Wat gebeurt er wanneer je je gedrag op social media gaat vergelijken met je gedrag in real life? Dan kom je erachter dat ze enorm overeen komen!

Voor mij zijn social media zowel een medium als een metafoor voor de omgang met de keuzes en uitdagingen in je leven. Net zoals wanneer het om levenslessen gaat, is er ook op het gebied van social media een overdaad aan advies beschikbaar. Socialmediasites, goeroes en andere experts produceren het ene lijstje na het andere voor de meeste likes op Facebook en het hoogste aantal Twitter-volgers. Ter vergelijking: vanaf je geboorte hebben ouders, leraren en andere opvoeders je tips gegeven hoe je succesvol kunt zijn en een gelukkig leven kunt hebben. In beide gevallen geldt dat je sommige tips aanneemt en sommigen links laat liggen.

Vergelijkingsdieren

The mystery of life is not a problem to be solved but a reality to be experienced.” (Frank Herbert) In mijn ervaring zijn mensen ‘vergelijkingsdieren’. Op de één of andere manier lijkt de buurman het altijd beter voor elkaar te hebben. En is het de buurman niet, dan vergelijken we ons eigen succes wel met iemand die nog verder van ons bed staat – een Oprah Winfrey of zo – zodat we gegarandeerd met minpunten uit die vergelijking komen. Dat voelt niet fijn, maar het is nu eenmaal makkelijker om al klagend te blijven zoals je bent, dan er werkelijk iets aan te doen. Terwijl de oplossing best simpel is…

De oplossing: zelf-acceptatie

Wanneer je houdt van wie je bent en hoe je bent op dit moment, maakt wat Oprah Winfrey doet niet meer uit. Simpel, toch? Ja, geloof mij, ik weet heel goed dat van jezelf houden een dagelijkse opgave is. Ik oefen elke dag. Tegelijkertijd besef ik dat ik ieder moment een keuze heb. Ik kan de situatie (inclusief mijzelf) accepteren, er iets aan veranderen of uit de situatie stappen (bron: Eckhart Tolle). De link met social media? Simpel: wanneer je online bent, kun je er zelf een fijne ervaring van maken!

Het bizarre fenomeen van de blauwe duimpjes omhoog

Op social media ben je geneigd jezelf te vergelijken met anderen, net als in het echte leven. Waarom heeft die ene foto van je collega 89 likes en jouw laatste selfie maar 3 likes? Geef toe, dat heb je je vast wel eens afgevraagd (ik in ieder geval wel!). Maar even tussen jou en mij, sinds wanneer zegt de hoeveelheid likes (of hartjes, smileys, enz.) iets over hoe geliefd jij bent? Laten we eens stil staan bij het bizarre fenomeen dat een hoeveelheid blauwe duimpjes omhoog van invloed is op je gemoedstoestand, op je zelfvertrouwen zelfs! Als ik je dat in, zeg, 2003 verteld had, had je mij vierkant uitgelachen. Ok, terug naar de feiten. Die blauwe duimpjes bestaan, we hebben er massaal een emotie aan gekoppeld, so deal with it.

Accepteer, verander of ga eraf!

De berichten op social media zijn te oppervlakkig hoor ik vaak. Het volgen van de updates van anderen, en dan zelf nog een origineel bericht plaatsen, is te tijdrovend. Daarbij overspoelen  ‘gelukzalige’ trouw-, baby- en vakantiefoto’s je soms. Ter herinnering: accepteer, verander of ga eraf.

Accepteren: social media zijn en blijven een onderdeel van ons bestaan. Of je er nu aan meedoet of niet. Daar kun je je dus hard tegen verzetten, maar daarmee zit je vooral jezelf in de weg. Lekker accepteren dus.

Veranderen: om te beginnen kun je de lijst van mensen die je volgt eens onder de loep nemen. Je creëert je eigen tijdlijn van berichten door mensen te accepteren als vriend of connectie of  actief te volgen. Dat er dan bepaalde mensen jouw tijdlijn ‘vervuilen’, kun je hen niet kwalijk nemen. Immers, de mogelijkheid om er iets aan te doen ligt bij jou. Zo kun je mensen op Facebook bijvoorbeeld ontvolgen in plaats van meteen als vriend te verwijderen. Als je een Facebook Pagina beheert, kun je berichten inplannen zodat je op andere momenten (meer) tijd over hebt. Zeg nou zelf, dat voelt een stuk krachtiger dan je er maar aan te blijven irriteren!

Ga eraf: als sociale media je ding niet blijken te zijn en de bovenstaande twee opties niet voldoende werken, dan kun je je account verwijderen. Ja, social media raken steeds meer geïntegreerd in het dagelijks leven, maar niemand dwingt jou om daar aan mee te doen. Al die updates die je mist? Je bedoelt al die updates die je toch al teveel vond en waar je je toch al aan irriteerde? Ik zie alleen maar meer openingen om offline met je dierbaren af te spreken of om ze eens een ouderwetse brief te sturen. Handgeschreven en per post. Liefdevoller wordt het niet!

Een kans om met beide handen aan te grijpen…

Social media blijven. Jij en alleen jij, staat aan het roer van je leven – zowel offline als online. In beide gevallen heb je de kans om er iets moois van te maken. Een kans om met beide handen aan te grijpen! Hoe grijp jij je kansen met social media?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.