Je eerste werkdag, de eerste keer met blote benen naar buiten in het voorjaar en ja, ook je echte eerste keer. Eerste keren zijn spannend. Nu ga ik voor het eerst alleen op reis.

En het is eng! Maar ik heb er ook onwijs veel zin in. Wat een vriendinnensurftrip had moeten zijn, werd onverwacht een soloreis. Een avontuur, maar wel een van het bloedenge soort. Ook al is het tegenwoordig zelfs hip & happening om in je eentje erop uit te gaan, ik probeer me zo min mogelijk te spiegelen aan anderen. Op mijn bucketlist stond deze alleen-op-de-wereld-ervaring namelijk nog niet. Maar nu dus wel.
Eerste keren vergingen mij soms goed, maar soms kon het ook beter. Door in het diepe te springen leer je tenminste nog eens wat. Ik ben dan ook dol op eerste keren, vooral omdat ik nogal snel verveeld raak. En een eerste keer kan nooit vervelen. Wel tegenvallen.

Uitzwaaien

Mijn moeder vindt het nog steeds een mooi verhaal om te vertellen over mijn eerste dag in de kleuterklas. Het lokaal had een deur met daarin een raam. Door dat raam kon je nog een keer naar je moeder (of vader, oppas, wie je dan ook heeft opgevoed) zwaaien als ze je naar school had gebracht. Daarna liep ze langs het raam en kon je nog een aller-laatste keer zwaaien. Maar dat wist ik die eerste dag nog niet. Ik had namelijk als vierjarige eerst de waterbak gecheckt, voordat ik keek waar alle nooduitgangen zaten en waar extra zwaaiposities waren ingedeeld. Bij het weggaan wilden mijn nieuwe klasgenootjes ook naar mijn moeder zwaaien. Maar dat vond ik blijkbaar niet zo prettig, want toen mijn moeder langs de allerlaatste zwaailocatie liep, was ik nog druk iedereen aan het wegduwen omdat het ‘mijn mama’ was.

Eerste keer dertig

De laatste eerste keer die me echt is bijgebleven, was een paar maanden geleden; toen ik op een podium een voorleescolumn voor ging dragen. Met publiek. En een microfoon. Scary, maar heerlijk. En first dates dan… die zijn pas echt eng. Gelukkig moet ik nog voor de eerste keer dertig worden, nu al geen succes. Mijn eerste gedrukte journalistieke productie kan ik me ook nog levendig herinneren. Het was tijdens mijn stage bij Columbus Travel. De eerste keer op een surfplank, eerste bijbaan, eerste bh kopen, eerste salarisstrook, eerste keer vliegen… dit kan er ook nog wel bij.

Goede vrienden

Ik moet erbij vertellen dat het sowieso al de bedoeling was dat ik de laatste dagen op Bali alleen zou spenderen. Maar tegen die tijd zou ik natuurlijk allang bevriend zijn met het halve eiland. Ze zeggen dat je nooit alleen bent als solo backpacker, dus zal ik de zaak toch maar vooral positief benaderen. De lonely planet is inmiddels thuisbezorgd en bij iedere pagina wordt de glimlach op mijn gezicht groter. Ik denk dat het eiland en ik goede vrienden gaan worden. Bovendien: ik hoef geen rekening met anderen te houden. Wat is dan nog het probleem? Heerlijk zo alleen! Selamat malam, Nama saya Floortje, Terima kasih. Doei! Ik ben vast de taal aan het leren.

Ben jij wel eens alleen de wereld in getrokken? Heb je nog tips? Deel ze vooral!

6 reacties

 1. Alexa

  Wat een fijn verhaal! Het spannende van alle eerste keren …. Ik krijg ook zin in waves, een nieuwe taal, de vrijheid van the road, het helemaal niets moeten (jeej, je hoeft echt met helemaal níemand rekening te houden!). Heerlijk, geniet van je trip! En schrijf je ajb alles op, zodat wij mee kunnen genieten :)?

  Beantwoorden
  • Floortje

   Thanks Alexa, ik ben zeker van plan Urbanchicks op de hoogte te houden van dit surf-/backpackavontuur! Nu maar hopen dat ik voldoende alleen ben om daar aan toe te komen 😉

   Beantwoorden
 2. Marieke Oosterom

  Je gaat het zo leuk hebben tussen als die mooie surf-dudes! 😉 Beetje jaloers hier wel hoor haha. Veel foto’s maken he.

  Beantwoorden
 3. Noelle Nanning

  Ik heb het een aantal keer gedaan! Je zult het tof vinden en misschien soms ook even niet. Kortom een levenservaring!! Enjoy!!

  Beantwoorden
 4. Yvonne

  En ik ga je zien daar en dan gaan we samen even Bali op z’n kop zetten 😉 super stoer wijf ben je en ik verwacht ook niet anders dat als we elkaar zien je mij gaat voorstellen aan al die surf boys ???? Kami akan tertawa bersama ( we gaan samen lachen ) Melihat Anda kemudian ( zie je dan ) Haha Terima kasih ( teringmooikassie 😉 hahha of te wel dan je wel ????

  Beantwoorden
 5. Joyce Postma

  Leuk geschreven! Bali is fantastisch. Ik ben net terug van een soloreis naar o.a. New York en kan je als tip meegeven: plan je dagen niet bomvol, maar ‘go with the flow’ en vergeet vooral niet te genieten!

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.