Dure meubels, luxe auto’s en grote landhuizen, het bezit ervan zie ik meer als een last dan een lust. Wat mij betreft is materialisme passé en de trend van bezit naar gebruik definitief doorgebroken.

Ik overdrijf natuurlijk een beetje, want ook ik hecht waarde aan goed spul en rijd af en toe graag in een dikke bak. Toch is kiezen voor kwaliteit natuurlijk wat anders dan pochen met geld en kopen om het hebben. Je bent immers niet wat je hebt. Wat heb je immers aan mooie spullen als er niets mee gedaan wordt? En aan die dure bank die niet lekker zit of als je nooit thuis bent? Mannen die pronken met hun dure horloge, merkpolo of sportauto, loop ik zeker voorbij. Opscheppen is voor mij de grootste afknapper e-v-e-r.

Mooiste meisje van de klas

Neem ook het veranderde sentiment rond het product auto (PDF). Achttien was vroeger een magische leeftijd, zeker voor mannen. Dan konden ze ein-de-lijk op voor hun rijbewijs en vervolgens na járen van sparen met een krantenwijk en andere slecht betaalde bijbaantjes hun eerste auto kopen. En de jongen met de mooiste auto, had natuurlijk het mooiste meisje van de klas. Heb ik me laten vertellen. Het imponeren van andere geslacht met een auto is ook echt niet meer nodig. Tegenwoordig word je in een dikke bak eerder als crimineel gezien dan als potentieel. En je hippe stadsfiets zegt veel meer: sportief, gezond en vooral niet lui. Uiteraard autofreaks daargelaten, maar het is een trend die steeds verder doorzet.

Ga toch surfen!

Sparen voor een nieuwe auto? Ik zou wel gek zijn. Ik spaar liever voor een surfvakantie of voor mijn volgende backpack-trip, voor vrijheid dus. Een auto die je niet hebt, kan ook niet kapot gaan en daar hoef je je dan ook geen zorgen over te maken: vrijheid. De trend ‘betalen naar gebruik’ zie je steeds vaker als businessmodel. We kopen allang geen muziek meer, maar luisteren massaal naar Spotify. Het welbekende sportschoolmodel is in veel meer branches doorgebroken. Een maandelijks abonnementbedrag, die je de vrijheid geeft om onbeperkt ergens gebruik van te maken. Zonder onverwachte kosten. Dat is ook een van de redenen dat de populariteit van privélease neemt toe. Een vast bedrag per maand voor je auto. Je hoeft alleen de brandstof te betalen. Een Hyundai’tje bestel je inmiddels bij de Albert Heijn vanaf 149 euro per maand. Natuurlijk moeten de kleine lettertjes in de gaten gehouden worden bij dit soort aanbiedingen, maar waar het mij om gaat is dat er andere patronen ontstaan.

Manage je eigen leven

Ik maak wel één uitzondering; een goedgevulde kledingkast is voor mij nog altijd een must. Kast? Liefst een complete kamer met de mooiste jurken, maar dan heb ik weer een groot huis nodig en dat hoeft dus niet. Kleding, dat is toch een eerste levensbehoefte? Het shoppen ervan is een beleving, zowel online als offline. Ik hoor op het nieuws vrijwel iedere dag dat de economie aantrekt. En de huizenmarkt ook. Goed nieuws. Veel retailers verwachten de oude klandizie weer in de winkels en showrooms. Maar ik denk niet dat iedereen weer massaal de Kalverstraat plundert of er ‘zomaar’ een tweede autootje bij koopt. We shoppen anders, en daarbij speelt internet natuurlijk de hoofdrol. Door thuis op wat knoppen te drukken bespaar ik tijd. Ons hele leven is inmiddels te managen met de smartphone. Festivalkaartje hier, taxirit daar en dat vergeten verjaardagscadeau voor je tante is ook binnen een minuut in the pocket. De super is iedere dag tot tien uur ’s avonds open en alsnog geen tijd? Wacht, ik bestel het wel even. Zo gepiept. Ik hoef niet meer de hele zaterdag op pad en dat geeft me weer de vrijheid om te doen waar ik op dat moment zin in heb, of tijd voor vrij wil maken. En daar horen slenteren over de meubelboulevard, de open huizen dag en alle aanbiedingen binnenharken die in de huis-aan-huis-folders staan niet bij. Wel sporten, familie bezoeken en naar het strand om te surfen.

Later als ik groot ben

Een mooi groot huis, dat is een mooie droom voor later. Je weet wel, als ik groot ben. Maar als ik alleen al denk aan dat poetsen! Daar moet natuurlijk hulp voor ingehuurd worden. En als het dan zakelijk even tegenzit kunnen die vaste lasten opeens niet worden opgehoest en owowowowowow. Laat maar, mijn Amsterdamse appartementje fits just perfect!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.