Het is weer Ramadan. De vastenperiode van moslims. Van zonsopkomst tot zonsonderdergang niet eten en drinken (nee…zelfs niet drinken), maar hoe voelt het nou eigenlijk om de ramadan door te maken?

Ramadan is voor moslims de heiligste maand van het jaar, maar deze maand is veel meer dan niet eten en drinken. Het is een maand van spiritualiteit en een proces van verschillende emoties. (Meer weten over Ramadan? Klik hier.) Vasten haalt je op een drastische manier uit je comfortzone. Door opoffering en de strijd met jezelf aan te gaan, leer je merkwaardig genoeg jezelf echt kennen.

Ramadan?… Lekker dan

‘O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.’  (Surah 2 : Ayah 183)

Heb je je ooit beseft hoe het is om niet dat broodje te pakken? Je weet misschien dat het lastig is, maar heb je ooit tot in je botten gevoeld hoe het is om niet 1-2-3 het glas water dat nu voor je staat achterover te slaan? Een belangrijk deel van vasten is niet alleen het weten, maar het daadwerkelijke besef dat niets vanzelfsprekend is. Een soepje was eerder nog nooit zo smaakvol en een glas drinken nog nooit zo dorstlessend. En een koud blikje cola? Dat is een cadeau uit de hemel. Hoe cliché het misschien ook klinkt, het besef komt pas als je het niet meer hebt.

Het bijzondere van eten en drinken is dat dit ons verbindt met alle levende wezens op de planeet aarde. Ieder levend wezen heeft simpelweg voeding nodig. Door deze essentie (tijdelijk) weg te halen, voel je ineens een ongekende verbondenheid met de wereld. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of wat je verhaal is. Er is geen verschil in klasse, inkomsten, afkomst of sekse. Wij zijn allemaal God’s creatie en  alle mensen hebben tenslotte hetzelfde nodig: eten.

ramadanblog2

Ramadan is feest!

Ik zal niet liegen. Vasten is in de zomer soms echt zwaar. Vooral vanaf de namiddag wanneer je honger plaatsmaakt voor slapheid en de droge mond door de dorst maar niet verdwijnt. Dit klinkt misschien allemaal heel heftig, maar Ramadan is ook gewoon hartstikke gezellig. Het is een feestmaand, waarin je met je familie en geliefden het leven viert. Het moment dat je met iedereen om tafel zit en aftelt naar iftar (het verbreken van het vasten) is onbeschrijfelijk. Een maand lang waarin iedereen welkom is: Uitgenodigd worden en mensen op bezoek krijgen. In de avond tot sahur (moment van de laatste maaltijd voor het vasten) zijn er marktjes en kraampjes met lekkernijen. ’s Avonds naar de moskee met z’n allen. Er wordt geld ingezameld voor goede doelen en er worden maaltijden uitgedeeld aan minderbedeelden. De maand Ramadan uit zich door het samenzijn en het samen delen, want sharing is caring!

Ramadan: just do it!

Ramadan is eigenlijk een klassiek gevalletje van ‘hoe zwaarder de beproeving, hoe zoeter de beloning’. Doordat je niet alles zomaar krijgt, ga je nadenken over het leven. Het is een periode waarin je je weer verdiept in het geloof. Tijdens deze maand leer je discipline. Om niet altijd maar meer en meer te willen en om nee te zeggen. Je leert op te komen waarvoor je staat. In het begin ga je door een dal heen, maar daarna voel je je elke dag een stukje sterker. Je gaat weer terug naar de bron. Want waar draait het leven eigenlijk om? Je leert de waarde van familie, liefde, dankbaarheid, delen en op onze manier, hoe klein dan ook, iets te betekenen in ons korte bestaan in deze tijdelijke wereld.

Ramadan houdt je voeten op de aarde, maar het verlicht je geest.

Hier een prachtig Ramadan initiatief van Giveitup4.org:

 

 

Header Afbeelding van zawaj.com

Afbeelding 2 is via Vox.com

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.