We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt; het sponsoren van dierenleed op vakantie. Een bezoek aan een dolfinarium, een olifantenritje of op de foto met een exotisch dier. Achter al deze ‘attracties’ verschuilt dierenleed.

Dolfinaria

Hier heeft bijna iedereen zich wel eens schuldig aan gemaakt, inclusief ikzelf. Tien jaar geleden was ik op vakantie in Florida, waar ik uiteraard een bezoekje bracht aan Sea World. Want ja, ik wilde wel erg graag Shamu in het echt zien. En die heb ik inderdaad ook gezien, tijdens de spectaculaire orkashow. Niet wetende dat Shamu gewoon een artiestennaam is voor een volwassen orka die toevallig de hoofdrol speelt in de grote orkashow. Uiteraard was de show fantastisch, werden er veel foto’s gemaakt en de orka’s leken het naar hun zin te hebben.

Black Fish

black fishIk heb me destijds nooit verdiept in de geschiedenis van het park en de dieren. Een paar maanden geleden kwam ik de documentaire ‘Black Fish’ tegen. In deze documentaire zie je hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Black Fish is onder andere te zien op Netflix. Dolfijnen komen in het dolfinarium terecht, nadat ze in het wild gevangen zijn. Deze dieren zijn en blijven wild, maar ook de nakomelingen zijn niet geschikt voor shows en trucjes. Niet voor niets overlijden er regelmatig orka’s en dolfijnen aan de gevolgen van stress, of medewerkers doordat gestreste dieren ze grijpen.

Ritjes op een olifant

Als je op vakantie  naar Azië gaat, kun je er bijna niet omheen; de olifantenritjes. Vooral in Thailand zijn deze ritjes immens populair onder toeristen. Het lijkt zo leuk, een ritje op een olifant door de mooie natuur van Thailand heen. Maar nog steeds weten veel mensen niet wat voor een leed hierachter schuil gaat.

Gescheiden van familie, mishandeld en getraind

olifantenritjesHet is vrij logisch dat je niet zomaar op een wilde olifant zit om een ritje te maken. Veel van deze olifanten zijn in het wild gevangen, op barbaarse wijze. Jagers kidnappen de olifanten bij hun familie vandaan of maken gebruik van een olifantenkuil om ze te vangen. Eenmaal gevangen verkopen de jagers de olifanten aan organisaties die ritjes organiseren.

Nadat de olifanten gevangen zijn, worden ze getraind op een onterende manier. De trainers sluiten de olifanten de eerste week op, zodat ze geen eigen wil meer hebben. Daarnaast trainen ze de olifanten uren achter elkaar met stokslagen. Sommige olifanten overlijden al aan de verwondingen of aan het verdriet. Wil je toch olifanten zien? Ga dan bijvoorbeeld naar het Elephant Nature Park op Chang Mai. De olifanten worden hier wel goed verzorgd en je kunt helpen met het verzorgen van de olifanten.

Tijgerselfies

De ‘Tiger Temple’ in Kanchanaburi is een populaire maar zeer omstreden attractie in Thailand. Officiële naam van de tempel is Wat-Pa-Luangta-Yannasampanno. Bussen vol toeristen reizen af naar de tempel om daar te spelen met welpjes, de tijgers te voeren en uiteraard een ‘tijgerselfie’ te maken. Deze selfies kwamen de afgelopen jaren dan ook regelmatig voorbij op social media. Naar schatting wordt er jaarlijks zo’n drie miljoen dollar verdiend aan de tijgers.

tijgerselfiesMishandeling en illegale handel

Niet alles is koek en ei in de Tiger Tempel. De tijgers worden namelijk mishandeld: ze worden geslagen, slecht verzorgd en in een kleine kooi gestopt. De afgelopen jaren is de Tiger Temple daarom al erg vaak in het nieuws geweest en zijn er petities gestart. Een aantal tijgers zouden overgeplaatst worden maar tot op heden is dit nog niet gebeurd. Daarnaast kwam onlangs aan het licht dat de tempel zich ook bezig houdt met illegale handel. In 2015 zijn er drie mannelijke tijgers verdwenen. Er is nog geen schuldige aangewezen maar vreemd is het wel.

Heb je dus een trip naar Thailand gepland staan? Vermijd deze tempel dan!

Foto’s met exotische dieren

foto met aapIn veel vakantielanden kun je op de foto met de mooiste exotische dieren. Dit gebeurt onder andere in Mexico, Dominicaanse Republiek maar ook dichterbij zoals Turkije. Het hotel waar je logeert neemt vaak het initiatief. Iedere dag zie je ze lopen op het strand, dan met een gestrest aapje, twee papegaaien of een toekan. Je kunt er allemaal mee op de foto, tegen een flinke prijs.

Ook ik ben hier ingetrapt, op dezelfde vakantie als Sea World, wat de vakantie redelijk dieronvriendelijk maakt. Maar goed, in Miami stond een man met 2 ontzettend mooie papegaaien. Een leuk plaatje zou dit worden! Totdat de ene papegaai op mijn zusjes hoofd begon te pikken en mijn papegaaien vrij zenuwachtig werden. Overigens zaten wij op een kist waar de beste man later nog een aantal grote slangen uithaalde, waarschijnlijk ook bedwelmd.

De foto’s met exotische dieren zijn erg aantrekkelijk, maar vergeet niet dat de beesten allemaal bedwelmd zijn! Anders waren ze er namelijk al lang vandoor gegaan…

Nog een paar kleine tips

Kort samengevat, wilde dieren zijn beter af in de natuur en niet als toeristische attractie. Sponsor geen dierenleed en vermijd deze attracties dan ook. Jij bent in staat om een verschil te maken! Wil je wel graag in contact komen met deze dieren? Zoek van te voren goed uit welke attracties diervriendelijk zijn en waar de dieren met liefde verzorgd worden.

Daarnaast heb ik nog een aantal tips voor je:

  • Koop geen souvenirs gemaakt van dieren.
  • Eten op reis, kies voor bekende gerechten en eet geen exotische dieren.
  • Voer geen zwerfdieren.

Alvast een fijne, dierfriendly vakantie!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.