Een klein aantal jaren geleden las ik dat online daten het daten van de toekomst zou worden. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat dat de grootste onzin is die me ooit op een zilveren dienblad is gepresenteerd. ‘Vrijgezel zijn’ zou gratis moeten zijn maar online blijkt dat toch een aantal knaken te kosten. 

Afgelopen lente besloot ik dat ik klaar was voor een man in mijn leven. Een man die alles aan mij accepteert. Mijn enorm luide boeren na een goede fles wijn. En de geur van mijn zweetvoeten die ontsnapt wanneer ik na een dag hard werken mijn ‘nette-heren-schoentjes-voor-op-kantoor’ uit trek en demonstratief in de hoek smijt. Maar natuurlijk ook mijn nachtelijke gesnurk. Waar zou ik hem vinden? Online natuurlijk. Lexa, ik ben onderweg! Eenmaal ingeschreven (en natuurlijk een klein fortuin te hebben betaald) kon de mannenjacht beginnen. Althans dat dacht ik. Ik dacht verkeerd. Je krijgt direct een vragenlijst voorgeschoteld waarmee ik voor mijn gevoel bijna een hele dag bezig was. Je moet je antwoorden natuurlijk goed overdenken want naar aanleiding daarvan belooft Lexa ‘the perfect match’ te vinden.

game over

De eerste echte heartbreak dankzij online daten.

Via dit fantastische systeem leerde ik Johan kennen. Na de eerste date hadden we al gauw serieuze verkering en leerden we elkaars vrienden kennen en niet geheel onbelangrijk, gingen we eten bij elkaars ouders. We waren zielsgelukkig en bijna onafscheidelijk. Totdat we (ik zeg even ‘we’ maar eigenlijk bedoel ik ‘hij’) erachter kwamen dat we compleet anders denken over het leven en de relaties die we hebben met de mensen om ons heen. Daarop strandde het begin augustus dan ook.  Ontzettend jammer.

Op naar de volgende match.

Inmiddels denk ik wel weer klaar te zijn voor de volgende leuke vent. Ja, het kostte me vijf maanden om weer mezelf te worden. Weekdier dat ik ben. Nu schreef ik me in op een leuk ander systeem: je mag allemaal foto’s plaatsen van jezelf en dingen waar je zo van houdt. Uiteraard koos ik onder andere voor een foto van Ricky Martin op z’n best. En een foto van het nieuwe album van John Legend (welke echt awesome is by the way). Na één gesprek in 4 dagen heb ik besloten om mijn profiel maar weer op te heffen. Eén jongen wilde maar met me praten. Dat begrijp je toch niet?

Als een broodje bij de bakker

Ken je dat? Wanneer je met een rammelende maag naar de bakker gaat voor dat ene super lekkere broodje op zaterdagochtend? Eenmaal binnen sta je daar voor een glimmende vitrine met daarin teveel lekkers. Je komt met een tas vol thuis waar je eigenlijk niets van wilt. Zo werkt het met online daten ook. Je hebt net zoveel toeval en geluk nodig als in het echte leven. In beide gevallen heb je geen zekerheid maar in het echte leven is je vrijgezellenstatus tenminste gratis. Misschien moet ik toch maar vaker mijn ogen open houden wanneer ik leuke mannen ‘in het wild’ zie. Wellicht woont hij gewoon bij mij in de stad en lopen we elkaar steeds net mis.

8 reacties

 1. kurai77

  Online daten hoeft niets te kosten, betalen voor een site betekend geen betere kansen, ik heb mijn vrouw leren kennen via een gratis dating site, iets wat we al gemeen hebben, als het gratis kan dan gaan we ook echt niet betalen 🙂

  Het is inderdaad een etalage, je kiest iets, probeert het, maar als het niet past, dan houd het op, helmaal gratis is gratis ook weer niet, je moet op date, etentje, filmpje, museumpje, er naar toe, nieuwe kleren, naar de kapper…

  voordeel van online is dat je makkelijker op iemand af stapt, zonder daar de nodige alcohol voor hoeft te nuttigen en dus ook niet je beoordelingsvermogen wat beperkt.

  Beantwoorden
  • Sytse

   Dat is tot zover ook weer waar. Maar gratis kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ik ben bijvoorbeeld niet naar de kapper geweest hoor. En een nieuwe outfit is ook ietwat overbodig. Ik heb een passie voor mode, maar als ik voor iedere date een nieuwe outfit moest aanschaffen leefde ik inmiddels in een kartonnen doosje onder de brug.

   Vroeger nodigde ik m'n dates altijd bij mij thuis uit. Dan kostte het vaak niet meer dan 3 flessen prosecco. Tegenwoordig date ik ook 'buiten'. Je moet er wat voor overhebben om de potentiële liefde van je leven mee uit te nemen.

   Beantwoorden
 2. Marca van den Broek

  Ik was ook altijd vrij sceptisch, maar ik zie steeds meer mensen om me heen die wel een echte relatie vinden via datingsites, tot aan huwelijken en samenwonen aan toe…. Misschien toch nog een kans geven?

  Beantwoorden
  • Sytse

   Ik zou gewoon een poging wagen Marca! Je weet nooit welke leuke vent hetzelfde denkt als jij en misschien tref je hem net op de datingsite die jij een kans geeft. Dan ben je natuurlijk direct settled for life! Ik heb zaterdag weer een date gehad en het was meer dan geslaagd. Zondag ga ik voor hem koken dus ik ben zeer benieuwd of meer in zit dan twee dates. Als je het niet probeert weet je ook niet welke leuke vent naar jou op zoek is!

   Beantwoorden
 3. harmenkrusemeijer

  Wat ik me afvraag is hoe je dan staat ten opzichte van de -al dan niet openlijk- vleeskeuring die veel datingsites lijken te zijn. Daar zou ik niet zo vrolijk van worden.

  Beantwoorden
  • Sytse

   Ik denk dat dat afhankelijk is van hoe je er zelf in staat. Mij persoonlijk maakt dat niets uit. Ik kijk naar de interesses van iemand, de details op foto’s zoals bijvoorbeeld een rommelige tafel en de vibe die iemand afgeeft. Als het een oppervlakkige vleeskeuring is en iemand kijkt er zo naar, is dat prima, maar daar prik je gauw genoeg doorheen. En dan zal ik ook niet zo snel een afspraakje met zo iemand maken.

   Beantwoorden
 4. Tony Verheij

  Goed nadenken over vragen leidt tot gekunstelde antwoorden. Jouw antwoorden trekken mensen aan die interesse hebben in de persoon van jouw antwoorden.
  Antwoorden vanuit je hart zorgt voor een eerlijk plaatje over jezelf. Jouw antwoorden trekken mensen aan die interesse hebben in jou.
  Je wilt graag dat iemand valt voor jou, niet om wie ze denken dat je bent.

  Compleet verschillend denken over het leven en de richting ervan leidt altijd tot botsingen.
  Dit desondanks toch oké vinden is geen liefde voor je partner maar een gebrek aan zelfliefde.

  Als je behoeftig bent, ben je afhankelijk van de ander en begint een relatie met een disbalans.
  Als je honger hebt, stel jij je ook tevreden met voedsel dat je anders niet zou accepteren.
  Eerst happy met jezelf, wie je bent en waar je staat in het leven en waar je naar toe wilt, dan pas een partner.

  Online daten is een tool, een hulpmiddel. Het enige dat online daten doet is de kans vergroten om een partner te vinden. Het offline resultaat is niet afhankelijk van die online tool.
  En waarom zou de dienst gratis moeten zijn? Verwacht je gratis entree voor Single party's? Gratis naar Afrika op een Singles Safari? Het Singles Seminar heeft met opzet een entree als select en de-select, ben je wel of niet serieus? Ook een online dienst maakt kosten. Jouw online blog heeft toch ook tijd gekost om te schrijven?

  Je komt op mij over als een erg aardige jongen, open en eerlijk over minpunten van zichzelf, te weinig zelfkennis over de pluspunten, een groot hart, een zacht ei en veel te afhankelijk van de buitenwereld voor de eigenwaarde.

  Kortom: zolang jij voor jouw eigenwaarde andermans mening nodig hebt, zul je nooit innerlijke rust vinden.

  Als je klaar bent voor De Juiste Partner, dan zul je hem vinden, anders is het tot dan toe behelpen met hetgeen je krijgt als je hongerig gaat shoppen…

  Leef GROOTS, Tony Verheij

  PS: in het leven zijn positieve momenten en leermomenten. Een positief leven is die leermomenten omzetten naar positieve momenten.
  Kijk wat je hebt kunnen leren uit jouw ervaring met online daten en leg de verantwoordelijkheid voor het resultaat niet buiten jezelf…

  Beantwoorden
  • Sytse

   Wat lief dat je zo'n lange reactie hebt geplaatst! Toen dit artikel online kwam had ik net een date gehad, en raad eens? We gaan nog steeds met elkaar.

   Ik begrijp wat je bedoelt, maar mijn insteek was niet dat ik (zoals jij het noemt) 'hongerig' was. Ik was tevreden met hoe ik was, hoe mijn leven eruit zag en wat mij bewoog. Echter betekent dat niet direct dat ik niet open zou staan voor iets extra's zoals bijvoorbeeld een leuke partner. Ik schrijf dit niet om jou te overtuigen, ik hoef immers niemand te overtuigen of verklaring te geven. Alleen mezelf. Maar ik wil je laten weten dat ik je reactie, ook zeker inhoudelijk, erg waardeer.

   En misschien, heel misschien heb je wel een beetje gelijk over dat ik te afhankelijk van de buitenwereld ben. Maar dat is niet erg, als het maar genuanceerd is. En laten we eerlijk zijn, leren en groeien gaat een heel mensenleven door.

   Be the best you can be.

   Groet, Sytse

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.