, ging ik regelmatig op de fiets naar de stad en nu ik weer teruggekeerd ben naar ‘mijn’ dorp, pak ik hem ook steeds vaker. Hoe heerlijk is het om geen zweet over je rug te voelen lopen omdat je haast hebt en maar geen parkeerplaats kunt vinden?!

 

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.