Amsterdam stond eind mei in het teken van een van ’s werelds grootste sneakerevents. De plek waar nationale en internationale sneakerheads samenkomen, dus daar was ik natuurlijk ook te vinden: Sneakerness.

Wachtend op de pont naar Noord spot ik al de eerste sneakerheads. Hoe herken je die? Niet per se aan de outfit, maar juist aan de spotless sneakers. En niet zomaar sneakers: de speciale edities zijn voor Sneakerness uit de kast getrokken. Zo heb ook ik mijn Air Jordan Spizikes – “New York Knicks” – aangetrokken en ben ik klaar om de markt op te gaan.

Ready to rumble

SneakersEenmaal binnen in de hal weet ik niet waar ik moet beginnen. Ik hoor al wat fijne tunes en mijn ogen beginnen te stralen van al die schoenen. Wat me gelijk al opvalt is dat het niet alleen draait om de sneakers, maar vooral om de wereld van sneakers. Een dj draait wat lekkere hiphop tracks en promoot ook gelijk de afterparty die later plaatsvindt bij Encore in de Melkweg. Je kunt met je vrienden losgaan in de game corner. Een graffiti artist is bezig om een wand te vullen met art en ik ben daardoor eventjes afgeleid van alle sneakers.

Sneaker art

Jordan HenryIk stap op een jongen af die diep gebogen bezig is met zijn kunstwerk. Jordan Henry uit de UK is voor de eerste keer op een Sneakerness event. Hij is een Grafisch Design student en is door 7past11 uitgenodigd om zijn werk te tonen. Hij heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken en schildert al sinds jongs af aan. Op het moment dat ik hem spreek, heeft hij al een van zijn werken verkocht en is daar enorm trots op. Ik vraag hem of hij zelf nog een sneaker op zijn wensenlijst heeft staan? Hij wijst naar een van zijn schilderijen, de Afew x Asics Gel-Lyte III “Koi”. Voor deze sneaker wil hij wel een campout uitzitten.

Take your time

Met een gevulde portemonnee zoeken naar de parels tussen de OG’s, Limited Editions en Customized sneakers is best vermoeiend. Ik loop 3, 4, 5 rondjes en weet nog steeds niet welk paartje ik mee naar huis zal nemen. Muriel&IntanAl moet ik zeggen dat er in mijn petit maatje 37 niet heel veel keuze is. Dus tijd om te chillen op een van de vintage banken en daar ontmoet ik Muriel en Intan. Deze twee Amsterdammers stonden al vroeg in de rij voor een exclusief paartje. Ook hun is opgevallen dat sneakers tegenwoordig geïntegreerd zijn in het dagelijkse leven. Sneakers zijn tegenwoordig niet alleen meer voor casual gebruik, maar zie je ook steeds vaker terug bij formaliteiten. Als ik vraag waarom dit event zo bijzonder is, beginnen ze allebei over de fijne sfeer die er tijdens het event hangt:

De hele urban culture valt hier samen op 1 plek met de muziek en art stands. Wat tof is om te zien, is dat je hier alle generaties van verschillende afkomsten ziet rondlopen. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, maar je deelt allemaal dezelfde passie voor sneakers en de urban culture.

Aanvulling op de collectie

Een paar uur later, nadat een vriendelijke jongen van de Crep Protect Stand mijn sneakers heeft gerefreshed, ben ik klaar om weer terug te gaan. Dat dit event een van de grootste sneakerevents ter wereld is komt voor mij door de perfecte locatie, de sfeer, de urban culture en natuurlijk het geweldige aanbod aan sneakers. Voldaan ga ik terug richting de pont, maar niet voordat ik nog een stop maak voor die lekkere biologische friet van ‘t Pontstation. Of ik zelf nog wat heb aangeschaft? Jazeker, ik kon deze twee niet laten staan. Welcome to the family!

Air

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.