Afgelopen week heb ik de grote 30 bereikt. Een mijlpaal, maar ik ga wel nadenken over het leven. Word ik nu toch echt oud? Het antwoord is JA.

“Ben jij al 30?!” Is de reactie die ik bijna gegarandeerd krijg, wanneer ik mijn leeftijd vermeld.  “Jij ziet er zo jong uit,” ‘’Nu is het wel tijd om kinderen te krijgen’’ of de klapper: ‘’Jij wordt oud!’’  Blijkbaar schreeuwt deze leeftijd dat de tijd van het spelen over is en de tijd voor grotemensenzaken is aangebroken. Nu kan ik net doen alsof het mij niets uitmaakt, maar dat is niet waar.  Op een verjaardag waar een mens een rond getal bereikt, wordt altijd wel stilgestaan bij het leven. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik meer uit het leven wil halen. Mindfulness noemt men dat tegenwoordig. Niet te geloven, maar ik ben zelfs aan de zelfhulpboeken geslagen. De vraag is ben ik nu echt anders dan voorheen? Het antwoord is: Ja, ik merk dat ik ouder aan het worden ben en heel eerlijk, ik vind het niet eens zo erg als ik dacht!

Tijd is meer dan geld

Een ding wat ik altijd minder fijn vind aan een verjaardag, is dat ik ontzettend schrik hoe de tijd voorbij is gevlogen. Het lijkt nog gisteren dat ik 20 jaar werd. Het leven wordt, voordat je het door hebt, een verzameling van herinneringen. Het besef dat er niets kostbaarder is dan tijd, wordt ineens wel heel erg duidelijk. In een flits zie ik een toekomst met beelden van aftakeling, het chaotische gezinsleven en rimpels allemaal voorbij komen. Ik krijg het even benauwd. Is het nu echt gedaan met mijn jonge en onbezorgde jaren?

‘Age is nothing but a number’, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Deze leeftijd staat voor ervaringen, herinneringen en allerlei wijsheden die ik de afgelopen drie decennia heb opgebouwd. Mijn biologische klok tikt harder en harder, maar ik heb het (nog) niet in de vorm van babykoorts. Het is meer het besef dat ik alles wel kan blijven uitstellen, maar ik niet eeuwig de tijd heb. Het gevoel nu of nooit is sterker dan ooit. Ik heb een drang om te investeren in inspirerende en fascinerende dingen. Ik wil een baan waar ik voldoening van krijg, reizen en mijn creativiteit uiten. Met andere woorden: investeren in een zinvol en bewust bestaan, waar ik voldaan op wil terug kijken. Ik wil met een portie mindfulness het leven ervaren.

Van mindfulness tot bloggen

Deze manier van denken is eigenlijk meer een proces. Al een tijd zat ik met het gevoel: Is dit het nu? Op aanraden van mijn zwager heb ik afgelopen jaar het boek “Niet morgen maar nu” van Dr. Wayne Dyer gelezen. Eenmaal begonnen kon ik het boek niet wegleggen. De wijze woorden die erin stonden hebben mijn ogen geopend! Wat een positieve en openbarende kijk op het leven. Op dit moment lees ik zelfs een andere zelfhulpboek van dr. Wayne Dyer. Het boek “Leef in balans” gaat over dromen en daden te verenigen. Hierna is het boek “The Power of the Heart” van Baptiste de Pape aan de beurt. En dit voor iemand die niets van zelfhulpboeken moest weten.

Waarom ik er een fan van ben? Het boek “Niet morgen maar nu” heeft mij geleerd los te laten en sterker in mijn schoenen te staan. Het begrip zelfhulpboek is misschien zelfs verkeerd. Het biedt een andere kijk op het leven. Na dit boek heb ik bijvoorbeeld besloten om schrijven weer op te pakken. Ik schreef als kind schriften vol met verhaaltjes. Creatief schrijven is met de paplepel ingegoten en het is iets wat mij na aan het hart ligt. Hiervoor wilde ik het bloggen wel oppakken, maar ik vond nooit de tijd. En nu zit ik hier een blog te schrijven.

Deze boeken helpen mij om zelfbewuster en met meer mindfulness te leven. Is dat misschien wat ouder worden betekent? Het gevoel dat ik mijn tijd wil investeren in dingen die ik mooi, waardevol en zinvol vind. Het leven is er om geleefd te worden en wat is nou belangrijker om dit ten volle te doen. De wereld zien als een ontdekkingstocht, in plaats van een plek waar je simpelweg tijd volbrengt. Met de jaren komt wijsheid, dus zeg ik: Laat die jaren maar komen!

Nu is mijn vraag aan jou:

“Have you lived 75 years, or have you lived one year 75 times?” Dr. Wayne Dyer

(Heb je 75 jaar geleefd, of heb je 1 jaar 75 keer geleefd?) 

Voor meer informatie over de boeken van Dr. Wayne Dyer.

Voor meer informatie overThe Power of the Heart van Baptiste de Pape.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.