Voor een foodie als ik betekent reizen een verslaving aan het heerlijke eten op de mooiste bestemmingen. Voor een foodie is eten niet zomaar een bord vol; het is een prikkelende (reis)ervaring voor alle zintuigen.

Reizen is eten

Ik heb Wanderlust. Ken je die mensen die hipster reisquotes net iets te veel liken? Ik ben één van hen, maar ik kan er niks aan doen. Ik ben verknocht aan het gevoel wat de wereld ontdekken met zich meebrengt! Elke keer weer vind ik het wonderbaarlijk, hoe je door reizen alles opnieuw beleeft. Alles is nieuw: de omgeving, de mensen en de klanken. Maar het beste gedeelte van het avontuur is de ontdekkingstocht via de smaakpapillen. Wat is er beter dan om op onbekende plaatsen nieuwe smaken en geuren te ontdekken? Helemaal niets…tenminste voor een foodie dan. Eten is een full body ervaring. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven, maar eten prikkelt vooral je geest. Kortom, eten is een metafoor voor wat reizen eigenlijk allemaal met je doet.

Travel is the most intense way to live life

‘Travel is still the most intense mode of learning’. Een reisquote van Kevin Kelly, oprichter van Wired Magazine. Daar is zeker geen woord aan gelogen. Ik durf zelfs te zeggen: ‘Travel is the most intense way to live life’. Op reis lijkt het alsof alle zintuigen op scherp staan. Het alledaagse wordt ineens een stuk minder vanzelfsprekend. Eten is een manier om de plaats van bestemming nog intenser te ervaren. Een lokaal gerecht is de ultieme uiting van de plaatselijke natuur, mensen en cultuur. Op een bord zit zo veel informatie en historie, dat je een locatie onbewust nog beter leert kennen door het verorberen van een heerlijk gerecht. Daarnaast thuis aangekomen, kan een gerecht alle reisherinneringen weer tot leven wekken. De zintuigen geven je het gevoel dat je weer een reis maakt, terwijl je lichaam gewoon op dezelfde plek blijft.

De Reis van het Zien

Het is een understatement dat eten op reis bijzonder is.  Het wordt vaak prachtig gepresenteerd en alle kleuren maken je bord tot een feestje. De combinatie van kruiden, groenten en verrassende ingrediënten maken het geheel tot een visueel spektakel. In the U.S. of A maken ze indruk met de grootte. Bigger is Better: gigantische borden, gigantische glazen en gigantische, sappige steaks. Of Thailand: masters in presentatie. Het oog wil ook wat en dat krijgt het ook. Heerlijke curries in een ananas of kokosnoot of de prachtige versgeperste vruchtensappen met een orchidee als versiering. Wat een genot voor het oog!

De Reis van het Ruiken

Na een prachtig bord vol met heerlijkheden te hebben bewonderd, komt de geur je tegemoet. Geur en herinneringen zijn extreem verbonden. Sluit je ogen en stel je voor hoe in Rome de geur van versgebakken pizzabrood in de steenoven je tegemoet komt.  Of voor de Aziëganger: de combinatie van zoete mango en pittige kruiden (soms ook met een noot van uitlaatgassen), die je met elke windvlaag weet te bereiken. O…de heerlijke verwachting van wat er komen gaat.

De Reis van het Voelen

En dan…eindelijk, het moment waarop je zo lang hebt gewacht. Wat zullen je smaakpapillen treffen: een smaakexplosie of mildheid en rustgevendheid? Streelt het je tong of schudt het je wakker? De structuur van eten is onlosmakelijk verbonden met de smaak. Het gevoel van het proeven. Na al die anticipatie vind je het misschien ook helemaal niets. Dat is het risico van het ontdekken, maar er is altijd wel iets waar je smaakpapillen van gaan dansen.

De Reis van het Proeven

De smaak zegt heel veel over het land, natuurlijk door het gebruik van lokale producten. Elke smaak is, net zoals elke omgeving, uniek. Soms lijken gerechten op elkaar, maar de kleine verschillen maken ieder gerecht toch een openbaring. Ik hou van de combinatie van uiteenlopende smaken. Wanneer ik denk aan Haifa en al die heerlijke mezzes op tafel zie staan, denk ik aan alle verschillende smaken. Eigenlijk ontzettend symbolisch voor de regio, waar er zo veel verschillende soorten mensen wonen.

De Reis van het Horen

Ook de geluiden, wanneer je bijt op een heerlijk knapperig stukje brood, zijn geweldig, maar de hele ambiance draagt bij aan de ervaring. Op dit moment dwalen mijn gedachten meteen naar Istanbul. Deze stad staat gelijk aan eten, eten, eten! De gedempte geluiden die weerkaatsen op de klinkers. De Turkse muziek op de achtergrond en de gezelligheid van de mediterrane klanken. De kleine tafeltjes met de stoeltjes aan de drukke straatjes. De gesprekken met mijn nicht, die bijna elk restaurantje in Istanbul lijkt te kennen. Voor een moment vergeet je waar je bent en voel je je thuis tussen de locals. Losgeweekt van tijd en plaats, maar vol in het moment in een eeuwenoude metropool, waar eten een kunstuiting is.

Eten is Liefde

Voor mij zijn alle mooie momenten verbonden met eten. In onze woonkamer hangt een bord met de tekst ‘Food=Love’. Want liefde is eten en eten is liefde… Dit geldt voor thuis, maar ook voor bestemmingen elders op de wereld.  Alle smoothies in Kopenhagen zijn eeuwig verbonden met hoe 6 vrienden, uit de kou, samen een warm plekje zochten. Barbecueën is onlosmakelijk verbonden met hoe goede vrienden hun liefde bezegelden in Valencia. Elke zomer gingen wij op familiebezoek in Turkije. Het eerste wat in mij opkomt, is mijn oma en haar kookkunsten. De heerlijkste huisgemaakte en traditionele gerechten. Ik denk aan hoe de hele familie zich verzamelde om elkaar na een lange tijd weer te zien. Of hoe uit eten aan het strand een liefdevol en romantisch moment van samenzijn is met mijn geliefde.

Zo veel liefdevolle herinneringen, die verbonden zijn aan hoe ik met mijn geliefde vrienden en familie de wijde wereld ontdekte. Herinneringen aan mensen, die je op vakantie ontmoet. Misschien is hun plek in je leven maar kort, maar daardoor niet altijd minder bijzonder of leerzaam. Herinneringen die ik koester en tot leven wek met smaak en geur. Wat kan ik zeggen? Reizen werkt verslavend en ik kan niet wachten op alle toekomstige en heerlijke herinneringen!

Sluit je ogen en denk aan welk gerecht jou herinnert aan een bijzondere reis of vakantie…

Foto by Pavan Trikutam via unsplash.com

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.