Ik pak mijn telefoon. Ik klik op het Facebook-icoontje en scroll naar beneden langs de nieuwe status-updates van mijn Facebook vrienden. Het is al de zoveelste keer vandaag.

Ik besteed dagelijks veel tijd aan social media. Het is bijna een gewoonte geworden en één van de eerste dingen die ik doe als ik wakker ben. Mijn favoriete social media zijn Facebook en Instagram. Laatst las ik een tijdschrift waarin een lijst met 1000 vragen stond die je jezelf kon stellen. Bij de vraag: ‘Waar besteed je teveel tijd aan?’ kwam social media het eerste in mij op. Ik vind dat ik daar teveel tijd aan besteed en dat moet maar eens veranderen. Kortom: Even wat minder social media!

Helemaal niet sociaal

Social media is soms helemaal niet sociaal. Het lijkt wel alsof iedereen constant op zijn of haar telefoon zit te kijken en verzonken is in zijn/haar eigen online wereldje. Wanneer ik bijvoorbeeld in de trein zit en om me heen kijk, is 80% van de reizigers met zijn of haar telefoon bezig. Ook komt het wel eens voor dat wanneer ik in gezelschap ben, één of meer mensen hun telefoon constant in de gaten houden. Of nog erger: aan het WhatsAppen of Facebooken zijn terwijl ik met ze praat. Niet echt gezellig en sociaal vind ik!

Socialbesitas

Waarom besteden wij toch zoveel tijd aan social media? We vinden het blijkbaar interessant om te zien wat al onze ‘vrienden’ uitspoken. Het is zelfs zo erg dat termen als ‘socialbesitas’ en ‘FOMO’ (fear of missing out) zijn ontstaan. Socialbesitas houdt in dat je verslaafd bent aan social media. Kwaaltjes die daarbij horen zijn onder andere dat je altijd je smartphone bij je wil hebben, je geïrriteerd raakt als je een tijd lang niet op social media kan kijken en je constant druk voelt om op je telefoon te kijken omdat je bang bent dat je iets mist. Ook kan de drang ontstaan dat je direct moet reageren op berichtjes, zoals e-mails en WhatsAppjes.

Ik moet zeggen dat ik me aan enkele kwaaltjes ook schuldig maak. Ik check mijn telefoon regelmatig om te zien of ik nieuwe berichtjes heb en of er nieuwe status-updates zijn. Toen ik een keer op een werkdag mijn telefoon was vergeten, moet ik eerlijk toegeven dat het best kaal voelde. Toen merkte ik pas dat ik vaak uit gewoonte de neiging heb om mijn telefoon te pakken. Ik had het gevoel dat ik van alles zou missen. Toen ik weer thuis kwam en op mijn telefoon keek, bleek het eigenlijk best nog wel mee te vallen hoeveel ik had gemist.

Rust

Eigenlijk vind ik het best lekker om een avondje niet te hoeven WhatsAppen en Facebooken. Het geeft rust. Ik probeer dit dan ook steeds vaker te doen. Het geeft je tijd om je op andere dingen te richten die er écht toe doen. Zoals bijpraten en oprechte interesse tonen in een goede vriend of vriendin, het lezen van een goed boek, naar een leuk feest gaan of een wandeling maken in de natuur. Mensen die mij dan een berichtje sturen, wachten maar even op een reactie. En ook al mis ik dan een paar status-updates van Facebook vrienden, nou én?

Tips

Wil jij minder tijd besteden aan social media? Ik heb de volgende tips die jou misschien kunnen helpen:

– Wanneer ik voor de zoveelste keer mijn telefoon pak, maak ik me er van bewust dat ik dit een half uur geleden ook al gedaan heb en in dat half uur er echt niet heel veel is gebeurd. Ik leg mijn telefoon dan automatisch weer aan de kant.

– Neem je voor om alleen op een vast moment social media te checken. Bijvoorbeeld in de ochtend, rond lunchtijd en ’s avonds nog een keer. Of één keer per dag als je echt wil afkicken.

– Zet pushberichten en het geluid van WhatsApp berichten en andere notificaties uit. Als ik het geluid van een berichtje hoor, moet ik namelijk direct kijken van wie het is. Wanneer het geluid uit staat, heb je meer rust en minder de neiging om direct te moeten kijken.

Heb jij nog andere tips of ervaringen? Laat het hieronder weten.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.