Ik ben altijd wel te porren voor een probeerversie van het een of ander, helemaal als het om eten gaat. Ik was er daarom snel bij toen werd gevraagd wie een proefpakketje van Droog Fruit wilde proberen.

Ik eet regelmatig gedroogd fruit en was wel benieuwd naar meer varianten. De slogan van Droogfruit.nl is ‘Het gezonde snoepje’. Dat willen we toch allemaal? Snoepen zonder bezwaar dat het niet goed voor je is.

Het duurde nogal lang voordat het pakketje mijn huis bereikte. Ik had het min of meer opgegeven en bedacht dat ik de contactpersoon bij Droog Fruit maar eens moest mailen. Of er misschien iets fout was gegaan. Maar toen lag het Post NL briefje in de bus en kon ik het pakketje bij de buren ophalen. Eindelijk! Benieuwd naar de inhoud en met zin om alles meteen uit te proberen maakte ik het open. Vier van de zes producten hadden een tenminste-houdbaar-tot-datum van 06-09-2015. Het was inmiddels eind september. Dat lijkt me niet de bedoeling en geeft geen goede eerste indruk, nogal belangrijk bij een proefpakketje.

Na te hebben gemaild met Droog Fruit en de belofte van een nieuw pakketje heb ik toch wat zitten proeven. Mijn nieuwsgierigheid had gewonnen en ik ben niet super kieskeurig als het op tht-data aankomt. Ik eet geen bedorven waar, laat ik daar duidelijk over zijn, maar die datum is natuurlijk met een veilige marge berekend.

Echt zo lekker als snoep?

Het proefpakketje bevat allemaal ‘natuurlijk gedroogd fruit’. Op droogfruit.nl onderscheiden ze namelijk twee soorten:

De Categorie ‘Gedroogd fruit’ is soms gezoet, of met appelconcentraat besprenkeld.
De categorie ‘100% natuurlijk’ is zonder toegevoegde suikers en andere toevoegingen. Soms is het fruit biologisch, soms gevriesdroogd. Het gevriesdroogde fruit houdt niet in dat deze vruchtjes bevroren zijn, maar dat deze volledig vochtvrij zijn, licht van gewicht, alle goede stoffen nog bevatten en vooral erg lekker!

Omdat ik echt een gezond snoepje wil, zonder toegevoegde suikers heb ik dus gekozen voor het proefpakketje 100% natuurlijk. Ik heb ze eerst allemaal in hun pure vorm geproefd, want snoepjes kun je zo uit de zak eten. Dit was mijn eerste indruk:

  • Incabessen: hmm, lekker, even wennen aan de smaak, en vooral de nasmaak.
  • Sharonfruit: beetje taai, wel een lekkere smaak, niet heel sterk aanwezig.
  • Natuurlijke abrikozen: lekker.
  • Mango schijfjes: taai, te taai.
  • Gevriesdroogde frambozen: Heftig! Om zo puur te eten en qua structuur ook een beetje raar. blijft in je tanden plakken.
  • Zure kersen: smaken precies zoals ze heten, heel zuur! Niet echt mijn ding, maar als je daarvan houdt zal je hiervan smullen.

Zoals je in bovenstaande kunt lezen ben ik niet over alles even enthousiast. Vooral de mango en frambozen vind ik geen succes. De mangoschijven zijn zo droog dat je heel erg je best moet doen om een stukje af te bijten. Vervolgens kauw je je rot om het weg te krijgen en de smaak compenseert dat niet. Dat kan ook komen omdat dit een van de zakjes is met de verstreken tenminste-houdbaar-tot-datum.

De frambozen zijn door het vriesdrogen brokkelig, maar eenmaal in je mond verandert de structuur. Het plakt na 1 kauwbeweging in je kies, wat dat betreft komt het overeen met bepaalde snoepjes, dat wel! Maar de smaak is zo heftig, zo geconcentreerd en zuur dat het niet lekker is om zo te eten. Misschien wat voor door de yoghurt?

Het sharonfruit, de incabessen en de abrikozen zou ik best zo kunnen eten. Ik heb het ook eens voorgelegd aan wat anderen. Daar kwam ongeveer dezelfde conclusie uit. De incabessen werden ook als zuur ervaren door de een, en als lekker door de ander. Je moet de bes wel even goed kapot kauwen voordat er smaak vanaf komt. Het velletje is een beetje smakeloos.

Test twee: door de yoghurt

Ik vroeg mij af of de framboos misschien lekkerder zou zijn door de yoghurt. Het verpulverde roze bergje bovenop mijn lunch ziet er in ieder geval gezellig uit. De smaak verdwijnt in de yoghurt en hoe sterk de framboos puur is, in de yoghurt is die compleet zoek. Misschien was de verhouding van zo’n vier frambozen op een schaaltje yoghurt niet goed.

Wellen

Om te proeven hoe het gedroogde fruit zich houdt na het wellen leg ik de mango en sharonfruit in een bakje water. Het zijn natuurlijk niet de eigen fruitsappen die in de vruchten terugkeren, maar vooral de mango smaakt daarna stukken beter. De droge taaie plak is weer zacht en soepel en smaakt nu lekker, zo, of door de yoghurt. Het sharonfruit is ok, maar blijft qua smaak achter. Die mango is dus handig om achter de hand te houden. Voor als je even geen vers fruit hebt.

En hoeveel kost dat?

Ik heb de prijzen vergeleken van drie producten in drie winkels. Droogfruit.nl, Jumbo, Ekoplaza. In onderstaande tabel zie je dat droogfruit.nl niet de goedkoopste is bij de kleine verpakkingen die ik heb vergeleken. Maar van bijvoorbeeld de gedroogde mango kun je bij droogfruit.nl ook een zak van 500gr bestellen, die kost €9,95 i.p.v. €14,45 (5 x de prijs per 100gr). Dan is droogfruit.nl wel goedkoper.

Droogfruit.nl
Jumbo
Ekoplaza
te koop per 100gr
(prijs per 250gr)
te koop per 250gr
(merk, biologisch wanneer beschikbaar)
te koop per 250gr
(merk, biologisch wanneer beschikbaar)
Abrikozen
€2,20 (€5,50)
€3,49 (huismerk)
€4,49 (Horizon)
Mango
€2,89 (€7,23)
Niet in assortiment
€5,99 (huismerk)
Incabessen
€3,99 (€9,98)
€8,35 (Raw Super Food)
€6,99 (Your organic nature)

Het oordeel

Ja, gedroogd fruit vind ik lekker, abrikozen zijn altijd goed en voor de variatie zijn incabessen een leuke afwisseling. Daar was ik zelf nooit op gekomen. Ik denk dat je bij droogfruit.nl prima terecht kunt voor gedroogd fruit, al zal ik geen grote klant van ze worden.

Ondertussen wacht ik nog steeds op mijn nieuwe proefpakketje met droog fruit waar de houdbaarheidsdatum niet van is verstreken. Ondanks de belofte dat het doosje direct verzonden zou worden zijn we alweer weken verder.

Eet jij droog fruit als gezond snoep? En waar koop jij het? Laat het weten in de reacties hieronder!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.